FİT VÜCUT VE DİYET

Vücudunuzu Detoksla Gençleştirin

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 15.08.2010 - Güncelleme : 16.02.2024

Beslenme uzmanları, en iyi beslenmenin sağlıklı ve dengeli bir diyetten geçtiğini söylüyor. Böylece sindirim sistemimiz daha etkin çalışır ve siz de gereksinim duyduğunuz temel besin maddelerini almış olursunuz. Detoks kürü, cildiniz ve vücudunuz için harikalar yaratabilir. Gerçek şu ki, birkaç günde daha taze, daha güzel görünmenin yolu kendinizi aç bırakmak değil, karnınızı doyurmaktan geçiyor!Peki ama nasıl beslenmeli? 

Vücudunuzu Detoksla Gençleştirin

Detoks Yapmak İçin Neden Çok

1. Nasıl Detoks Yapılır?

Aslında fiziksel olarak aktif olarak, besin açısından zengin gıdalar tüketerek, yeterli miktarda uyuyarak ve bol su içerek sağlığınızı koruyabileceğiniz doğal detoks süreçleri vardır. Vücudun kendini detoksifiye etmek için özel bir diyete ihtiyacı yoktur, bunu doğal olarak zaten yapar.

Beslenme uzmanına danışmadan yapılan bazı detoks rejimleri kimi zaman tehlikeli bile olabilir.  Yaşam tarzınızı değiştirmediğiniz sürece detoksla verdiğiniz kilolar geri gelebilir.

  • Vücudunuzun doğal olarak detoks yapmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Detoks, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanın ve kilo vermenin yollarından biridir. Detoksta; şifalı bitkiler, oruçlar, müshil ilaçları ve meyve-sebze suları gibi çeşitli diyetlerle vücudun detoksifikasyonuna (vücudun toksinlerden arınmasına) yardımcı olduğu iddia edilir. 

Vücudunuzun aslında doğal olarak kendini detoksifiye eder. Örneğin, karaciğeriniz tükettiğiniz toksinleri ve elementleri parçalayarak bunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Böbrekleriniz, atık ürünleri metabolize eder ve dışarı atar. Uzmanlar, cildimizin ve akciğerlerimizin dahi vücudumuzdaki toksinlerden kurtulmaya yardımcı olduğunu belirtiyorlar. 

Genellikle mevye ve sebzeler ile besleneceğiniz iki günlük bir “detoks” vücudunuzu toksinlerden temizlemeye ve enerji düzeyinizi yükseltmeye yarayabileceği gibi, daha sağlıklı yeni beslenme alışkanlıkları edinmeniz için de harika bir adımdır. 

Günlük diyetinize daha fazla meyve ve sebze katmaya çalışmak bile vücudunuzda bir “detoks” etkisi yaratabilir. Meyve ve sebzeler, bolca çözünebilir lif almanızı sağlayarak, sindirim sistemi hızlandırır ve böylelikle kendinizi daha canlı, daha hafif hissederseniz.

Bol bol su içmek de cildinizi canlandırabilir ve vücutta sıvı tutulmasını azaltarak karnınızın düzleşmesini sağlayabilir. 

Detoks Yapmanın Kolay Yolu

Kendinizi, taze meyve ve sebzeyle ziyafet çekeceğinizi, üzerine de litrelerce su içerek kendinizi güzelleştirieceğinizi söyleyin ve iki günlük detoksunuza başlayın.

 

Vücudunuzu Detoks Yapmanın En İyi Yolu 

2. Detoks Yaparken Neler Yenilebilir? 

Mümkünse, sadece iki gün boyunca, kırmızı et, tavuk, balık ve baklagillerden; ayrıca, midenizde şişkinlik yapabilecek ekmek, makarne gibi buğday temelli besinlerden ve tahıllardan uzak durun. Parlak renkli meyveleri seçin, meyvenin rengi ne kadar canlıysa o kadar antioksidan içerir. Antioksidanlar yaşlanma sürecini hızlandırabilen ve vücuda zararlı olabilen serbest radikalleri yok ederler.

Unutmayın, sadece bu iki günün sonunda, hem harika görünecek, hem de kendinizi harika hissedeceksiniz!

 

Neden Detoks Yapmalıyız?

  • İç güzellik için en iyi meyveler: 

Üzüm: Karaciğeri ve böbrekleri temizlemeye yarar. 

Ananas: İçerdiği bromelin maddesi proteinleri parçalar ve sindirimi hızlandırır. 

Papaya ve avakado: Üstün temizleyici özelliğe sahip olup ayrıca, bedenin onarılması ve dinçleşmesine yararlar.

 

  • İç güzellik için en iyi sebzeler: 

Turpgiller ailesinden sebzeler: Brüksel lahanası, brokoli, lahana ve karnabahar bunlara birkaç örnektir. Karaciğerinizin etkin çalışmasını sağlarlar. 

Soğan ve sarımsak: Toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştıran sülfür bileşikleri içerir. 

Su teresi, domates, havuç ve elma: Serbest radikallerle savaşan C ve E vitaminleri açısından zengindir. 

Kuşkonmaz: Karaciğer ve böbreklere çok yararlıdır. 

Lahana: Vücudün toksinlerden arınmasına yardım eder. 

Pancar kökü: Betakaroten ve çinko gibi antioksidanlar, ayrıca karaciğeri temizlemeye yarayan demir içerir.

  

Detoks Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

3. Detoks Yaparken Meyve-Sebzenin Dışında Neler Yiyebilirsiniz?

  • Anti-inflamatuar (İnflamasyonu ve Ödemi Azaltan) Gıdalar Tüketin

Bol miktarda besin içeren bütün gıdalar vücudunuzun içten "temiz" kalmasına yardımcı olur. Kızartılmış, şekerli, işlenmiş gıdaları ve kırmızı eti azaltmayı deneyin. Bu gıdalar diyabet, kalp hastalığı ve obezite gibi kronik hastalık riskini artırır. 

Bunlar yerine meyve, sebze, fasulye, kuruyemiş, tohum, tam tahıl, yağsız protein ve bağırsak ve karaciğer fonksiyonuna yardımcı olan probiyotikler gibi lif açısından zengin gıdaları tercih edin. Böylelikle vücudunuzdaki atıkların sisteminizden en kısa sürede çıkmasını sağlamış olursunuz. 

Etin yerine balık ya da kabuklu yemişleri koyun. Kabuklu yemişler iyi protein kaynaklarıdır ve antioksidanlarla dolup taşarlar.

Ekmek ve beyaz makarnanın yerine, yulaf ve esmer pirinci koyun. Bunlar iyi lif kaynaklarıdır. 

Sağlıklı bağırsak bakterilerini desteklemek için doğal yoğurt yiyin. 

Toksinlerin vücudunuzdan atılmasını sağlamak için günde 1-2 litre su için. 

Çay ve kahvenin yerine bitki çaylarını koyun. Kara hindiba iyi bir arındırıcıdır.

  • Prebiyotik Besinler Tüketin 

Prebiyotikler, bağırsaklarınızda "iyi" bakterilerin büyümesini desteklemeye yardımcı olan besinlerdir. Bağırsak bakterileriniz prebiyotikleri, bağırsağınızın dışındaki organlara fayda sağlayan yağ asitleri gibi doğal bileşenlerine ayırır. Bağırsaklarınızın hareket etmesini ve detoksifikasyonunu sağlamak için, yeterli miktarda lifli gıda yemeyi, bol miktarda sıvı içmeyi, düzenli egzersiz yapmayı ve prebiyotikten zengin beslenmeyi deneyin.  

Prebiyotikleri aşağıdaki gıdalarda doğal olarak temin edebilirsiniz:

  • Ev yoğurdu
  • Ev sirkesi
  • Ev turşusu  
  • Kuşkonmaz
  • Muz
  • Arpa, çavdar ve buğday 
  • Fasulye
  • Sarımsak
  • Doğal Bal
  • Süt
  • Soğan
  • Bezelye
  • Domates

 

4. Örnek Detoks Menüsü

Kahvaltı: Yulaflı, yoğurtul ve ballı meyve salatası 

Öğle yemeği: Balsamik sirkeli ızgara sebze ve kavrulmuş sarımsak.

Akşam yemeği: Acılı sebze, esmer pirinç pilavı, limon sorbesi, taze mango ya da papaya.

Öğün aralarında: Kabuklu yemiş ve meyve kurusu, üzüm, yoğurt ya da nane sosuyla çiğ sebzeler. 

Konular :

#detoks yapmak #detoksta ne yenir #detoks kürü #neden detoks yapmalıyız #örnek detoks menüsü