GENEL SAĞLIK

Göz Sağlığımızı Korumak İçin En Etkili Vitaminler Neler? Göz Sağlığımızı Nasıl Koruyabiliriz?

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 06.06.2014 - Güncelleme : 12.01.2023

Uzmanlara sorduk: "Göz rahatsızlıkları çocuklarımızın okul başarısını neden etkiliyor? Göz sağlığı için ağızdan alınan vitamin hapları ne kadar etkili? Göz sağlığımızı korumak için sofralarımızdan eksik etmememiz gereken besinler neler?" 

Vücudumuzun en önemli organlarından biri olan gözlerimizi korumanın en kolay yolunun doğal besinlerden geçtiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı  Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, sofralarımızdan eksik etmeyeceğimiz yiyecekler hakkında hepimizaileyiz.com takipçileri için önemli bilgiler verdi. 

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena ise, ailelerin sömestir tatilini fırsat bilerek çocuklarının göz muayenelerini yaptırmalarının neden önemli olduğunu anlattı. 

Göz Sağlığı İçin A Vitamini Şart

 Uzmanlar her sağlıklığı çocuğun her yıl düzenli göz muayenesi olması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Göz Sağlığımızı Korumak İçin En Etkili Vitaminler Neler?  

1. Göz Rahatsızlıkları Okul Başarısını Etkiliyor 

Göz hastalıkları arasında yer alanmiyop, astigmat ve hipermetropun, aileler tarafından fark edilemediğinde, çocukların okuldaki ders başarısı düşebiliyor. Bu rahatsızlıklar, ders çalışırken çocukların motivasyonunu da olumsuz yönde etkiliyor.

"Çocuğum tembel, ders çalışmayı sevmiyor." gibi düşünen ebeveynlerin aklına ilk göz hastalıkları gelmeli. Ailelerin özellikle sömestr tatilini fırsat bilerek çocuklarına göz muayenesi yaptırmaları bu nedenle büyük önem taşıyor.

Çocukların Göz Rahatsızlığı Olduğunu Nasıl Anlaşılır?

Göz rahatsızlığı yaşayan çocuklar, genelde görüntüyü odaklamak için, başını yan tutarak veya gözlerini kısarak bakar. Bu gibi davranışların yanı sıra; çocuklar baş ve göz ağrısı da hissedebilirler. 

Okul öncesinde 5 - 6 yaştan erken dönemde, bebek ve çocuklarda taramaların yapılmasının hastalıkların erken tanı ve tedavisi açısından gereklidir. 

Özellikle bu dönemde göz tembelliği yönünden çocuklar mutlaka göz muayenesinden geçirilmelidir. Her sağlıklı çocuk bile, her yıl düzenli göz muayenesi olmalıdır.

Göz Rahatsızlıkları Okul Başarısını Etkiliyor

Göz sağlığı, okuldaki başarıyı doğrudan etkiliyor. Gözde bir rahatsızlık olup olmadığı konusunda aileler çok bilinçli hareket etmeli. Bu konuda öğretmenlere de büyük görev düşüyor.

Göz Sağlığımız İçin Ne Yemeli? Hangi Vitaminleri Kullanmalı? 

2. Göz Sağlığı İçin Ağızdan Alınan Vitamin Hapları Zararlı mı? 

Kış soğuklarının başladığı şu günlerde göz sağlığımız için vücudumuzun düzenli olarak alması gereken vitaminler hakkında ne biliyoruz?

Göz sağlığımız için büyük önem taşıyan vitaminlerin başında; A, E, C ve B2 vitaminleri, Omega 3 ve 6 yağ asitleri ile çinko, magnezyum gibi minareler geliyor. 

Ağızdan hap olarak alınan vitaminler, vücutta birikerek bazı hastalıklara yol açabilmektedir. Bunlardan en önemlisi, beyin etrafındaki sıvının artışı ve göz sinirine bu sıvının yaptığı basınç ile görme kaybının meydana gelmesidir. 

A vitamininin bolca bulunduğu besinlerin başında süt ürünleri ve tüm kırmızı, yeşil, turuncu meyve ve sebzeler gelmektedir. A vitamininin yeterli miktarda tüketilmesinin başta gece körlüğü, olmak üzere makula dejenerasyonu (sarı nokta) ve katarakt oluşumunu geciktirir. 

Sarı Nokta Hastalığının Önlenmesinde E Vitami Çok Etkili 

E vitamini açısından zengin olan ayçiçeği çekirdeği, badem ve fındığın günün her saatinde rahatlıkla tüketebileceğimiz besinler arasında yer alıyor. Ayrıca makula dejenerasyonunun (sarı nokta) önlenmesinde E vitamini oldukça etkilidir. 

Göz Sağlığımızı Korumanın En Kolay Yolu Doğal Besinler 

3. Göz Sağlığı İçin Sofralarımızdan Eksik Etmeyeceğimiz Besin Listesi 

Göz sağlığınız için doğru yiyecekleri tüketmeniz önemlidir. Tabağınızı, omega-3 yağ asitleri, C ve E vitaminleri açısından zengin yiyeceklerle doldurun. Bu besinler maküla dejenerasyonu veya katarakt geliştirme olasılığını da azaltmaya yardımcı olur. 

Yeşil sebzeler, somon balığı, yumurta ve turunçgiller ise göz sağlığınızı korumak için, iyi bir başlangıç olabilir.  Unutmayın sağlıklı bir diyet, körlüğün önde gelen nedenlerinden biri olan diyabet riskini de azaltır.

  • Ispanak: Göz sağlığı için mucizevî etkileri olan ıspanak, içerdiği lutein ve zeaxanthin adlı doğal antibiyotikler ile görme bozukluklarına karşı etkili olmaktadır. Aynı zamanda yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da gözlerimizi korurken doğal güneş gözlüğü olarak güneşten gelen zararlı mavi dalgaları da filtrelemektedir. 
  • Patates: Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonrasında A vitamini açısından zengin bir besin olan patatesin ise katarakt riskini düşürebileceği gözlemlenmiştir. Buğday ise özünde bulunan E vitamini ile yaşa bağlı göz bozulmalarını önleyip tıpkı patates gibi katarakt riskini azaltmaktadır. 

Göz Sağlığımızı Korumak İçin En Etkili Vitaminler Neler

  • Somon: Retina ve gözün dış bölümünde bulunan önemli bir yağ asidi olan dokosaheksaenoik asit, göz sağlığını korumak için düzenli olarak alınması gereken vitaminlerdendir. Dokosaheksaenoik asit daha çok somon, uskumru, sardalye gibi soğuk su balıklarında bulunmaktadır. 
  • Kırmızı ve Yeşil Biber: Kırmızı ve yeşil biber ile turunçgiller de C vitamini açısından zengin olan besinlerdendir. Diyabet hastalarının gözlerini korumak için düzenli olarak C vitamini almaları gerekmektedir. Çünkü C vitamini şeker hastalığının sinirler ve damarlar üzerindeki olumsuz etkilerini ve bırakacağı hasarı önlemektedir. 
  • Ayçiyçeği Çekirdeği, Badem ve Fındık: E vitamini açısından zengin olan ayçiçeği çekirdeği, badem, fındık günün her saatinde rahatlıkla tüketebileceğimiz besinler arasında yer almaktadır. Makula dejenerasyonunun (sarı nokta) önlenmesinde E vitamini oldukça etkilidir. 
  • Sarımsak: Sarımsak, genel sağlık yararları için kan akışını artırabilen ve bağışıklık sistemini güçlendirebilen güçlü tıbbi özelliklere sahip allisin adı verilen bir bileşik içerir.
  • Böğürtlenler ve turunçgiller: Portakallar, limonlar, kırmızı biber ve meyveler, suda çözünen bir vitamin ve gözün korneasında bulunan kollajen de dahil olmak üzere vücudun bağ dokusunu oluşturmasına ve sürdürmesine yardımcı olan güçlü bir antioksidan olan C Vitamini açısından yüksektir. C vitamini ayrıca retinadaki hassas kılcal damarlar dahil olmak üzere sağlıklı kemikleri, cildi ve kan damarlarını destekler.
  • Yumurta: A vitamini zengini yumurta, aynı zamanda harika bir lutein ve zeaksantin kaynağıdır. Yapılan bir çalışmada, deneklerin günde bir yumurta yediklerinde lutein düzeylerinin yüzde 26, zeaksantin düzeylerinin ise yüzde 38 arttığını buldu. Yumurta aynı zamanda göz sağlığı için önemli bir katkı sağlayan A vitamini kaynağıdır.
  • Kepekli tahıllar: Kepekli tahıllar, tümü katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltarak göz sağlığını iyileştirebilen E Vitamini, çinko ve niasin içerir. Beyaz ekmek veya makarna gibi yüksek glisemik indeksli (GI) rafine karbonhidratları; kinoa, esmer pirinç ve yulaf gibi tam tahıllarla değiştirmek göz sağlığımız için harika bir fikirdir.

Tüm bu besinler, insan vücudunun en güzel organlarından biri olan gözlerimiz için birer sağlık deposu olarak sofralarımızdan eksik edilmemelidir.

Güneş Gözlüğü Alırken Nelere Dikkat Etmeli? 

4. Göz Sağlığınız İçin Her Zaman Güneş Gözlüğü Takın 

Gözlerinizi koruyacak bir güneş gözlüğü taktığınızdan emin olun. Taktığınız güneş gözlüklerinin gözlerinizi UV ışınlarından ne kadar koruyor? Unutmayın, çok fazla UV ışınlarına maruziyet katarakt olasılığını artırır. 

Peki Ama Güneş Gözlüğünüzün UV Koruması Ne Olmalı?

Güneş gözlüğü satın alırken  %99-100 UVA ve UVB koruması özelliği olup olmadığına mutlaka dikkat edin.  

5. Düzenli Olarak Ekran Molaları Verin  

Bilgisayar, tablet veya telefon ekranına çok uzun süre baktığınızda; göz yorgunluğu, göz kuruluğu, boyun-omuz ağrısı ve baş ağrısı yaşayabilirsiniz.

Hangi Önlemleri Almalı?

  • Her 20 dakikada bir ekran molası verin
  • Monitörün, üst kısmını göz hizasından yüksek olmayacak şekilde doğrudan önünüze yerleştirin.
  • Gözlük/kontakt lens numaranızı güncel tutun ve ekrana bakmaya uygun tutun.
  • Molalarda sık sık gözlerinizi  kırpmaya dikkat edin. 

6. Eskiyen Göz Makyajı Ürünlerinizi Kullanmayın 

Sıvı makyaj ürünlerinde bakteri ürediğini biliyor muydunuz? Bu nedenle göz enfeksiyonu oluşmasını önlemek için, makyaj ürünlerinizi, özellikle maskara ve göz kaleminizi 3 ayda bir değiştirin. Makyaj ürünlerinizi asla başkalarıyla paylaşmayın.

Düzenli Göz Muayenesi Yaptırın

Semptomları veya ailesinde göz hastalığı, diyabet veya yüksek tansiyon öyküsü olan herkes en az iki yılda bir muayene olmak için bir göz doktorundan randevu almalı. 

Konular :

göz sağlığı, göz sağlığı için vitamin, hangi vitamini almalı, çocuklarda göz sağlığı, göz sağlığımız için ne yemeli, göz sağlığı için faydalı besinler