ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

Çocuğun stres altında olduğu nasıl anlaşılır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 05.11.2015

Çocuğun stres altında olduğu nasıl anlaşılır

Stres altındaki çocuğun davranışları değişir, uyku düzeni bozulur. Altını ıslatmaya başlar. Okul çağındakiler derslerine yoğunlaşamaz, içine kapanır veya aşırı dışa dönük hale gelirler.

Başka fiziksel belirtiler de ortaya çıkar: Midesi bulanır, başı ağrır. Ayrıca yalan söyleme, kuralları çiğneme, küfürlü konuşma gibi davranışlar içine girer. Anne babalar olarak bu problemin üstesinden nasıl gelebilirsiniz?

Öncelikle Çocuğunuzu Neyin veya Nelerin Strese Soktuğunu Araştırın

Çocuğunuza yardımcı olabilmek için ilk önce çocukta stres oluşturan kaynakları ortaya çıkarmalısınız. Evdeki kavgalar mı? Televizyondaki kanlı görüntüler mi? Hareketsizlik mi? Kendisinden çok fazla şeyin beklenmesi mi? Korku mu? Kardeş rekabeti mi? Gürültü mü? Zamanla yarışma mı? Kendisinden çok fazla şeyin beklenmesi mi? Ve sonra onun sterse karşı dayanaklılığını artırıcı çabalara yoğunlaşmalısınız. Nasıl mı deneyebileceğiniz birkaç harika yöntem:

Çocuk gününü nasıl geçiriyor? Oynamaya ve hareket etmeye zaman bulabiliyor mu? Küçücük çocukların bile aralıklarla sakin oturmaya, sessiz bir ortamda huzur bulmaya ihtiyacı vardır. Derslerini bitiren veya bilgisayar oyunundan kalkan çocuk koşmalı, gerçek hayattaki nesnelerle oynamalıdır. Bu arada “Yapacak bir şeyin yok mu? Haydi, oyna bakalım!” diyerek oyun zamanını bir stres kaynağı haline getirmemeye dikkat edin.

Stresle Mücadele Etmesini İçin Ona Destek Olun

Bugün insanları strese sokan kaynaklar çok fazla. Dahası, insanları duygusal ve psikolojik açıdan etkileyen stres tetikçileri hızla artıyor. Bu nedenle çocuklarımıza stres yönetimini şimdiden öğretmemiz önemlidir. Çocuğunuzun strese dayanıklılığını artırmak için bunları deneyebilirsiniz:

1. Ailece gevşeme hareketleri yapın ve müzik dinleyin.

2. Çocuğun kendinde strese yol açan tetikçileri keşfetmesine yardımcı olun. Onu korkutun, endişelendirin ve duygusal açıdan alt üst eden durum ve olaylar hakkında çocukla konuşun.

3. Aşırı televizyon izlemesine, bilgisayar önünde oturmasına engel olun.

4. Ailece yürüyüşe çıkın, parka gidin, kuşları böcekleri inceleyin; balık tutun.

5. Minik bir topla çocuğa masaj yapın. Dairesel hareketlerle ensesinden başlayıp ayak parmaklarına kadar inin.

6. Parkta, balkonda, pencerede çocukla “bulut oyunu” oynayın. Çocuk; “Bulutlar nereden geliyor? Yolda neler görmüş olabilirler? Acaba kime misafir gitmek isterler? Bizi nereye götürsünler?” gibi soruları yanıtlasın.

7. Çocuğunuzla “Rüzgarda Ağaç” oyunu oynayın. Kol ve bacaklarınızı açın. İkiniz de ağaç olun. Rüzgar hafif hafif essin: Ağaç kol ve bacaklarını yavaşça hareket ettirsin. Sonra hızlı essin; ayak ve bacaklar hızla oraya buraya savrulsun. Bir yavaş bir hızlı…

Böylece çocuğunuzun sterse altından kurtarmış, ailecek harika bir gün geçirmiş olursunuz.

Çocuğunu Neden Strese Karşı Dayanıklı Yetiştirmeli?

Strese dayanıklı kişi:

• Sağlıklıdır ve ruhsal açıdan güçlüdür.

• Kendi kendini cesaretlendirebilir.

• Kendi özelliklerine güvenir, olumlu düşünür ve mizah duygusuna sahiptir.

• Kendini geri çekmeyi, gevşemeyi, sükunetin tadını çıkarmayı bilir.

• Önemli olanla yetinebilir.

• Sağlığına özen gösterir, egzersiz yapar, gevşeme teknikleri uygular.

• Bedensel ve ruhsal yaşam hızına uygun bir hayat sürdürür.

Anne babalar olarak bir yandan kendi stresimizle baş etmeyi başarabilmeli, diğer yandan çocuğumuzu strese dayanıklı bir insan olarak yetiştirmeye çalışmalıyız.

Konular :