BESLENME

Cilt Sağlığınız, Bağışıklık Sisteminiz ve Kalp Sağlığınız İçin Bu Meyveyi Tüketin!

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 01.07.2023 - Güncelleme : 04.07.2023

Mavi veya mor renkli, tatlı ve hafif ekşi bir tadı olan yaban mersini, düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği ile oldukça besleyici bir meyve. Yaban mersininin C vitamini, K vitamini, manganez ve antioksidanlar gibi sağlığa faydalı besin öğeleri açısından da zengin olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Yaban mersini antioksidanlar, serbest radikaller olarak bilinen zararlı maddelerin vücutta birikmesini önlemeye yardımcı olarak cilt sağlığı, bağışıklık sistemi ve kalp sağlığına faydalı bir meyve” dedi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, yaban mersininin 10 faydasını anlattı.

Cilt Sağlığınız, Bağışıklık Sisteminiz ve Kalp Sağlığınız İçin Bu Meyveyi Tüketin!

 

Kalp Sağlığına Yaban Mersininin Faydaları 

1. Yaban Mersininin Kalp Sağlığına Faydaları Neler?

Kalp sağlığı için faydalı olan flavonoidler ve lifler açısından zengindir. Flavonoidler, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan antioksidan bileşikler olarak bilinir.

Yaban mersinindeki lif, potasyum, folat, C vitamini, B6 vitamini ve fitobesin içeriği kalp sağlığını destekler. Yaban mersininin kolesterol içermemesi de kalbe faydalıdır. Lif içeriği, kandaki toplam kolesterol miktarını düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.

B6 vitamini ve folat, homosistein olarak bilinen bir bileşiğin birikmesini önler. Vücutta aşırı homosistein birikmesi kan damarlarına zarar verebilir ve kalp problemlerine yol açabilir.

Harvard Halk Sağlığı Okulu ve East Anglia Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık'ta (İngiltere) düzenli yabanmersini tüketiminin, genç ve orta yaşlı kadınlarda kalp krizi riskini yüzde 32 azaltabiliyor. Çalışmada, haftada en az üç porsiyon yaban mersini veya çilek tüketen kadınlarda en iyi sonuçların alındığı bulundu. 

  • Kalp Sağlığı İçin Yaban Mersini Nasıl Tüketilmeli? 

Yetişkin bir kişi için haftada iki veya üç kez yaban mersini tüketimi yeterli olabilir.

Cilt Sağlığı ve Güzelliği İçin Ne Yemeli Diyenlere... 

2. Cilt Güzelliğiniz İçin Yaban Mersini Tüketin

  • Yaban Mersininin Cilt Sağlığına Faydaları

Kollajen cildin destek sistemidir. Temel bir besin maddesi olarak C vitaminine dayanır ve güneş, kirlilik ve dumanın neden olduğu cilt hasarını önlemeye yardımcı olur. C vitamini ayrıca kollajenin kırışıklıkları yumuşatma ve genel cilt dokusunu iyileştirme yeteneğini de geliştirebilir.

Bir fincan yaban mersini, önerilen günlük C vitamini miktarının yüzde 24'ünü sağlar.

  • Yaban Mersininin Yaşlanma Karşıtı Olduğunu Biliyor muydunuz?

Yaban mersini, serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyen yüksek miktarda antioksidan içerir. A ve C vitaminleri ve flavonoidler, yaban mersininde bulunan başlıca antioksidanlardan bazılarıdır.

Yaban mersini, antioksidanlar ve fitokimyasallar ile serbest radikalleri nötralize ederek cildinizin daha fazla zarar görmesini önler. Kırık kılcal damarları iyileştirmeye ve kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olur.

Nasıl Kullanılır?

  • Bir kase alın ve yaban mersinini ezin, ardından ev yapımı yoğurdu ve balı ekleyin. İyice karıştırın.
  • Macunu cildinize uygulayın ve 10 ila 15 dakika bekletin.
  • Yaşlanma belirtilerini önlemek için, banyo yapmadan önce bu macunu uygulayın.

Beyin fonksiyonunu destekler: Beyin fonksiyonunu destekleyen fitokimyasallar içerir. Bu meyve ayrıca Alzheimer hastalığı ve diğer beyin hastalıklarına karşı koruyucu olabilir.

İnflamasyonu azaltmaya yardımcı olur: Yaban mersini, inflamasyonu azaltmaya yardımcı olan antioksidan içeriği ile romatoid artrit ve diğer iltihaplı hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir.

Bağışıklık sistemini destekler: C vitamini açısından zengindir. Bundan dolayı bağışıklığın güçlenmesine destek olabilir. Düzenli olarak mavi yaban mersini tüketmek, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara karşı koruyucu olabilir.

3. Kanseri Önlüyor 

Antioksidanlar açısından zengindir: Yaban mersini, serbest radikallerin sebep olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olan antioksidan bileşikler açısından zengindir. Bu nedenle mavi yaban mersini tüketimi, kansere karşı korunmada destek sağlar. 

Yaban mersinindeki C vitamini, A vitamini ve çeşitli bitkisel besinler, hücreleri hastalığa bağlı serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlar olarak işlev görür.

Araştırmalar, antioksidanların tümör büyümesini engelleyebileceğini, vücuttaki iltihaplanmayı azaltabileceğini ve özofagus, akciğer, ağız, farinks, endometriyal, pankreas, prostat ve kolon kanserlerini önlemeye veya yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Yaban mersini ayrıca DNA sentezi ve onarımında rol oynayan folat içerir. Bu, DNA'daki mutasyonlar nedeniyle kanser hücrelerinin oluşumunu önleyebilir.

Göz sağlığına faydalı: Göz sağlığı için faydalı olan antosiyaninler açısından zengindir. Antosiyaninler, göz hastalıklarına karşı koruyucu olarak bilinir.

Sindirimi destekler: Yaban mersini, sindirim sağlığı için faydalı olan lifler açısından zengindir. Lifler, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir.

Kilo Kontrolü İçin Yüksek Lif İçeriği ile Yaban Mersini 

4. Yaban Mersini Kilo Kontrolüne Yardımcıdır

Düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği ile kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Ayrıca bu meyve, metabolizmayı hızlandırmaya ve yağ yakımını artırmaya destek olur.

  • Sağlıklı Sindirim, Kilo Kaybı ve Tokluk Hissi İçin Yaban Mersini Tüketin 

Yaban mersini, lif içeriği nedeniyle kabızlığı önlemeye ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği korumaya yardımcı olur.

Diyet lifi ayrıca, sindirim sisteminde bir "hacim arttırıcı madde" olarak işlev görerek kilo kaybı ve kilo yönetiminde önemli bir faktör olarak da kabul edilmektedir. Yüksek lifli gıdalar tokluğu veya tokluk hissini arttırır ve iştahı azaltır.

Daha uzun süre tok hissetmek, kişinin toplam kalori alımını azaltabilir. Yaban mersini bir smoothie haline getirilebilir veya bir dizi farklı yemek ve atıştırmalık seçeneğinde hazırlayabilirsiniz. 

Yaban Mersini Diyabeti Tedavi Eder

Yaban mersini, düşük glisemik indekse sahip olduğu için vücudunuzdaki şeker seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Araştırmalara göre yaban mersini, insülin direnci ve diyabet gibi sağlık sorunları olan kişiler için faydalıdır. Düzenli olarak tüketildiğinde, bir bardak yaban mersini flavonoidler içerdiğinden size çok ihtiyaç duyulan bir sağlık artışı sağlar.

  • Diyabet Hastaları Yaban Mersinini Nasıl Tüketmeli? 

Üç porsiyon yaban mersini ve elma, kuru üzüm ve üzüm gibi diğer meyveleri tüketerek fazla kan şekerini azaltabilirsiniz.

  • Ruh sağlığına faydalı: Yaban mersini tüketmek, bilişsel fonksiyonların iyileşmesine yardımcı olabilir. Özellikle bilişsel fonksiyon hızı düşük yaşlı kadınlarda, yaban mersini tüketiminin olumlu etkileri çalışmalarla gösterilmiştir. 

Beyin ve Ruh Sağlığını Koruyor 

Nüfusa dayalı yapılan araştırmalarda, yaban mersini tüketiminin özellikle ileri yaştaki kadınlarda bilişsel gerilemenin daha yavaş olduğu görüldü.  Yapılan araştırmalarda, yaban mersininin bilişsel hasar riskini azaltmanın yanı sıra kişinin kısa süreli hafızayı ve motor koordinasyonunu da geliştirebileceği bulundu.


Kan basıncını düşürebilir: 

Yüksek tansiyon, kalp hastaları için önemli bir risk faktörüdür. Yaban mersini tüketmek, yüksek tansiyonu olan kişilerin tansiyonunu düşürerek daha sağlıklı olmalarına yardımcı olabilir.

5. Karaciğer Sağlığınızı Korumak İçin Yaban Mersini Tüketin 

Yaban mersini, zengin bir antioksidan ve antosiyanin kaynağı olduğu için karaciğerinizi oksidatif stresten korur ve iltihaplanmayı azaltır. Karaciğerinizi herhangi bir hasardan koruyan fibroz riskini de azaltabilir. Beslenmenize yaban mersini ekleyebilir ve böylelikle karaciğer sağlığınızı doğal olarak koruyabilirsiniz.

  • Karaciğer Sağlığınız İçin Yaban mersinini Nasıl Tüketebilirsiniz?

Haftada iki veya üç kez yaban mersini tüketimi karaciğerinizi korumaya yardımcı olur.

6. Yaban Mersini Ne Kadar Yenmeli? Yaban Mersinini Fazla Yemenin Sakıncaları Var mı?

Yaban mersini lif bakımından yüksek olduğundan, çok fazla yemek  gaz veya ishale neden olabilir. Ancak bu yan etkiler  günlük olarak birkaç bardak yaban mersini yemesi ile görülebilir. Ayrıca yaban mersini içindeki antonyasinler dişlerinizi lekeleyebilir.

Dişlerinizin lekelenmesinden endişe ediyorsanız,  yaban mersini yedikten sonra dişlerinizi fırçalayın veya ağzınızı ılık suyla bol bol çalkalayın.

Konular :

yabanmersini, yabanmersininin faydaları, kalp sağlığı için yabanmersini