FİT VÜCUT VE DİYET

Selülitten Kurtulmak İçin Nasıl Beslenilmeli? İşte, Yağ Dokusunu Hızlı Yakan, Selülit Oluşumunu Önleyen Yiyecekler

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 30.08.2013 - Güncelleme : 05.09.2022

Selülitin her zaman şişmanlık ve obezitenin sonucu olarak oluşmadığı artık bilinen bir gerçek. Araştırmalar bu problemi çözmede anti -selülit diyetlerin, yağ kaybettirici diyetlerden daha etkin olduklarını gösteriyor.

Bazen cildimizde bizi olduğumuzdan daha yaşlı gösteren ve hissettiren çukurlar oluşur. Selülit bu hatırlatıcılardan biridir ve genç yaşınıza rağmen erkenden görülebilir. Peki ama bu can sıkıcı selülitlerden nasıl kurtulacağınızı biliyor musunuz? Yağ dokusunu hızlı yakan, selülit oluşumunu önleyen yiyecekleri araştırdık. 

Beslenmeniz selülit ile mücadele önemli bir rol oynar. Bu nedenle, beslenmenize selülit önleyici yiyecekleri sıklıkla eklemeniz önemlidir. İşte, uzmanlardan selülit oluşumuna neden olan yağ dokusunun azalmasına yardımcı olan besinlerin listesi.

Yağ Dokusunu Hızlı Yakan Selülit Oluşumunu Önleyen Yiyecekler

 Nasıl beslendiğiniz, selülitle mücadelenizde önemlidir. 

Selülitleri Nasıl Yok Ederiz?

1. Selülit Nedir? 

Selülit, zararsız olan çok yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Uyluklarınızda, kalçalarınızda, ve karnınızda topaklı, çukurlu görünüme neden olur. Kilo verme, egzersiz, kremler, tıbbi tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri dahil olmak üzere selüliti tedavi etmenin birçok farklı yolu olsa da, her birinin başarısı farklıdır. 

Sizin için en iyi olanı bulmadan önce beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz ve sizin için en iyi olanı bulmanız gerekir.

2. Selülit Neden Olur?

Selülitin kesin nedeni hala bilinmiyor. Selülit cildi kasa bağlayan lifli bağ kordonlarını içerir ve arada bir yağ tabakası bulunur. Bu yağ hücreleri biriktikçe, uzun, sert kordonlar aşağı çekilirken cilde doğru itilir. Bu da düz olmayan bir yüzeye, görüntüsünden rahatsız olduğumuz ciltte çukurlaşmaya neden olur.

Genetik, cilt dokusu ve vücut tipi dahil olmak üzere selülit gelişiminde hormonal faktörlerin büyük bir rol oynadığını bilinmektedir. Kilo ve kas tonusu selülitiniz olup olmadığını etkileyebilir, ancak fit insanlar da dahi selülit sorunu görülebilir. 

3. Selülitleri Azaltan Yiyecekler Neler?

  • Greyfurt ve C Vitamininden Zengin Diğer Meyveler: Greyfurt kolajeni onarmaya yardımcı olan C vitamini ile doludur. Aynı zamanda metabolizmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilecek bir yağ yakma özelliğine de sahiptir. Bu meyve cildinizin ihtiyacı olan nemi verir ve cildinizin her zamankinden daha taze ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Greyfurtu tek başına yiyecebileğiniz gibi özellikle de koyu yeşil yapraklı  salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz. 

Antioksidanlar, bitkisel besinler ve biyoflavonoidlerle dolu diğer meyveler de selüliti azaltmaya, yok etmeye yardımcı olur. Bu vitaminler, kolajen üretimini artırmaya ve cilt hücrelerinizin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur.

  • Kuşkonmaz ve Diğer Sebzeler: Kuşkonmaz gibi sebzeler, stres seviyelerini azaltabilen ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olan folik asit açısından zengindir. Stres vücuttaki yağ depolamasını artırabileceğinden, bu seviyelerin azaltılması aşırı depolamayı önleyebilir. Kuşkonmaz ayrıca selüliti azaltmaya yardımcı olan dolaşımı hızlandırıcı özelliğe de sahiptir. 

Pancar gibi diğer sebzeler, selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olan polifenollerden zengindir. Avokado ve koyu yeşil yapraklı sebzeler, cildin esnekliğine yardımcı olan ve dolaşımı artıran antioksidanlar ve besinlerle doludur. Sebzelerinizi çiğ, pişmiş olarak yemeyi veya sabahları smoothie'nize eklemeyi deneyebilirsiniz. 

  • Tavuk ve Balık: Amino asitler ve proteinler sağlıklı bağ dokusu ve kolajen üretimi için gereklidir. Ancak, doğal yağ asidi içeriği bakımından zengin etleri tercih edin. Sardalya, uskumru ve somon gibi yağlı balıklar ve kümes hayvanları, vücudunuzu zararlı bileşenlerden koruyabilen ve selülit etkilerini azaltabilen omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. 

Hindi, tavuk ve balık gibi yağsız etler de cildinizi nemlendirmek ve daha yumuşak, dolgun ve kırışıksız görünümü sağlamak için sağlıklı elementler içerir. Bu proteinleri öğünlerinize dahil edin; ancak beslenme uzmanları tarafından önerilen porsiyon boyutlarına uyduğunuzdan emin olun. 

  • Kuruyemiş ve Yağlı Tohumlar: Balığa benzer şekilde, kabuklu yemişler de cilt hücre zarının sağlığına katkıda bulunan omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdalardır. Kuruyemişler sadece cildi nemlendirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda  içindeki esansiyel yağ asitleri de vücudun doğal inflamatuar bileşik üretimini azaltarak cildin yaşlanma sürecini geciktirir.

Keten tohumu, besin açısından zengin başka bir tohum türüdür. Aslında, dünyadaki bitki bazlı omega-3 yağ asitlerinin en zengin kaynağıdır. Kuruyemişler, kendi başına atıştırmalık olarak veya en sevdiğiniz tahıl gevrekleri, smoothie'ler veya yoğurt içindekullanılabileceğiniz çok yönlü bir besindir.

  • Tam Tahıllı Karbonhidratlar: Tam tahıllar lifle doludur. Sindirim sisteminizin etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Sindirim sisteminiz verimli çalıştığında toksinleri daha hızlı atar. Bu, toksinlerin ilk etapta selülit yapma şansı olmayacağı anlamına gelir.

Selülitleri Nasıl Yok Ederiz

Doğru Beslenerek Selülitlerden Kurtulabilirsiniz 

Tam tahıllar ayrıca kalp sağlığını destekler ve vücudunuzun dolaşımına yardımcı olur. Bu, kepekli tahılları - özellikle ekmek ve diğer karbonhidratlarda - selüliti azaltmak için en iyi yiyecekler arasında yapar.

  • Karabuğday: Karabuğday, tam tahıllı karbonhidrat kardeşlerinden ayrılan, yavaş yanan, kolay sindirilebilir bir tam tahıldır. B vitamini ve lif açısından zengin tam bir proteindir. Bu besin, selülitle mücadelede inanılmaz derecede önemlidir; çünkü toksinleri yağ hücrelerinden dışarı atmaya yardımcı olur.

Karabuğday, vücut dokusunu ve kollajenini onarmaya yardımcı olan bir amino asit olan yüksek miktarda lizin içerir. Bu, selülitin etkilerini tersine çevirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda pirinç veya kinoa yerine kullanabileceğiniz sağlıklı bir gıdadır. 

Selülitten Kurtulmak İçin Nasıl Beslenilmeli

Yağ Dokusunu Hızlı Yakan, Selülit Oluşumunu Önleyen Yiyecekler

  • Kişniş :Taze otlar - kişniş gibi - detoksifikasyonu destekler. Yağ hücrelerinde saklanan ağır metalleri vücuttan uzaklaştırır. Bu ağır metaller doku işlevini bozar ve vücudun düzgün şekilde iyileşmesini engeller. Beslenmenize başta kişniş olmak üzere, taze otları ilave ederek vücudunuzdaki toksinleri azaltarak depolanmış yağları azaltabilir, böylece selüliti azaltabilirsiniz.

Kişniş sadece selülitleri önlemeye yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Kişniş'i salatalarınıza, güveçlerinize ve sandviçlerinize az miktarda ekleyebilirsiniz.

  • Maydanoz : Kişnişe benzer şekilde maydanoz, A, C ve E vitaminleri ile dolu başka bir taze bitkidir. Sağlıklı, canlı bir cilt için önemli olan ve selülit görünümünü azaltan besinlerdendir. Maydanoz ayrıca böbreklerinizi temizlemeye yardımcı olan ve şişkinliği, su tutulmasını önleyen bir idrar söktürücü görevi görür.

Bu bitki genellikle bir yemeğin daha güzel görünmesi için garnitür olarak kullanılsa da, kişniş gibi de kullanılabilir. Maydanozun selülit azaltmaya yarayan faydaları için bir sonraki smoothie'nize, salata veya sandviçinize eklemeyi deneyebilirsiniz.

  • Zencefil : Zencefil yemek, vücudunuzdaki kan akışını artırmanın ve selüliti azaltmanın harika bir yoludur. Çünkü zencefil toksinleri yok etmeye yardımcı olur. Bu, lenfatik sisteminizi daha güçlü ve daha verimli hale getirir. İyi dolaşım ayrıca selülitin önlenmesine yardımcı olabilecek kilo kaybına da katkıda bulunur.

Selülitin azaltılmasına ve kilo kaybına yardımcı olmasının yanı sıra, zencefilin osteoartriti hafifletmek de dahil olmak üzere birçok tıbbi özelliği de bulunur. 

Günlük beslenmenize zencefil eklemek söz konusu olduğunda, çok çeşitli alternatifleriniz bulunur.  Zencefil çiğ yenebilir, içeceklere eklenebilir veya en sevdiğiniz yemeklerde baharat olarak kullanabilirsiniz. 

  • Limonlu Su: Suyunuza bir dilim limon eklemenin üç ana faydası vardır: Vücudunuzu nemlendirir, toksinleri atar ve önemli miktarda C vitamini sağlar. Dehidrasyon cildinizin kuru, donuk ve pütürlü görünmesine ve hissetmesine neden olabilir. 

Limondan eklenen vitaminlerle cildiniz sadece daha yumuşak görünmekle kalmaz, aynı zamanda cilt hasarına karşı savaşmak için gerekli besinleri de alırsınız.

Çok kuvvetli bir antioksidan olan C vitamini, aynı zamanda güçlü bir kollajen yapıcıdır. C vitamininden zengin turunçgiller, çilek, brokoli, karnabahar, yeşil biber gibi sebze ve meyveler de kollajen yapımında önemli rol oynarlar.

Hidrasyon ve değerli besinler sağlamanın yanı sıra, sabahları ilk iş su, kilo kaybını teşvik etmek için metabolizmanızı artırmanıza yardımcı olabilir. Portakal ve misket limonu gibi diğer turunçgiller de limon dilimlerinin yerine kullanılabilir.

  • Günde 1-2 Fincan Yeşil Çay : Selülitle ilgili en etkili yöntemlerden bir tanesi basit şekeri ve rafine edilmiş karbonhidrat kaynaklarını tüketmemektir. Diğer bir önemli unsur ise tam buğdaydan yapılmış ekmek grubu gıdaları ve meyveler gibi kompleks karbonhidratları tüketilirken bir protein kaynağı veya sağlıklı bir yağ grubu besini ile tüketilmesine özen gösterilmesidir. Bu sayede sindirim yavaşlayacağından insulin salgısı da sınırlandırılacaktır.

Selülitten Nasıl Kurtuluruz

Gerçekten etkili bir şekilde yağ yakmak için beslenme programına biraz Türk kahvesi ve çay eklemeniz etkili olacaktır. Günde birkaç kere yeşil çay tüketmek ise içeriğindeki  catechin - polyphenollerinden dolayı etkili bir metabolizma hızlandırıcıdır.

  •  Ananas : İçindek bulundurduğu bromelain enzimi sayesinde vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar; ödemleri azaltır, morarmaları ve bu bölgelerdeki ağrıların azalmasına yardımcı olur.

4. Hangi Yiyecekler Selülit Yapar?

Bahsettiğimiz tüm bu yiyecekler selülit görünümünü azaltabilir veya hasarı tersine çevirebilirken, bunun tersini yapan tonlarca gıda vardır. 

Selülitle mücade ederken aşağıdaki yiyeceklerden olabildiğince uzak durmanız istediğiniz sonuca almanızda size yardımcı olacaktır: 

  • İşlenmiş etler ve peynirler
  • Hazır konser ve çorbalar
  • Gazlı ve şekerli içecekler
  • Barbekü Sosu (her türlü hazır soslar)
  • Süzme peynir
  • Pizza 
  • Margarin ve bitkisel yağlar 
  • Soya sosu
  • Beyaz ekmek
  • Cipsler
  • Hamur işleri ve diğer işlenmiş tüm hazır atıştırmalıklar 

5. Kolajen Yıkıcı ve Kolajen Yapıcı Yiyecekler

Eğer kolajen yıkımı sizin için selülit sebebi ise bu yıkıma bir dur demeniz gerekir. Bu yıkımı durdurucu veya yavaşlatıcı gıdalar da size bu konuda destek olacaktır.

Soya: Östrojenin yaptığı işlerden bir tanesi de spesifik olarak kolajeni yıkmaktır. Soya içerdiği fitoöstrojenle östrojeninin görevini taklit ederek östrojen hücre reseptörlerine bağlanır ve kolajenin yıkılmasını engeller.

Bioflavonoidler: Bu grup kollajeni yıkan iki enzimi bloke ederler. Toz kakao, üzüm suyu, üzüm çekirdeği ektresi, üzüm kabuğu gibi proanthocyanidinlerden zengin gıdalar bu iki enzimi bloke ederek yıkımı da önlemiş olurlar.

Bioflavonlar, enflamasyonu engellemede ve tedavi etmede çok etkili oldukları gibi kolajen ve elastazın da yıkılımını engellemede çok etkilidirler.  Hücre zarını koruyarak, tamirini de yaparlar. Bioflavonlardan zengin gıdalar arasında soya, soğan, yeşil fasulye, lahana çeşitleri, elma, turunçgiller ve suları, kuru erik yer almaktadır.

Kolajen yıkımını önlerken aynı zamanda kollajen ve yeni bağ doku yapımına da destek olmamız gerekir. Bazı besin maddeleri de bu konuda etkinlik göstermektedir.

 

6. Vücuttaki Ödemi Engellemenin Yolları Nelerdir? 

  • Kereviz: İçerisindeki maddeden dolayı (3-butylphthalide) kan damarlarının kasılmasını önleyerek dolaşımı rahatlatır. 
  • Zencefil: Aspirin gibi etki göstererek kan damarlarında plak oluşumunu engeller, daha az yapışkan hale getirir. Aynı zamanda kanı inceltici etkisinden dolayı dolaşımı ve kan akışını rahatlatır. Zencefilin anti- enflamatuar etkisi de kuvvetlidir.
  • Sarımsak ve Soğan: Kan basıncının düşmesine sebep olarak dolaşımın ve kan akışının rahatlamasını sağlar.
  • Yağlı Balık: Yağlı balıkta bulunan Omega- 3 damarları genişleterek kan dolaşımını ve kan akışını kolaylaştırır.
  • Kuşkonmaz: Doğal bir ödem söktürücüdür. Ödemi engelleyerek selülit oluşumunu da engeller.
  • Bol Bol Su İçin: Su biokimyasal olayların oluşumunu maksimize eder ve vücuttan toksin ve atıkların atılmasına yardımcı olur. İhtiyaç kadar içilen sıvı normal kan basıncını sağlar, kan akışını ve, hücre içerisinde sıvı oranını düzenler.
  • Muz:  İçerisinde bulunan potasyumla (yaklaşık 500 miligram / meyve) kan basıncını düşürür ve dolaşıma yardımcı olur. 
  • Balık ve Keten Tohumu: Omega- 3 ve Alfa linolenik asidin anti enlamasyon özelliğinden dolayı selülit için tüketilmelidir.

 

Selülitten Nasıl Kurtuluruz

7. Antioksidanlardan Zengin Beslenin

Bu tür gıdaların selüliti kontrol altına alma ve tedavi etme konusundaki etkinliği zaten bilinmektedir. C, E vitaminleri ve beta, karoten, minerallerden çinko, manganez, selenyum, bakır en bilinen antioksidanlar arasındadır. 

Antioksidanlardan en fazla şekilde yararlanmak için, antioksidanlardan zengin yiyecekleri, multi vitamin tabletlerine tercih edin.  Kuru erik, kuru üzüm veya herhangi bir koyu renkli meyve ve sebze bu konuda en büyük destekçiniz olabilir.

Hint mutfağında bolca kullanılan hint safranı (zerdaçal) antioksidan yönünden kayda değer zenginlikte olduğunu da bilmenizde yarar var. 

Kök Hücre Tedavisi ile Selülitlerden Kurtulmak Mümkün mü?

8. Selülitten Kurtulmanın Diğer Yolları

Diyetinizi değiştirmek, selüliti azaltmanın ve ondan kurtulmanın tek yolu değildir, ancak harika bir başlangıçtır. Hâlâ selülit görünümüyle mücadele ediyorsanız kök hücre tedavisi harika bir seçenek olabilir. 

Kendi yağınızdan toplanan kök hücreleri kullanarak dokunuzdaki hasarı tersine çevirebilir ve kolajen üretimini destekleyebiliriz. Kök hücre tedeavisi daha dolgun, daha pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlayabilir. 

9. Yağ Dokusunun Yakılmasını Hangi Yiyecekler Hızlandırır?  

Yağ birikime karşı en etkili savunma mekanizmalarından bir tanesi vücudun insulin tepkisini minimize etmektir. Bunun anlamı beslenmedeki toplam karbonhidrat sayısından düşüş yapmaktır. Fakat bundan bütün karbonhidratları yok etmek gerektiği anlamı çıkarılmamalıdır.

Çünkü özellikle kompleks karbonhidratlarda yüksek besleyiciliği ve fitokimyasalları (meyveler, kuru baklagiller, sebzeler içerisinde bulunurlar) ile selülitin çözümlenmesi konusunda en büyük yardımcılarımızdır.

10. Örnek Anti - Selülit Diyeti

Kahvaltı: 

1 tam yumurta (yağsız her şekilde pişirilmiş olabilir)
1/ 2 su bardağı yulaf ezmesi (Müsli- sade)
1.5 yemek kaşığı keten tohumu (öğütülmüş)
2 yemek kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı yağsız süt
Kahve (şekersiz ve kremasız) 

Ara: 1 su bardağı yağsız süt 14 gr (yaklaşık çeyrek su bardağı) whey proteini ve buz karışımı

Öğlen Yemeği : 

Sebze ve Tavuk Sote; Sebzeler: soğan, sarımsak, zencefil, kereviz, yeşil biber, brokoli,

mantar ve 100 gr. Tavuk (derisiz), 2 tatlı kaşığı fıstık yağı ve bir miktar soya sosu (tuzu azaltılmış)
3 yemek kaşığı esmer pirinç pilavı
1 portakal
Yeşil çay 

Ara:

1su bardağı sebze suyu
Kavrulmuş soya fasulyesi (tuzsuz) ½ su bardağı
Su 

Akşam:

120 gr. somon ızgara
Sebze kavurma; kuşkonmaz, brokoli, soğan, sarımsak, domates, limon suyu, hint safranı ve baharatlarla kavrulmuş
1 bardak ananas suyu

 Ara: 1 bardak kakaolu süt (1 tatlı kaşığı kakao)

 

Konular :

#Selülit #Selülit oluşum nedenleri #Selüliti önleme #Antiselülit  #Yağ dokusu