DAVRANIŞ SORUNLARI

Pasaklı Çocuklar Daha Zeki! Dağınık ve Pasaklı Çocukların Daha Akıllı Olmalarının Nedenleri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 03.12.2013 - Güncelleme : 19.08.2022

Çocuğunuz sürekli nesneleri mıncıklıyor, dokunuyor, etrafı dağıtıyorsa buna üzülmeyin, sevinin diyor uzmanlar! Yapılan bir araştırmaya göre, pasaklı ve dağınık çocukların dünya ve çevreleri hakkında daha fazla bilgi topladıklarından diğerlerine göre daha zeki olduğu ortaya çıktı. 'Developmental Science' dergisinde yayımlanan araştırmada, nesnelere dokunan, tadan ve etrafa saçan çocukların, daha fazla bilgi toplayabildiği ortaya çıktı.

Çocuğunuzun etrafı dağıtarak, çevreyi tanıyarak oyunlar oynaması için ona bolca fırsat vermeniz sadece eğlenceli olmakla kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun dünya hakkında çok şey öğrenmesine, yaratıcılıklarının ve bilişsel becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. 

Iowa Üniversitesi'nden bilim insanlarının araştırması, nesnelere (özellikle yiyeceklere) dokunan, tadan ve etrafa saçan çocukların, çevrelerindeki dünya hakkında daha fazla bilgi toplayabildiğini ortaya koydu. İşte, dağınık çocukların mutlu ve akıllı olmalarının nedenleri…

Dağınık Çocukların Mutlu ve Akıllı Olmalarının 5 Nedeni
Çevresini erkenden tanıyan çocukların bilişsel ve motor becerileri daha iyi gelişiyor.

Çocuklar Dokunurak, Hissederek Öğrenir 

1. Bu Çocuklar Dünya Hakkında Daha Fazla Bilgi Topluyor 

Bilim insanları söz konusu araştırma için, masanın başında yüksek bir sandalyeye oturtulan 16 aylık 72 çocuğa çikolata sosu, peynir, yulaf ezmesi gibi katı olmayan 14 nesne verdi ve bunları tek hecelik kelimelerle adlandırdı.

Daha sonra aynı nesneleri, farklı şekillerde sundu ve çocukların bunların ne olduğunu hatırlayıp hatırlamadığını inceledi. Nesneleri mıncıklayan, etrafa saçan, ağzına götüren çocukların daha iyi öğrendiği ve kelimeleri daha fazla hatırladığı görüldü.

2. Dağınık Çocukların Mutlu ve Akıllı Olmalarının Nedenleri 

Bilim insanları, sadece nesnelere bir süre dokunan çocukların bunları doğru hatırlama oranının yüzde 50, 'pasaklıların' ise yüzde 70 olduğunu söylüyor.

Çocuğunuza etrafı dağıtarak oyunlar oynaması için ona bolca fırsat vermeniz; sadece eğlenceli olmakla kalmaz, aynı zamanda dünya hakkında çok şey öğrenmelerine, yaratıcılıklarının ve bilişsel gelişimlerinin geliştirmelerine yardımcı olacağınızı biliyor muydunuz?

Çocuklar öncelikle yaparak öğrenirler. Etrafı düzenli tutmak konusunda aşırı endişe duymaları, anın tadını çıkarma yeteneklerini engelliyor.

Etrafı dağıtarak oynanan oyunlar, çocuklara dünyayı dokunsal bir şekilde deneyimleme fırsatı verir.

Oyun hamuruyla oynamak, suyla oynamak ve el ve ayak parmaklarında serin kumu hissetmek fiziksel kavramları daha iyi anlamalarına yardımcı olur. 

Farklı dokuları öğrenmek, çocukların bilişsel gelişimde önemli olan dokunsal farkındalık geliştirmelerine yardımcı olur. Böylelikle çocuğunuzu dünyayı dokunarak keşfetmeye teşvik ederek, beyinlerinin canlandırmasına yardımcı oluyorsunuz.

Mutlu ve Akıllı Çocuklar İçin Ebeveynlere Öneriler

Çocuğunuzun etrafı dağıtarak, çevreyi tanıyarak oyunlar oynaması için ona bolca fırsat verin.

3. Duyusal Oyunlar Oynayın 

Çocuğunuzun çok çeşitli duyusal oyunlar oynamasını sağlayın. Bazı iyi fikirler arasında parmak boyama, oyun hamurları ve kil, kum ve su oyunlarını modelleme ve doğayı uygulamalı olarak keşfetmelerine izin verme sayılabilir.

Çocukların dağınık olmalarına izin vermek, “haklı” olmakla aşırı ilgilenmeden deney yapmanın keyfini yaşamalarına da yardımcı olur. 

Ortalığı karıştırdığı için sürekli eleştirilen çocuklar kısa sürede çekingen olurlar. Bu, azarlanma korkusuyla yeni şeyler denemekten korkmalarına neden olur. 

Çocuklar oyunlar oynarken anne babalar cesaretlerini kırmadan konuşmaya dikkat etmeli. Çünkü çocukların kimi zaman sınırları zorlamaya ve kendileri için sebep-sonuç ilişkisini deneyimleme özgürlüğüne ihtiyaçları vardır.

Pasaklı Çocuklar Daha Zeki
Yapılan bir araştırma, pasaklı ve dağınık çocukların daha zeki olduğunu ortaya koydu. 

Çevresini Tanıyan Çocuğun Motor Becerileri Daha İyi Gelişir

4. Dağınık Oyunlardan Sonra Temizliği Birlikte Yapın 

Ebeveynler olarak, bir karmaşadan tamamen kaçınmaya çalışmak yerine, çocuklara dağınık oyunlarını belirli alanlarla sınırlandırmayı ve birlikte temizliği günlük rutinininizin bir parçası haline getirmeyi öğretebilirsiniz.

5. Dağınık Oyunlar, Motor Becerileri Geliştirmeye Yardımcı Olur 

Dağınık oyun, çocukların kritik motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Çocukların güçlü motor beceriler geliştirmelerinin tek yolu, onlara bol bol pratik yapma fırsatı vermektir. 

Çocuklar çok çeşitli materyallerle çizerek, boyayarak, çimdikleyerek, dürterek, okşayarak ve takip ederek ince motor becerilerini ve el göz koordinasyonunu geliştirebilirler.

Kirlenmekten, incinmekten veya çekinmeden dışarıda koşup oynayabilmek, çocukların ihtiyaç duydukları egzersizi yapmalarına; denge, güç, esneklik ve koordinasyon becerilerini geliştirmelerine olanak verir.

6. Doğada Oynanan Oyunlar Beden Eğitimi Görevi Görür 

Güvenlik tehlikelerine karşı anne baba olarak gözlerinizi dört açın, ancak çocuğunuza kıyafetleri veya saçları hakkında endişelenmeden motor becerilerini geliştirmesi için ona bolca fırsat verin. 

Su birikintilerine atlamak, bir ağaca tırmanmaya çalışmak sadece eğlenceli değil, aynı zamanda çocuğunuz için harika bir beden eğitimidir.

Mutlu ve Akıllı Çocuklar İçin Ebeveynlere Öneriler
Çocuğunuz oynayacağınız dağınık oyunlarla bir yandan doğayı tanır, bir yandan gelişir. 

Mücadele Ederek Oynadığı Oyunlar Çocuğunuzu Güçlendirir 

7. Dağınık Oyunla Bilişsel Becerileri Gelişir 

Çocuklar, dağınık oyun yoluyla değerli bilişsel beceriler geliştirirler.

Dolu büyük bir kaptan, daha küçük bir kaba sıvı döktüğümüzde ne olur?

Mavi ve sarı boyaları karıştırırsan, hangi renkleri elde ederiz?

Bu hamurdan kendi kendine nasıl kardan adam yapabilirsin?

gibi düşünmelerini ve yaratıcılıklarını zorlamalarını sağlayacak sorular sorabilirsiniz.

8. Çocuklar Analitik Düşünmeyi Öğrenir

Çocuklar sadece analitik düşünme konusunda değerli dersler almakla kalmaz, aynı zamanda hayal kırıklıklarının üstesinden nasıl geleceklerini ve hatalarını bilgilerine eklemek için nasıl kullanacaklarını da öğrenirler.

Çocuğunuza ihtiyacı olduğunda hemen yardım etmek ve sorduğu soruya cevap vermek için çok hızlı olmayın. Karşılaştıkları soruna çözüm bulmak için deneme yanılma yöntemini kullanmaları konusunda çocuğunuzu yüreklendirin. 

Kavramları kendi başlarına keşfetmelerine izin verirken, onları doğru yola yönlendirmeye yardımcı olacak sorular sorun. Ayrıca, öğrendikleri dersleri pekiştirmek için onları benzer şekilde daha fazla şey denemeye yönlendirebilirsiniz ancak işleri hafif ve eğlenceli tutmanız gerektiğini unutmayın.

Çocuklar İçin Büyümek Stresli Bir Durumdur

9. Etrafını Dağıtarak Oyunlar Oynayan Çocuğun Stresi de Azalır  

Çevresini tanıyarak, etrafı biraz dağıtarak oynadıkları oyun çocuklara özerkliklerini ortaya koyma ve stres atma fırsatı verir. Çocuk olmak sadece eğlence ve oyun demek değildir. Sosyal kuralları öğrenmek ve hayatları üzerinde çok fazla kontrole sahip olmamak çocuklar için büyümenin stresli bir parçasıdır.

10. Kurallarla Çocuğunuzu Sınırlamayın, Bırakın Kirlensin

Çocuğunuza dilediği gibi oyunlar oynama özgürlüğünü vermeniz, stresini hafifletmeye ve özlem duydukları bağımsızlığı deneyimlemelerine yardımcı olur. Bu kimi zaman kendi kendine yemek yerken ağzından çok kıyafetlerine, saçına yemek bulaştırmasına izin vermekten, okul öncesi bir çocuğun çamurda oynamasına izin vermeye kadar her şey olabilir.

Çocuğunuzun kurallara göre yaşamak için ne kadar zaman harcaması gerektiği konusunda anne baba olarak anlayışlı olun. Dağınık olması için çocuğunuza bir fırsat verin. Böylelikle çocuklar streslerini atma ve streslerini azaltma fırsatlarına nasıl sahip olacaklarını öğrenecek ve bu da nihayetinde öz kontrollerini kazanmalarına yardımcı olacaktır.

Konular :

Dağınık Çocuk, Pasaklı Çocuk, Zeki Çocuk, Dağınık Oyun, Oyun Oynamak