HAMİLELİK DÖNEMİ

Hamilelikte Kanama Neden Olur?

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 12.02.2011 - Güncelleme : 25.03.2024

Gebeliğinizin herhangi bir ayında vajinadan kanamanız olursa, hemen doktorunuza haber verin ve yatağa uzanın. 28. haftadan önceki kanamalar olası bir düşükten, bu haftadan sonrakiler ise plasentadan kaynaklanabilir.

 Plasenta rahim duvarına yapıştığı yerden ayrılmaya başlayınca ya da rahim ağzını kapatacak biçimde aşağı bölümlere yerleşmişse kanamaya neden olabilir.

Hamilelik sırasında lekelenme veya vajinadan küçük kan lekelerinin ortaya çıkması korkutucu olabilir. Ciddi olup olmadığı hamileliğin evresine ve kanamanın nedenine bağlıdır. Ancak hamilelik sırasında vajinal kanama gördüğünüzde mutlaka doktorunuzu aramalısınız. Nedeni ciddi olmayabilir, ancak bazı durumlarda yaşamı tehdit edici olabilir.

Erken dönem gebelikte lekelenme ve son derece normal olsa da, anne adayını endişelendirebilir. Hamilelikte kanama birçok durumda beklenen bir durumdur ve tamamen normal olabilir. Diğer zamanlarda ise başarısız bir hamilelik, düşük, plasenta sorunu veya erken doğuma işaret edebilir.

Sonuç olarak, hem sizin hem de bebeğinizin güvende olduğundan emin olmak için, lekelenme yaşadığınızda doktorunuza görünmeniz iyi bir fikirdir. Ancak en kötüsünü varsaymadan önce, hamilelik sırasında hafif kanamanın bazı yaygın nedenlerini burada bulabilirsiniz.

Hamilelikte Vajinal Kanama Normal mi

 

 Hamilelikteki Kanamanın Sıkça Görülen 9 Sebebi

1. Gebelikte Kanamanın Nedenleri 

Hamilelik sırasında vajinal kanama korkutucu olabilir. Ancak bu her zaman bir sorun belirtisi değildir. İlk üç aylık dönemde (1. ila 12. haftalar) kanama meydana gelebilir ve hamilelik sırasında kanama yaşayan kadınların çoğu sağlıklı bebekler doğurmaya devam eder.

Yine de hamilelik sırasında vajinal kanamayı ciddiye almak önemlidir. Bazen hamilelik sırasında kanama, yaklaşmakta olan bir düşük veya acil tedavi gerektiren bir duruma işaret eder. Hamilelik sırasında vajinal kanamanın en yaygın nedenleri ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini uzmanlar anlattı. 

1.1. Hamilelikte Kanamanın Nedenleri: Embriyonun Yerleştiğinin Belirtisi Olabilir  

Hamileliğin en erken belirtilerinden biri hafif kanamadır. Yani eğer hamile kalmayı umuyorsanız ancak beklenen adet döneminde biraz kanamanız olduğunu fark ederseniz, sonuçta başarılı olmuş olabilirsiniz. Bu kanama genellikle embriyonun döllenmeden yaklaşık 10-12 gün sonra rahim duvarına yerleşmesinden kaynaklanmaktadır.

Embriyonun döllenmesi kadının 28 günlük döngüsünün tam ortasında gerçekleştiğinden ve implantasyon 10-12 gün sonra gerçekleştiğinden, bu kanama kolaylıkla bir adet kanamasıyla karıştırılabilir. Aradaki fark, genellikle daha hafif olması ve yalnızca bir gün veya daha uzun sürmesidir. 5 ila 7 gün yerine iki gün.

1.2. Hamilelikte Kanamanın Nedenleri: Hamileyken de Adet Olunabilir 

Çılgınca görünse de, hamileyken de adet olabilirsiniz ve bu da bir miktar lekelenme olacağı anlamına gelir. Kanama, bir kadının normal olarak ikinci ayda regl olacağı dönemde, hamileliğin 6 ila 8. haftalarında meydana gelebilir. Menopoza girmiş bazı kadınların bile menopoza girdikleri birkaç yıl boyunca regl olmaya devam eder. 

Aynı şey hamilelikte de geçerlidir; vücut her ay kanamaya çok alışkın olduğu için kanama yaklaşık 8 haftada meydana gelir. Ancak normal regl kanından farklı olarak bu kanama genellikle çok hafiftir ve lekelenme veya koyu kahverengi kanla sınırlıdır.

 Hamilelikte Kanama Neden Olur?  

1.3. Hamilelikte Kanamanın Nedenleri: Cinsel Birliktelik Hafif Kanamaya Sebep Olabilir 

Hamilelik sırasında seks yapmak çok eğlenceli olabilir ancak sonrasında bir miktar lekelenme yaşarsanız, bu muhtemelen önemli olmayabilir. Hamilelik ilerledikçe birçok kadın cinsel ilişkiden sonra lekelenme yaşar. Bu normaldir ve rahim ağzının damarlanması nedeniyle oluşur.

Seks nedeniyle küçük lekelenmeye neden olabilir. Birçok kadın bunu yaşar. Bu durum ilişkiden sonra meydana geldiği ve sadece hafif bir çizgi veya bir-iki nokta şeklinde olduğu sürece endişelenecek bir şey yoktur.

Hamilelikte Kanama Neden Olur

Cinsel ilişki vajinal lekelenmeye neden olabilir. Hamileliğiniz devam ettikçe rahim ağzınıza, vajinanıza ve perinenize kan akışı artar ve ilişki sırasında küçük kılcal damarlar patlayabilir. Genellikle endişelenecek bir durum yoktur fakat her ihtimale karşı doktorunuzla bu durumu konuşmalısınız.

1.4. Hamilelikte Kanamanın Nedenleri: Doktor Muayenesi Sonrası Oluşabilir 

Doktor ziyaretinden sonra lekelenme yaşanabilir. Lekelenme, doktorunuz tarafından yapılan bir sonogram veya pelvik muayene sonrasında meydana gelebilir. Bu, rahme giden kan akışındaki normal bir artış nedeniyle rahim ağzında olabilir. 

1.5. Hamilelikte Kanamanın Nedenleri: Enfeksiyonlar

Ne yazık ki hamilelikte dahi enfeksiyonlara karşı vücudumuz duyarlı olabiliyor. Özellikle maya gibi bir vajinal enfeksiyona yakalanılırsa, rahim ağzı kanaması yaşayabilir. Maya enfeksiyonları, bakteriyel vajinoz ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar hamilelik sırasında lekelenmeye neden olabilir. Trikomoniyaz, bel soğukluğu, klamidya ve herpes gibi bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkların siz, bebeğiniz ve doğumunuz üzerinde ciddi etkileri vardır. 

Sizde olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza haber vermelisiniz. Maya enfeksiyonları sizin veya bebeğiniz için bariz rahatsızlık dışında hiçbir soruna neden olmaz.

Enfeksiyonlar genellikle antibiyotikler veya antifungallerle kolayca ortadan kaldırılabilir. Ancak bazı enfeksiyonlar daha yoğun tedavi gerektirebilir.

1.6. Hamilelikte Kanamanın Nedenleri: Düşük 

Bazı lekelenmeler zararsız olsa da, daha ciddi bir durum anlamına da gelebilir. Düşük nedeniyle kanama hamileliğin 6 ila 8 haftası civarında başlıyor. Durum, lekelenmeyle başlar ve ağır kramplara doğru ilerler. Ardından normalden daha ağır bir dönem yaşanabilir. Bu gibi durumlarda, kadınlar, gerçek düşük kanaması başlamadan önce hamilelik semptomlarının azaldığını hissetmiş olabilirler ve bu da hamileliği kaybetme konusunda gerçek bir korkuya neden olabilir.

Gebelikte Hangi Durumlarda Kanama Olur? 

Hamilelik sırasında lekelenme, düşük yapmanın erken bir belirtisi olabilir. Kanamayla birlikte herhangi bir karın ağrısı veya kramp fark ederseniz, derhal doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Düşük tehdidinin tedavisi yoktur. Genellikle doktorunuz kanamanın durup durmadığını veya düşük olup olmadığını görmek için beklemenizi ister. Düşük meydana gelirse, herhangi bir fizik tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Veya hamilelik dokusunun alınmasına yönelik bir işleme ihtiyacınız olabilir. Erken düşükler genellikle gelişmekte olan bebekte bir sorun olduğu için meydana gelir. 

1.7. Hamilelikte Kanamanın Nedenleri: Erken Doğum 

Kimse bebeğini erken doğurmak istemez; fakat lekelenme, küçük çocuğunuzun dünyaya gelmek için sabırsızlandığının işareti olabilir. Hamilelik ilerledikçe lekelenme meydana gelirse ve buna kramplar da eşlik ediyorsa, erken doğum konusunda endişelebilirsiniz. Rahim ağzı yumuşayıp hafifçe açıldıkça lekelenme meydana gelebilir. bu durumda mutlaka doktorunuza başvurun. İyi haber şu ki erken doğum, sıvı alımı, yatak istirahati ve ilaç tedavisi ile erken doğum durdurulabilir.

37. haftadan önce kramp, sırt ağrısı veya kasılmalar fark ederseniz, özellikle de bunlara lekelenme eşlik ediyorsa, doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

1.8. Hamilelikte Kanamanın Nedenleri: Plasental Sorunlar

Hamilelik sırasında lekelenme, plasenta previa (plasentanın rahim ağzını örtmesi) veya plasentanın ayrılması (plasentanın zamanından önce ayrılması) gibi bir plasental problemin işareti olabilir. Bu durumlar siz ve bebeğiniz için ciddi olabilir.

Plasenta previa dikkatli takip gerektirir. Vajinal doğum şiddetli kanamaya neden olabilir, bu nedenle doktorunuz muhtemelen sezaryen önerecektir.

Plasentanın ayrılması potansiyel bir acil durumdur. Minimal vajinal lekelenme olsa bile iç kanama şiddetli olabilir. Kanama kontrol edilemiyorsa bebeğin hemen doğurtulması gerekir.

1.9. Hamilelikte Kanamanın Nedenleri: Dış Gebelik

Dış gebeliğiniz varsa vajinal lekelenme yaşayabilirsiniz. Bu, fetüsün rahim yerine fallop tüplerine veya yumurtalıklara implante olması durumunda çok ciddi bir durumdur. Dış gebelik erken teşhis edilmezse fetüs, fallop tüpü patlayana kadar büyüyecek, bu da kanama ve karın ağrısına neden olacaktır. Durum hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ölüme yol açabilir. Yine karın ağrısı veya kramp ile birlikte lekelenme fark ederseniz derhal doktorunuza başvurmalısınız.

Dış gebelikler sonlandırılmalıdır. Bir bebeğin rahim dışında normal şekilde gelişmesi son derece nadirdir ve annenin dış hamileliğin devam etmesine izin vermesi çok tehlikelidir. Erken dönemde hamileliği sonlandırmak için ilaç kullanılabilir. Fallop tüpü yırtılmışsa genellikle ameliyat gerekir.

2. Gebeliğin İlk Üç aylık Döneminde Yaşanan Kanamalar - (1'den 12'ye kadar olan haftalar):

Bir gün içinde geçen lekelenme veya hafif vajinal kanamanız varsa, bir sonraki doğum öncesi ziyaretinizde sağlık uzmanınıza bildirin. Bir günden uzun süren vajinal kanamanız varsa 24 saat içinde sağlık uzmanınıza başvurun.

Orta ila şiddetli vajinal kanamanız varsa, vajinanızdan doku kaçırıyorsanız veya karın ağrısı, kramp, ateş veya titremenin eşlik ettiği herhangi bir miktarda vajinal kanama yaşıyorsanız derhal sağlık uzmanınıza başvurun.

Kan grubunuz Rh negatifse ve vücudunuzun gelecekteki gebelikleriniz için zararlı olabilecek antikorlar üretmesini önleyen bir ilaca ihtiyacınız olabileceğinden kanama yaşıyorsanız sağlık uzmanınıza bilgi verin.

3. Gebeliğin İkinci Üç Aylık Döneminde Yaşanan Kanamalar -  (13. ila 24. haftalar):

Birkaç saat içinde geçen hafif vajinal kanamanız varsa aynı gün bir kadın doğum uzmanına başvurun. Birkaç saatten uzun süren veya karın ağrısı, kramp, ateş, üşüme veya kasılmaların eşlik ettiği herhangi bir miktarda vajinal kanamanız varsa derhal doktorunuza başvurun.

4. Gebeliğin Üçünü Üç Aylık Döneminde Yaşanan Kanamalar- (25. ila 40. haftalar):

Herhangi bir miktarda vajinal kanamanız veya karın ağrısının eşlik ettiği vajinal kanamanız varsa derhal doktorunuza başvurun. Hamileliğin son haftalarında pembe veya kanlı vajinal akıntının yaklaşan doğumun işareti olabileceğini unutmayın. Bazen hamilelik komplikasyonunun bir işareti olabilir.

 

5. Gebelikte Kanama Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelik sırasında vajinal kanamanın birçok nedeni vardır. Bazıları ciddi olsa da çoğu değildir. Hamilelik sırasında herhangi bir vajinal kanamayı doktorunuza bildirmeniz önemlidir. Ne kadar kanamanızın olduğunu,, neye benzediğini ve herhangi bir pıhtı ya da doku içerip içermediğini doktorunuza açıklamaya hazırlıklı olun.

Plasenta bebeğin yaşamsal bağlantılarını sağlayan bir organdır. Doktorunuz plasenta ile ilgili bir risk ortaya çıktığını düşünüyorsa hemen hastaneye yatmanızı isteyebilir. Hastanede plasentanın rahimdeki yeri ve durumu saptanacaktır.

Doğum sonrasına dek hastanede yatmanız gerekebilir. Çok fazla kan yitirdiyseniz kan nakli yapılabilir ve doğumun kısa bir süre içinde gerçekleşmesi için sezaryene başvurulabilir. Ancak kanama azsa ve bebeğin beklenen doğum zamanına henüz çok zaman varsa doktor sizi yakından izleyerek beklemeyi uygun bulacaktır.

Konular :

hamilelikte kanama, gebelikte kanama, vajinal kanama