ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Hangi Egzersizler Çocukların Boyunu Uzatır?

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 19.09.2023 - Güncelleme : 24.01.2024

Ebeveynler olarak çoğumuz çocuklarımızın uzun ve güçlü olmasını isteriz, çünkü her iki parametre de genel olarak iyi bir sağlığın işareti olarak kabul edilir. Bu nedenle çocuklarımızın sağlıklı ve uzun boylu büyümeleri için elimizden geleni yapıyoruz.

Her ne kadar pek çok çocuk ebeveynlerinin çocukluk dönemindeki boyundan daha uzun olsa da, yaşıtları kadar uzun olmayanlar da vardır.

Çocuğun boyunun belirlenmesinde genlerin kuşkusuz önemli bir etkisi vardır. Ancak çocuklarda boy uzamayı tetkileyen tek faktör bu değildir. Yaşadıkları koşullar, yedikleri yiyecekler, yaptıkları egzersizler gibi dış faktörler de çocuğun boyunun belirlenmesinde önemli rol oynuyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Hekimi Op. Dr. Evren Fehmi Atay, pratik egzersizlerden boy uzamasını tetikleyen spor aktivitelerine, büyüme ağrılarından skolyoza kadar pek çok konuda ailelere uyarılarda bulundu. 

Çocuğunuzun boyunu uzatmanın yollarını arayan endişeli bir ebeveynseniz işte size yardımcı olacak uzman önerileri. 

Hangi Egzersizler Çocuklarda Boy Uzamasını Hızlandırır
Uzmanlar, çocuklarda pratik egzersizlerden boy uzamasını tetikleyen spor aktivitelerine, büyüme ağrılarından skolyoza kadar pek çok konuda ailelere uyarılarda bulundu.

 

Çocuklarda Boy Uzatma İçin Ne Yapılmalı? 

1. Çocuklarda Boy Uzatma Yolları: Dengeli Beslenme 

Çocuğunuzun maksimum boyuna ulaşmasını sağlamanın en iyi yolu onun doğru beslenmesini sağlamaktır. Dengeli bir beslenme protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminlerin doğru oranda karışımından oluşmalıdır.

Ayrıca çocuklarınızın abur cubur ve gazlı içeceklerden uzak durmasını sağlayın. Arada bir olur ama her gün tüketmemelidir. Çinkonun çocuğunuzun büyümesi üzerinde büyük bir etkisi olduğu bulunmuştur. Bu nedenle yer fıstığı ve kabak çekirdeği gibi çinko açısından zengin gıdaların diyetlerine dahil edilmesi önemlidir. 

Dengeli bir beslenme, çocuğunuza yalnızca boyunu uzatmak için doğru besinleri sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda onu içeriden de daha güçlü kılacaktır.

 Boy Uzamasını Tetikleyen Pratik Egzersizler Neler?

2. Çocuklarda Boy Uzatan Egzersizler: Baş-Boyun Egzersizi  

Çocukların çalışma masası ve sandalyesinin ergonomik olması gerekir. Bilgisayar kullanırken çocukların dik pozisyonda oturmasına dikkat edilmeli ve ekran yüksekliği buna göre ayarlanmalı. Lomber lordoz dediğimiz bel oyuntusunu destekleyecek şekilde oturmaya da mutlaka özen gösterilmeli.

Görme problemi olan çocuklarda fark etmeden ekrana, kitaba, deftere yaklaşma eğilimi vardır. Böyle bir davranış gözlemleniyorsa ailelerin çocukları göz kontrolüne götürmesi hem göz sağlığı hem de postral sağlık için faydalı olacaktır. 

Çocuklar çok dinamik yapıda oldukları için omurgada oluşan hasarı küçük yaşta tespit etmek zordur ancak ilerleyen yaşlarda omurga sorunları, ağrılar ve fibromiyalji kendini gösterir. Çocuklar yarım saatte bir çalışmaya ara vererek Youtube’da kolaylıkla bulunabilecek baş-boyun egzersizlerini bir iki dakika süreyle yaparsa ileride yaşayabilecekleri pek çok sorunu bertaraf edebilirler.

Daha çocuk yaşta kazanılan bu alışkanlıklar ile yetişkinlikte hatta yaşlılıkta yaşanabilecek pek çok sorundan kurtulmak mümkün.

Çocuklarda Boy Uzatma Yöntemleri 

3. Çocuklarda Boy Uzatan Egzersizler: Esneme Egzersizleri 

Basit esneme egzersizlerinin bile çocuğunuzun boyu üzerinde büyük etkisi olabilir. Çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren bazı basit egzersizleri öğretmek, boy uzaması sürecini kolaylaştıracaktır. Esneme, omurganın uzamasına ve çocuğunuzun duruşunu iyileştirmeye yardımcı olur. İşte iki kolay esneme egzersizi.

Çocuğunuzun sırtı duvara dayalı olacak şekilde ayakları üzerinde durmasını sağlayın ve duvara uzanırken bacak kaslarını güçlendirmesini isteyin. Bir başka kolay esneme egzersizi, çocuğunuzun bacakları geniş olacak şekilde yere oturmasını ve kollarıyla her iki ayak parmağına da ulaşmaya çalışmasını içerir.

4. Çocuklarda Boy Uzatan Egzersizler: Barfiks ve İp Atlama Boy Uzatır 

Boy uzaması için asılmak onlarca yıldır tavsiye ediliyor. Barfiks çubuklardan sarkmak, boy uzamasının önemli bir parçası olan omurganın uzamasına yardımcı olur. Düzenli asılmanın yanı sıra çocuğunuzdan barfiks yapması oldukça faydalıdır. 

İp atlamak çocuklara daha çok oyun hissi veren eğlenceli bir egzersizdir. Kalp dahil tüm vücudu çalıştırır ve boyu uzatır. İp atlanırken tüm vücut esneyerek çocuğun dikey gelişimini destekler. Aynı zamanda çocuğunuzun aktif ve sağlıklı kalmasına yardımcı olan harika bir kardiyo egzersizidir.

Her iki egzersiz de sırt ve kol kaslarını güçlendirir.

Hangi Egzersizler Çocuklarda Boy Uzamasını Hızlandırır

Çocuğunuzun Boyunu Uzatmanın Kolay ve Etkili Yolları

5. Çocuklarda Boy Uzatan Egzersizler: Düzenli Yüzme Boy Uzatıyor 

Yüzme, çocuğunuzun genel gelişimine yardımcı olabilecek başka bir sağlıklı ve eğlenceli egzersizdir. Vücudun tüm kaslarını çalıştıran tam vücut egzersizidir. Yüzme aynı zamanda omurgayı güçlendiren ve iyi bir yükseklik sağlayan çok fazla esnemeyi de içerir.

6. Düzenli ve Kaliteli Uyku Boy Uzatıyor 

İyi uykunun önemi hiçbir zaman yeterince vurgulanamaz. İyi bir gece uykusu sadece yetişkinler için değil aynı zamanda çocuklar için de önemlidir. Sağlıklı kalması ve güçlenmesi için çocuğunuzun her gece 8 saat uyumasını sağlamalısınız.

Uyku, HGH adı verilen ve boyu uzatmada doğrudan rol oynayan bir büyüme hormonu salgılar. Bu nedenle uykuyu atlamak iyi bir fikir değildir.

7. Çocuklarda Büyüme Ağrıları Ne Zaman Ciddiye Alınmalı? 

Her çocuk büyüme döneminde büyüme kıkırdaklarında ufak tefek ağrılar hisseder. Bu büyüme kıkırdaklarının aktif olmasından kaynaklanır ve buna halk arasında ‘büyüme ağrıları’ denir. Çocuk o gün çok oyun oynadı ve koştu ise akşam topuklarında ağrı da gözlemlenebilir. Özellikle erkek çocuklarda 13-14 yaşlarında diz önünde şişlikle kendini gösteren diz ağrıları da sık rastlanan durumlardandır.

Bu ağrılar aktivite ile artar ve aktivite azaltıldığında azalır. Bu durumda ağrıyan yerlere buz uygulanabilir ve hareketi bir miktar azaltmak yeterli olur. Ancak keskin hareket kısıtlamalarını önermiyoruz çünkü hareketsiz çocuk kesinlikle daha büyük bir problemdir.

  • Peki hangi durumlarda uzmana başvurmak gerekir?

11 yaş civarlarında bazı çocuklarda skolyoz gözlemlenmeye başlanır. Hatta bu durumu genellikle anneler banyo sırasında çocuklarının sırtında eğilme görerek fark eder. Bu eğriliklerin açısı çok önemlidir ve doğru tedavi edilmezse ameliyat gerektirecek kadar zorlayıcı olabilir.

Bu gibi durumlarda bir uzmana başvurmayı ihmal etmemek gerekir. Bir de hareketten bağımsız olarak sürekli eklem ağrıları olan çocuklarda çocukluk dönemi romatizmaları akla gelebilir.

Genellikle az sıklıkla görülür ancak kontrol edilmesinde fayda vardır. Sabah tutulmaları, eklemde şişkinlik, ağrı ve ısı artışı durumlarında mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

 

Konular :

çocuklarda boy uzaması, boy uzatan egzersizler, hangi egzersizler boy uzatır