Bebeğin İlk Aşısı Anne Sütüdür
Uzmanlar 1-7 Ekim “Emzirme Haftası” nedeniyle anne sütünün önemine dikkat çekti. Bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmesi ve 2 yaşına kadar da emzirmenin devam etmesi gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, anne sütünün bebeği hastalıklardan koruyan en güçlük ilk aşısı olduğunu anlattı.
Doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde halk arasında 'ağız sütü' olarak bilinen kolostrumun da bebekler için 'ilk aşı' anlamına gelir. Bu nedenle bebeği hastalıklardan koruyan zengin içeriği ile çok özel olan kolostrumun bebeğe mutlaka verilmesi gerektir.
Çalışan Anne Bebeğini Emzirmeye Devam Etmeli
Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO),bebeklerin ilk 6 ay su dahil hiçbir ek gıda almadan, yalnızca anne sütüyle beslenmesini, daha sonra ek gıdalara başlanarak emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmesini öneriyor. Buna rağmen annelerin büyük çoğunluğu, bebeklerine yapay yiyecek ve içecek vermeye erken dönemlerde başlayabilmektedir. 2 yaşından önce anne sütüyle beslenme kesmektedirler.
Her ne kadar anne sütüne yapısal olarak en yakın süt inek sütü olsa da geçmişte yaşanan deneyimler yeni doğmuş bir bebeğin bu sütü hazmetmesinin ve içeriğinden yararlanmasının son derece güç olduğunu göstermiştir. Bu yüzden inek sütünün saf haliyle 1 yaşından önce zorunlu kalınmadıkça bebeklere verilmesi önerilmemektedir. Şu an için anne sütüne alternatif olabilecek tek ürün anne sütüne adapte edilmiş inek sütünden üretilen formül mamalardır.
Süt Alerjisi Varsa Özel Mamalar Seçilebilir
Bebeğin inek sütü alerjisi varsa doktorunun önerdiği özel mamaların seçilmesi gerekiyor. Bebeğin sağlık problemi yoksa standart mamalar tercih edilebilir. Mamanın bebeğin ayına uygun olması ve hazımsızlık sorunu varlığında özel mamaların kullanılması gerekiyor.
Mamanın Son Kullanma Tarihine Mutlaka Dikkat Edilmeli
Örneğin laktozsuz mama önerildiyse laktoz içermeyen bir ürün seçilmelidir. Beyin gelişimi için önemli bir uzun zincirli yağ asidi olan DHA'lı mamalar tercih edilmelidir. Mamaların bu yönden demir takviyesi ile zenginleştirilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca mamanın son kullanma tarihine mutlaka bakılmalıdır.
Emzirme, annenin bebeğinin varlığına ve anneliğe alışması açısından son derece önemli bir olaydır. Sağlıklı her annenin sütü bebeği için yeterlidir. Gebe bir anne adayı için doğum öncesi hazırlanma, makul sosyal dayanak ve iyi bir beslenme planı çok önemlidir. Çalışan anneler de bebeğini kesinlikle kendi sütleri ile beslemeli. Gündüz çalışmak zorunda ise akşamdan süt makinası veya pompa yardımı ile temizlik kurallarına uygun sağdığı sütünü buzdolabında makul şartlarda koruyarak gündüz bebeğe vermelidir. Ancak çalışan anne ilk fırsatta bebeğini kendi emzirmelidir.
Anne Sütünü Nasıl Saklamalı?
Sağılmış süt uygun kap içerisinde dışarıda 3 saat, buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise 3 ay bozulmadan kalabilir.
Ek Gıdalara Başlamak İçin Acele Etmeyin
6 aydan sonraki ek gıdalara, teker teker başlamak ve acele etmemek gerekiyor.
Besin alerjisi yönünden uyanık olunmalı. Yoğurt, sebze çorbaları, yumurta ve peynir içerikli kahvaltılar, tahıllı muhallebiler ve meyve püreleri bir düzen ve sıra dahilinde menüye eklenmelidir. Örneğin, yeni başlanan bir besin tek başına 3 gün bebeğe verilmelidir ki besin alerjisi olup olmadığı anlaşılsın.
Bebekler İçin Keçi Sütü Sakıncalı mıdır?
Anne sütüne en yakın kabul edilen keçi sütü bebeğin böbrekleri üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir.