DİYET

Hızlı Kilo Vermek İçin Hangi Sebzeleri Tüketmeli?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 07.05.2015 - Güncelleme : 06.06.2023

Kilo vermek isteyen herkes fazla kilolarını bir an önce verip kurtulmak ister. ‘’Peki ben hedefime ne zaman ulaşırım?’’, ‘’ Daha hızlı nasıl kilo verebilirim?’’, ‘’Beni en hızlı hangi gıdalar zayıflatır?’’ özellikle yaz yaklaşırken çok sık tekrar edilen cümlelerdir.

Hızlı kilo verme amacıyla internet sitelerinden bulunan şok diyetleri, detoksları deneyenler maalesef var. En başta belki istediği miktarda sonuç alınsa bile, daha sonra verilen kiloların hızla geri alınması kaçınılmaz olur. Çünkü kısa süreli kilo kayıpları genellikle vücut yağından ziyade, su ağırlığının atılmasına neden olur. Uzun vadede uygulanan yanlış diyetlerde ise kas kaybı görülebilir. Unutmayın kas kaybı sadece kol kasından değil kalp kasından da olabilir.

Şu aralar yaklaşan yaz aylarına özel bir diyet programına başladıysanız işte size alışveriş listenizi kontrol etmenizi sağlayacak harika öneriler. Diyetisyen Taylan Kümeli, kilo vermeyi hızlandıran sebzelerin listesini verdi. 

Baharda Hızlı Kilo Vermek İçin Hangi Sebzeleri Tüketmeli

İçindekiler: Hızlı Kilo Vermek İçin Hangi Sebzeleri Tüketmeli?

  1. Hangi Sebzeler Daha Hızlı Kilo Verdirir?
  2. "Kolay Kilo Vermek İçin Nereden Başlayabiliriz?"

 

Bu Sebzeleri Tüketin, Daha Hızlı Kilo Verin!

1. Hangi Sebzeler Daha Hızlı Kilo Verdirir? 

1.1. Sultani ve Bahçe Bezelye: Sultani bezelye düz, yenilebilir bölümleri olan ve tadı ve gevrek dokusu nedeniyle ara öğün olarak tercih edilebilecek güzel bir seçenektir. Ve kalorisinin neredeyse %25'i şeker dengeleyici proteinden oluştuğu için çiğ veya pişmiş 2 su bardağı sultani bezelye tüketmek 2 saat boyunca sizi tok tutabilir. Aynı zamanda tavada soteleyip de tüketebilirsiniz. 

  • Bu Sağlıklı Sebzelerle Daha Kolay ve Hızlı Kilo Verebileceğinizi Biliyor muydunuz?

Eğer kilo verme planlarınız abur cuburlar ile sürekli sabote ediliyorsa, bahçe bezelyesi incelmenizin yeni sırrı olabilir. Yenmeden önce kabuklarından çıkarmak için uğraştığınız için hızlı yemeyi dengeler ve sizi bir akşam atıştırmasından alabileceğiniz fazladan 400 kaloriden kurtarır. Bahçe bezelyesi aynı zamanda, günde iki miligram tükettiğinizde bağırsak kanserine karşı sizi koruyacak coumestrol bileşenini içerir.

 

1.2. Kuzu Ispanak: Eğer tadı keskin ve güçlü olduğu için hiçbir zaman ıspanak hayranı olmadıysanız, kuzu ıspanağı deneyin. Kuzu ıspanağın şaşırtıcı derecede hafif bir tadı vardır ve sapları kesilmiş olduğu için hazırlaması kolaydır. Ayrıca kan şekerini ve yağ asitlerini hücrelere taşıyan ve böylece doldurulmuş yağ hücreleri yerine yağları enerjiye çeviren bir antioksidan olan lipoik asit açısından zengindir. 

Baharda Hızlı Kilo Vermek İçin Hangi Sebzeleri Tüketmeli

Daha Kolay Kilo Vermek İçin Ne Yemeli?

1.3. Marul: Yağlı marul, adından da anlaşılacağı gibi biraz tatlı ve yağlımsı bir tadı vardır. Eğer kilo verdirici bir ara öğün arıyorsanız yağlı maruldan iyisini bulamazsınız. Amerikan Diyet Derneği araştırmacılarına göre, 1 dilim ekmek yemekle alacağınız kalori ile yağlı maruldan 1 büyük demet kadar yiyebilirsiniz.

  • Bebek Marul: Baharın tatlı, hassas bebek marulu, küçük paketlerde organik pazar ve marketlerde satılır. Bebek marul düşük karbonhidratlı ve yağsız olup,fincanbaşına sadece 5 kalori içerir. Ayrıca bir bardak dolusu marul, kemikleri güçlü tutmak ve kırılmayı önlemeye yarayan K vitamininin 90 mikrogramını içerir.

1.4. Yeşil Soğan: Bu lezzetli mahsuller, gözlerinizi yaşartmaz veya doğradıktan sonra ellerinizde keskin bir koku bırakmaz. Ve hem beyaz yerleri hem de ince yeşil kısımları biraz lezzet ve renk amacıyla her türlü yemeğinize eklenebilir. Yeşil soğan pankreasınızın karbonhidratları yağ olarak depolamadan önce yakılmasına yardımcı olan sülfür maddesini içerir.

 

1.5 Enginar: Enginarın güzel yanı yemesinin zaman alıyor olmasıdır, böylece asla aşırı yemenize neden olmaz. Bir adet enginar sadece 64 kalori ve 10 gram iştah azaltıcı lif içerir. Enginar kalbi ise (salata ve makarnalar ile birlikte yenebilir) 45 kalori ve 7 gram lif içermektedir. İçerisinde kolesterolü doğallıkla azaltıcı bir bileşen olan sinarin maddesi bulunur. Unutmamanız geren şey ise, enginarın üzerine garnitür eklemek yerine sadece dereotu ile tüketmenizdir.



1.6. Kişniş: Bu bahar bitkisi salsadan salataya hemen hemen her şeye eklenebilen, diyet yapanların gizli bir silahıdır. Neden mi? Yarım su bardağı taze kişniş yalnızca 1 kalori içerir, böylece hiç suçluluk hissetmeden yemeklerinize doyurucu bir lezzet ekleyebilirsiniz. 

1.7.  Patlıcan: Bu mor renkli güç merkezi aslında bir sebze değil, berrygillerden bir meyvedir. Ve fincan başına 20 kaloriden az ve aynı zamanda şeker olarak düşük, kas güçlendirici protein ve potasyum açısından da yüksek olmasından dolayı diyet yapanlar için vazgeçilmezdir. Közlenmiş, fırınlanmış, haşlanmış veya sote olarak tüketebilirsiniz.

 

Sağlıklı ve kolay kilo verdiren gıdalar neler?

1.8. Kabak: Çıtır dokusu ve neredeyse tadının olmaması nedeniyle bu yaz kabakları salata ve sebze tabaklarına hem doyurucu hem de göze batmayan bir eklenti yapmaktadır. İçi doldurulabilir, fırınlanabilir, ızgara yapılabilir ve diğer yemeklere eklenebilir. Lif ve su miktarı olarak yüksektir, böylece yerfıstığı ezmesi ve tam yağlı yoğurda göre daha az kalori içererek aynı iştah kapatan hissi size yaşatabilir. Genelde küçük kabakları tercih etmenizi öneririm.

1.9. Kuşkonmaz: Bir sap kuşkonmaz yalnızca 4 kalori içerir. Daha da iyisi, kuşkonmaz su yönünden zengin yiyeceklerdendir ve araştırmalara göre uygun hidrasyonu korumak metabolizmayı hızlandırır, gün boyu daha fazla kalori yakması için vücudunuza yardımcı olur. Bu bahar sebzesi bağışıklık arttırıcı A ve C vitaminleri açısından yüksektir ve kanserle savaşan çok güçlü fitokimyasallar içerir. 

1.10. Bamya: Bamya biraz gizemlidir. Yağsız, kolesterol içermeyen, düşük karbonhidratlı ve özellikle protein açısından yüksektir. Ve bu yenilebilir tohum kabukları en doyurucu sebzeler sınıfında değerlendirilir. Bamyadaki asıl sır ise, içerisindeki müsilajdır. Bu madde yemeye başladığınız anda midenizde jelimsi bir tabakaya dönüşerek tok hissetmenizi sağlar. 

Baharda Hızlı Kilo Vermek İçin Hangi Sebzeleri Tüketmeli
"Hangi sebzeler daha hızlı kilo verdirir?" sorusunun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

1. 11. Su Teresi: Bu narin, biberimsi bir tadı olan yeşil yapraklı sebzede düşük karbonhidrat bulunur. Az yağlıdır ve bir su bardağı başına 2 kaloriden az bir miktar içerir. Ayrıca magnezyum, fosfor ve B kompleks vitaminleri gibi doku inflamasyonunu azaltan ve vücutta sıvı birikimini önleyen vitaminleri içerir. Çiğ su teresi salata ve sandviçlere eklendiğinde lezzetine lezzet katabilir. Veya diğer yeşil yapraklılar gibi buharda pişirilebilir.

1.12. Taze Zencefil: Sadece bir çay kaşığı taze zencefil ile normalde hissettiğinizden 2 kat fazla tokluk hissi yaşayabilirsiniz. Zencefilin içinde 2 güçlü iştah bastırıcı olan gingerol ve zingibain maddeleri bulunur. Ayrıca zencefil güçlü bir anti enflamatuardır ve her gün yemek ağrıyı azaltır.

1.13. Nane: Bu aromatik yeşil yapraklar, sıcak hava salataları ve içeceklerine, serin bir lezzet verir. Herhangi bir yemeğin içine doğrayacağınız 1 yemek kaşığı taze nane, gerçekten tok hissetmenize yardımcı olabilir. Nanenin kokusu beyindeki tokluk merkezini uyarır. Ve asıl önemli olan ise bu bir yemek kaşığı nane yalnızca yarım kalori içerir. 

1.14. Hindiba: Glisemik indeksi duydunuz mu? Bir yiyeceğin kan şeker seviyelerinizi ne kadar etkileyeceğini ölçer ve kilo vermenizi kontrol eder. Düşük glisemik indeksli besinler en iyisidir ve burada bahsedeceğiniz hindiba bunların içinde yer alır. Bu lezzetli çıtır bitkinin en üst seviyedeki glisemik indeksi 15'dir ve bu da kan şeker seviyelerinizi sabit tutacağı ve tıpkı baklagiller gibi kilo vermenize yardımcı olabileceği anlamına gelir. Hindibağın küçük yapraklı olanlarını satın almaya özen gösterin çünkü yaprakları büyüdükçe tadı da aynı oranda acılaşır.

  

Kolay ve Hızlı Kilo Vermek Sağlıklı mı?

2. "Kolay Kilo Vermek İçin Nereden Başlayabiliriz?"

  • Hızlı sonuçlar için önce en çok tırtıklamaya yöneldiğiniz ürünleri azaltarak başlayabilirsiniz. Bunlar özellikle paketli gıdalar, kavrulmuş kuruyemişler, şekerli yiyecekler ve içecekler, fastfood besinler, hatta bazı kişiler için en çok aşırıya kaçılan besin meyveler bile olabilmektedir. Çok kaçırdığınız ne varsa azaltarak başlayabilirsiniz. 
  • Mutfağınızdan paketli ürünleri temizleyebilirsiniz. 
  • Dolabınızdaki yağlı ürünleri, az yağlı veya yağsız olanlarla değiştirebilirsiniz. 
  • Ödem yapabilecek tuzlu ürünler, turşu, soslar, tuzlu kuruyemişlerden kaçınabilirsiniz. 
  • Doygunluğu arttırmak için öğünlerinize yağsız salata ve sade maden suyu ekleyebilirsiniz. 
  • Tükettiğiniz makarna, pirinç, ekmek gibi tahılları posa miktarını ve doygunluğu arttırmak için tam buğday makarna, bulgur, tam tahıllı ekmek gibi glisemik indeksi daha düşük seçeneklerle değiştirebilirsiniz. 
  • Az su içiyorsanız her gün biraz daha arttırabilirsiniz.  

Unutmayın, kaybettiğiniz kiloları kalıcı olarak korumak istiyorsanız, uzun vadede sürdürebileceğiniz bir yeme düzeni edinin; böylece sonu gelmeyen kilo verme yolunda başka bir çılgın yolculuk yapmazsınız...

  • Hızlı ve Sağlıklı Kilo Vermek Sandığınız Kadar Zor Değil!

Sürekli devam edebileceğiniz yaşam tarzı değişiklikleri kalıcı kilo kaybı sonuçları elde etmenin en iyi yoludur. Bunun için ise hızlı kilo kaybına aslında hiç gerek yok.

Konular :

hızlı kilo vermek, kilo vermek, kilo verdiren sebzeler