FİT VÜCUT VE DİYET

Kilo Vermek İçin Hareket Şart!

Aslı İçingür Aslı İçingür
Yayın : 07.04.2012 - Güncelleme : 10.03.2025

Vücudunuzu hareket ettiren her şey fiziksel egzersizdir ve biraz hareket hiç olmamasından iyidir. Fiziksel aktivite yapmak çoğumuz için formda kalmanın en etkili yollarından biri. Ancak “Formda Kalmak” teriminin sizin için öncelikle ne ifade ettiğini belirlememiz gerekiyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür formda kalmak için fiziksel aktivitenin vücudumuza ve onun çalışma hızına etkisini anlattı.

Formda Kalmak Ne Demek

Fiziksel aktivite hastalık riskinizi azaltır, kalbinizi güçlendirir ve kilo vermenize yardımcı olur. Ayrıca ruh halinizi iyileştirir, daha iyi uyumanıza yardımcı olur.

 Kilo Vermek İçin Hareket Şart!

1. Formda Kalmak Ne Demek? 

Formda kalmak, kimileri için günlük yoğun egzersiz yapmak ve yağsız, kaslı bir vücuda sahip olmak iken, kimileri için de sadece hastalık ve diğer sağlık sorunlarına yakalanmamak olarak düşünülebilir. Gerçekte ise doğru tanımı oldukça geniş içerikli olup kişiden kişiye göre değişmektedir. Formda olmak: Sağlığımızın en üst düzeyde olduğu durum ve iyi olma duygusudur.

 

Her Zaman Formda Kalmak İçin Düzenli Fiziksel Aktivite Şart!

2. Fiziksel Aktivite İçin Enerji Miktarı Nedir? 

Ellinizi sallamak, başınızı çevirmek veya çiçek ekmek gibi her türlü hareket enerji harcamanızı gerektirir. Harcadığınız günlük enerjinin %30´u fiziksel aktivite için kullanılır. Fiziksel aktivite için gerekli olan enerji miktarını üç faktör belirler; aktivite türü, şiddeti ve süresi.

  • Egzersizde Çeşitlilik Önemlidir 

Besin tüketiminde olduğu gibi egzersizde de çeşitliliğe, dengeye ve aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Kalbiniz dahil tüm kaslarınızı verimli şekilde çalıştırabilecek değişik aktivitelerden yararlanın. 

Her aktivite türünün değişik yararları olduğu için, egzersiz programınızı dengeleyin. Tam bir form kazanmak için, kardiovasküler dayanıklılığı ve esnekliği sağlayan, kas ve kemikleri güçlendirici egzersizlere ihtiyacınız olacaktır. Aşırıya kaçmadan formda kalmayı sağlayacak egzersizleri uygulayın, formda kalmak için her gün ağır egzersiz yapmak zorunda değilsiniz.

3. Kolay Kilo Vermenin Püf Noktası 

  • Fiziksel Olarak Aktif Olan Kişilerin Kilo Vermede Çok Başarılı

Egzersiz önerileri çeşitlilik gösterse bile, sağlık uzmanları günlük yaşamınızda yaklaşık 30 dakikanızı egzersize ayırmanızı önerir. Hayatınızda yapacağınız küçük değişiklikler sizi sağlıklı ve zinde bir hayata hazırlar.

Kilo Vermek İçin Hareket Şart!

Unutmayın kilo vermek için harekete geçmeniz gerek. Aktif bir fiziksel yaşam tarzı, kalp sağlığından dayanıklı kemiklere ve stresten korunmaya kadar birçok olumlu sonuçlar verir. Çalışmalar, fiziksel olarak aktif olan kişilerin kilo vermede ve bunu korumada daha başarılı olduklarını gösteriyor.

4. Nasıl Kolay Kilo Verebilirsiniz?

  • 30 Dakika Tempolu Yürüyüşü Yapabilirsiniz

Fiziksel aktivite enerji yakar. Yaktığınız enerji miktarı, yaptığınız aktivitenin süresine, sıklığına ve sürekliliğine bağlıdır. Aldığınız enerjiden daha fazlasını harcıyorsanız, vücudunuzdaki enerji depoları harcanır ve kilo kaybetmeye başlarsınız.

Günlük yaşamınıza eklenen 30 dakikalık tempolu bir yürüyüşü düşünün. 60 kilogramlık bir kişiyseniz, günlük 110 kalori, 85 kilogramsanız 115 kalori harcarsınız. Bu da dört beş haftada 3500 kaloriye veya yarım kilogram vücut yağına eşittir.

  • Aktif Kişiler Daha Fazla Yağsız Vücut Dokusuna Sahiptir

Fiziksel aktivite kas yapmanıza ve vücut yağından kaybetmenize yardımcı olur. Kilo vermek için uyguladığınız bir diyet programında egzersiz yapmadığınız zaman, vücut yağıyla beraber yağsız vücut dokusundan da kaybedersiniz. 

Kilo Vermek İçin Hareket Şart!

Fiziksel olarak aktif kişiler daha fazla yağsız vücut dokusuna sahiptirler. Hareket etmeseniz bile, yağsız vücut dokusunun korunabilmesi için yağlı vücut dokusuna oranla daha fazla enerjiye gereksiniminiz olur. Böylece, vücut yağı sizden daha fazla olan aynı kilodaki birisine kıyasla biraz daha fazla kalori harcarsınız.

Konular :

#kilo vermek #formda kalmak #sağlık 

BÜLTEN ABONELİĞİ
Aileye ve hayata dair en güncel uzman görüşleri için bültenimize hemen ücretsiz abone olun!
Zorunlu Alan
Zorunlu Alan