EVLİLİK HAYATI

Maskeli Eş: Eşiniz Evde Başka Dışarıda Bambaşka Biri mi?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 11.05.2022 - Güncelleme : 23.07.2022

Eşiniz Evde Başka Dışarıda Başka Biri mi

 

Evlendik ve peri masalı bitti mi dediğinizi duyar gibiyiz. Her masal mutlu sürer mi? Masal gibi başlayan çoğu evlilik neden bir süre sonra çıkmaza girer? Aile içi sorunları görmezden gelmek sorunu ortadan kaldırır mı?  Ve daha birçok soru ve sorun evlilik hayatında yaşanan muhtemel durumlara işaret eder… Yazar Ahmet Kardam ve Ayşe Bilge Dicleli’nin kaleme aldığı “Eğrisi Doğrusu-Görgülü Ol, Hoş Yaşa” adlı kitaplarında bakın aile içi ilişkilere dair çiftlere ne tavsiyelerde bulunuyor...

 

 Eşinizin "El İyisi" Olduğunu mu Düşünüyorsunuz?

 

Aile bireyleri arasındaki ilişkiler birbirini dikkate almaya, karşılıklı saygıya, samimiyet ve dürüstlüğe dayanmıyorsa, o aile bireylerinin ev dışındaki yaşamlarında bu ilkelere dayalı ilişkiler kurması da mümkün değildir. Evden dışarı adım atarken gerçek yüzünü gizleyen çeşitli maskeler takmak zorunda kalıyorsak, bu maskelerin er ya da ge düşmesi kaçınılmazdır… Günümüzün gelişmiş toplumlarında erkek ile kadın arasındaki toplumsal cinsiyet rolleri erkek egemenliğine dayalı geleneksel çerçeveyi çoktan kırdı ve hızla da değişiyor. Bu değişimin özellikle ülkemizde sancısız olmadığı da açıktır. 

Evlilikteki Sorunları Çözmek İçin Sihirli Değnek Yok Ama Sihirli Kelimeler, Sihirli Davranışlar İşinize Fazlasıyla Yarayabilir

 

Sadece sosyal yaşamda ve çalışma yaşamında değil, aile içinde de erkek ile kadın arasındaki ilişkinin daha eşitlikçi bir hale gelmesi sürecinde en çok zorlanan erkek oluyor. 

 

Kadınların da evin geçimini sağlama yükünü erkeklerle birlikte omuzladığı günümüzün modern kent yaşamında, erkekler ev işlerini eşleriyle paylaşmak zorunda olduklarını gönüllü gönülsüz kabul etmekle birlikte, çoğu bunu parmaklarının ucuyla tutarak, kendilerini yaptıkları işe vermeden, bir an önce kurtulmak üzere yapıyorlar…

Bir Erkek Neden Karısına Değer Vermez?

 

Misal, akşam yemeği bittikten sonra soranın kaldırılmasında eşlerine yardım eden ve yardım etmesi gerektiğini de içtenlikle kabul eden, hatta eşine “Sen bırak ben masayı toplarım “ diyen erkek sayısı az değildir. Ama bu iş çoğu zaman şöyle oluyor: Erkek bulaşıkları mutfağa taşımaya başlar. Hatta yemek artıklarını çöpe de sıyırıp tabakları sudan geçirir. Sonra, yıkanabilecek hale gelmiş bütün tabakları, bardakları, çatal ve bıçakları ya tezgâhın üstüne ya da lavabonun içine yığıp mutfaktan kaçarak, televizyonun başına geçer. Ona sorarsanız, eşine yardım etmiştir. Eşine sorarsanız, her zamanki gibi işi yarım bırakmıştır; sürekli peşinden dolaşmak kocasının yarım bıraktığı işleri tamamlamak gene ona düşmektedir. 

 

Eşine Neden Yardım Etmez?

 

Bütün iyi niyetiyle de olsa, eşine yardımcı olmaya çalışan erkek neden el attığı her işi genellikle yarım bırakır?

 

Çözüme Giden Soru: Nasıl Davranırsam Eşime Karşı Düşünceli ve Saygılı Davranmış Olurum?

 

Eşine karşı düşünceli ve saygılı olmak adına başlayan iyi niyetli çabalar yeterince düşünceli olunmadığı için sonuçta, istemeden de olsa, saygısızlığa varmakta ve gerginliklere yol açabilmektedir. 

 

Nasıl davranırsam, neleri yapıp neleri yapmazsam eşime karşı düşünceli ve saygılı davranmış olurum? İster erkek olsun ister kadın, eşler arasındaki ilişkinin temeli, eşlerin kendilerine bu soruyu günlük yaşamın her anında sürekli soruyor olmalarına ve gereğini yerine getirmelerine dayanır. 

Konular :