YENİ DOĞAN

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Düzeni

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 07.03.2011

Yeni Doğan Bebeklerde Uyku Düzeni

Yeni doğan bir bebek günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Yalnızca meme emerken ve altı değiştirilirken uyanan ya da uyandırılan çocuğun bu durumu doğumdan sonra 3-4 hafta kadar sürer. O kadar ki, yeni doğan bir bebeğin ilk günlerde uyku süresi 18 saat kadardır. Ancak, bu bir kural değildir. Çünkü bazı çocuklar uykuya düşkün olduğu halde, bazıları uykuyu daha az sever ve az uyurlar. O halde çocuk uyku saatini kendisi düzenler.

Bebeğin bazı alışkanlıklar edinmesinde kuşkusuz ki sizin de rolünüz olacaktır. Her meme ya da mamadan sonra hemen bebeğinizi karyolasına koyun; belki sesini çıkarmayacak, belki de yaygarayı basacaktır. Uyuyup uyumaması konusundaki karan siz vermeyeceksiniz ama, kucakta mı gezeceği, yoksa yatakta mı yatacağı konusunda son karar sizindir. Çocuk ağladı diye onu hemen kucağa alırsanız daha hayatının ilk günlerinde bir şey elde etmek için ağlamak gerektığini öğretirsiniz ona. Eğer çocuğunuz ağlarsa sabırla bekleyin! 10-15 dakika sonra susacak olan bebeğiniz derin bir uykuya dalacaktır.

Unutmayın ağlamak bile küçük için önemli bir ihtiyaçtır

Ancak bunların uygulanması, evinde anne ya da kayınvalidesi olanlar için oldukça zordur. Şunu bilin ki, en az 20-30 yıl önce sizin bugünkü devirlerinizi geçirmiş olan büyükleriniz, söylediklerimizin uygulanması konusunda sizlere pek yardımcı olmayacakladır. Daha doğru bir deyişle, olamayacaklardır. Onlar için çocuk terbiyesi bebek bakımı, bugünkünden apayrı bir anlam taşımaktadır. Bırakın, onlar da bildiklerinin "en doğru" olduğu yolundaki ön yargılarıyla yaşantılarını rahatça sürdürsünler.

Ama genç anne olarak büyüklerinize gerekli gereksiz ödünler vermek değildir. Biz size bebeğiniz konusunda ödün vermenizi değil, tam tersine doktorların dediklerine uymanızı istiyoruz. İşte bu nedenler yüzünden, büyüklerinizle yoğun bir tartışmaya tek başınıza girmeyiniz. Bu tartışmalar ne size, ne de onlar için yararlı olacak, aksine evde herkesin rahatı bozulacaktır.

Peki nasıl yapacağız?

Çocuğunuzu doktora götürürken evdeki büyüğünüzü de birlikte götürmeye çalışın. Eğer büyüğünüz gelmek istemiyorsa onun inandığı birini kesinlikte yanınıza alın. Doktorunuza en küçük sorunlarınızı bile sorun. Doktorunuzun öğütlerini kendisine bir-iki kere tekrarlatın. Bu şekilde doktorunuzun söylediklerini eviniz de yaparken biraz daha rahat hareket edebilirsiniz.

Bu arada, büyüğünüz eve dönünce. "Bu doktor bir şey anlamıyor, başka bir doktora gidelim" şeklinde bir öneri ile karşınıza gelirse bunu da yadırgamamaya çalışın. İşte burada bizim size önemli bir önerimiz olacak. Her doktor aynı konuda aşağı yukarı aynı öğütleri verir. Bu nedenle, hiçbir şekilde sık sık doktor değiştirmek denemesine girmeyin ve bundan kesinlikle kaçının.

Sonuç olarak, evinizde sizi bekleyen sorunlar çözümleyebilmeniz için ilk önce büyüklerinizi doktorunuzun yardımıyla yeni yöntemlere inandırmaya çalışın. Sonra çocuğunuzla daha rahat, ilgilenebilirsiniz.

Şunları Asla Yapmayın

• Bebeğinizi bacaklarınızın üzerinde sallamayın.
• Çocuğunuza ninni söylemekten kaçının.
• Onu kucağınızda dolaştırıp uyutmaya çalışmayın.
• Çocuğunuzu beşiğe asla yatırmayın. 'Eğer yukarıda söylediklerimizin tersini yaparsanız bebeğiniz bunlara sandığından daha çabuk alışacak ve aynı şeyleri her zaman sizden isteyecektir.

Çocuğunuzu Her Zaman Aynı Şekilde Yatırmayın

Bebeğinizi her zaman aynı şekilde yatırırsanız yumuşak olan kafa kemikleri yassılaşabilir. Bunu önlemek için de bebeğin değişik şekillerde yatırabilirsiniz. Yeni doğan bebeği daha ilk gününden başlayarak yüzükoyun yatağa koyarlar. Bu şekilde yatırılan çocuk sandığımız gibi havasız kalmaz ve boğulmaz. Buna inanabilirsiniz. Yüzükoyun yatırmaya İlişkin korkular doğru olsaydı, bugün Amerika'da nüfus artışı diye bir şey düşünülmezdi. Ayrıca, çocuğu yüzükoyun yatırmanın aşağıda sıralayacağımız birçok yararları vardır:

Soluk alabilmek için başını sağa sola çeviren çocuğun boyun kasları gelişecektir. Öte yandan, karın üzerine yatırılan çocuğun hem sindirimi kolaylaşacak, hem de karın kasları kuvvetlenecektir. Bu şekilde yatırılan çocuklardaki kusma oranı sırtüstü yatanlara oranla çok daha azdır. Bütün bunlar ötesinde, eğer çocuğun iştahının daha çok açılmasını ve uykusunun daha düzgün olmasını istiyorsanız, bebeğinizi her gün belirli süreler içinde açık havada gezdirmeyi unutmayın.

Konular :