SAÇ BAKIM VE MODELLERİ

Kıvırcık ve Kuru Saçlara Özel Bakım: Evde Saç Bakım Yağı Nasıl Yapılır?

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 08.10.2022 - Güncelleme : 02.11.2022

Çılgın bukleleriniz varsa, saçlarınızın daha sağlıklı olması ve güzel görünmesi için çok fazla bakıma ihtiyacınız olduğunu bilirsiniz. Kıvırcık, bukleli saçlar doğal olarak kuru, kırılgan ve hasara meyillidir; bu nedenle özel şampuanlar, bakım kremleri, saç serumları gibi ürünlerin saçı sağlıklı ve bakımlı tutmak için düzenli olarak kullanılması gerekir. Ancak, kıvırcık saçlar için son derece faydalı olacak doğal bir maske olduğunu biliyor muydunuz?

Evet, birazdan tarifini vereceğimiz bu saç bakım yağı gibi. Peki, saç bakım yağı tam olarak nedir, nasıl yapılır? Saç bakım yağını kaç farklı şekilde kullanabilirsiniz? Saç bakım yağı ile ilgili merak edilenleri öğrenmek ve kısa sürede bakımı saçlara kavuşmak için için okumaya devam edin. 

Saç Yağı Nasıl Yapılır

Evde Saç Bakım Yağı Yapılır mı?

1. Saç Bakım Yağı Nedir?

Saç yağı, özellikle de kuru saçları nemlendiren ve güzel bir parlaklık kazandıran, tereyağı ve zengin yağlardan oluşan kalın bir şekillendirici üründür. Saç yağı nemi saça hapseder ve hassas buklelerinizi kırılma ve diğer hasarlardan korur. Bu nedenle kıvırcık saçlarınız veya kuru saçlarınız varsa, bu bakımı, saç bakım rutininize eklemeniz gerekir.

Nemlendirici bir dolgu macunu olarak işlev gören saç yağları genellikle shea, kokum, mango, murumuru veya kakao yağı gibi doğal yağlar ile hint, avokado veya hindistan cevizi gibi yağların bir karışımıdır. Evde kolayca yapabilirsiniz.

 

2. Saç Bakım Yağı Nasıl Yapılır?

Saç yağı genellikle tereyağı ve diğer yağların bir karışımı olduğundan, onları hazırlamak için tam anlamıyla ihtiyacınız olan tek şey budur.

Malzemeler:

1 su bardağı tereyağı (saçınızın uzunluğuna göre miktarı artırıp azaltabilirsiniz)

1 ½ bardak shea yağı (kakao, mango veya kokum yağı kullanabilirsiniz)

2 yemek kaşığı kenevir tohumu yağı
2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
2 yemek kaşığı hint yağı
5-6 damla herhangi bir uçucu yağ (lavanta, nane veya biberiye yağı gibi)

Hazırlanışı:

  • Küçük bir tencerede tereyağını eritin ve ardından diğer yağları ekleyin.
  • Karışımı kenara alın ve soğumaya bırakın.
  • Karışım katılaşınca, yaklaşık 5-7 dakika krem şanti gibi görünene kadar çırpın.
  • Hazır olduğunda, bir kavanoza kaşıkla koyun. Buzdolabında saklayacağınız bu ev yapımı saç yağını yaklaşık 3 ay kullanabilirsiniz.

3. Saç Bakım Yağını Kimler Kullanmalı?

Saç bakım yağı harika olsa da, saçları ağırlaştırabileceği için belirli saç tiplerinin yağlı görünmesine neden olabilir. Bu nedenle, saç yağını kimler uygulamalı sorusunu yanıtlamak önemli:

  • Kıvırcık ve dalgalı saçlarınız varsa,
  • İri gözenekli saç dipleriniz varsa, 
  • Kalın ve sert saçlarınız var, 
  • Kuru saçlarınız varsa, 
  • Boyadan kaynaklı kuru saçlara sahipseniz,
  • Saç uçlarınızda kırıklar ve hasar görmüş saçlarınız varsa rahatlıkla hazırladığnız bu saç yağını kullabilirsiniz. 

  

Doğal Saç Bakım Yağı Kaç Şekilde Kullanılır? 

4.  Saç Bakım Yağı ile Bakım Yapmanın Farklı Yolları 

Basit bir yıkama sonrası krem gibi görünse de saç yağı aslında farklı şekillerde kullanılabilir. Hangi şekilde kullanmaya karar verirseniz verin, saçlarınız için çok faydalı olacağı kesin. 

İşte, saç yağı ile bakım yapmanın birkaç yolu:

Şampuan öncesi maske: Öncelikle maskenin etkili olabilmesi için saçlarınızın temiz olması önemli bir püf noktasıdır. Saçınızı  bölümler halinde ayırın ve  hazırladığınız saç yağını saç derinize azar azar uygulamaya başlayın. Saç derinizi ve saç tellerinizi tamamen saç yağı ile kaplayın ve bir saat bekletin.

Ardından, kuru saçlarınıza önce şampuan ile ovun ardından bol suyla saçlarınızı durulayın. Şampuan öncesi maske olarak saç yağı kullanmak saçlarınızın uzamasına yardımcı olur ve saçınıza parlaklık kazandırır. 

Evde Durulanmayan Saç Bakım Kremi 

Durulanmayan saç kremi: Saçınızı yıkadıktan sonra, bukleleriniz neredeyse kuruduğunda, saç kremi olarak saç yağını kullanabilirsiniz. Saç yağından bezelye büyüklüğünde alın ve avuçlarınız arasında ısıtın. Daha sonra saç uçlarından başlayarak saçınızın orta kısmına kadar saç boylarına uygulamaya başlayın. 

Uyguladığınız yağ miktarına dikkat edin çünkü çok fazla kullanırsanız saçınızı yağlandırabilir bu yüzden küçük miktarlarda saç uçlarınıza ve boylarına uygulamaya dikkat edin. Bunu düzenli uyguladığınızda saçlarınızdaki kabarmalar gidecek böylelikle saç bukleleriniz daha belirginleşecektir. Ayrıca saç yağı, saçınızın kaybettiği doğal parlakliği geri kazandırıcaktır. 

Ön Koşullandırıcı: Ön koşullandırmanın ne olduğunu merak ediyor musunuz? Sadece saçınızı yıkamadan önce yumuşatmaktır. Saçınızı saç yağı ile ön koşullandırdığınızda, kuru saçları onarır ve cansız saçlara ağırlık vermeden canlılık kazandırır. Bunu saç yağınızla yapmak için önce saçınızı ıslatın ve hafifçe havluyla kurulayın.

Ardından, saçınız hala nemliyken yağı saçınızın uçlarına uygulayın. Gerçekten iyi masaj yapmanız önemli, böylece saç nemi emer.

Püf noktası: Saç bakım yağını saç derinize değil, sadece saç tellerinze ve saç uçlarınıza sürün. 

İşiniz bittiğinde, 20-30 dakika bekletin ve ardından saçınızı şampuanla yıkayın. Saçınızı önceden şekillendirdiğiniz için saçınızı yıkadıktan sonra saç kremi kullanmanıza gerek yok.

Artık saç yağının saçlarınız için nasıl faydalı olduğunu ve bunları ne zaman kullanacağınızı bildiğinize göre, kullanımıyla ilgili yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlamanız önemlidir.

 

5. Saç Bakım Yağı Nasıl Kullanılır?

  • Saç bakım yağınızı ihtiyaç duyduğunuz sıklıkta kullanın, ancak miktarını kontrol edin, çünkü çok fazlası saçınızı ağırlaştırabilir. 
  • Kırılmayı önlemek için saç uçlarınıza (özellikle kırık uçlara) uygulayın.
  • Saç derinizin kuruluğundan şikayet ediyorsanız saç derinize uygulabilirsiniz.
  • Saç bakım yağını sadece ve sadece temiz saça uygulayın. Kirli saça uygulamak, saçta yağ birikmesine ve saç dökülmesine neden olabilir!

6. Saç Yağı Ne Zaman Kullanılmaz?

  • Düzleştirilmiş bir stil denemeyi planlıyorsanız saç yağı kullanmayın. İçindeki yağlar ağır sızdırmazlık etkiye sahip olduğu için  saç yağları saçınızı ağırlaştırabilir.
  • Saç yağını raf ömründen daha uzun süre kullanmayın.
  • Ürün birikmesine neden olabileceğinden, saç yağını başka bir bakım kremile karıştırmayın.
  • Saç yağı kullanırken, etkinliğini azaltabileceğinden herhangi bir kimyasal ürün kullanmayın.

Saç Bakım Yağı Ne İşe Yarar?

7. SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS) 

1) Saça yağ sürmek doğru mudur?

Saç yağı, özellikle kuru saçlar ve kıvırcık saçlar için en iyi doğal ilaçlardan biridir. Buklelerinizi nemlendirir ve besler, bu nedenle saçınıza uygulamamanız için hiçbir neden yoktur.

2) Hangi yağlar saç için en iyisidir?

Piyasada çok çeşitli saç yağı mevcut. En iyilerinden bazıları shea yağı, murumuru yağı, cupuacu yağı ve avokado yağıdır.

3) Saç bakım yağı saçların hızlı uzamasını sağlar mı? 

Bunu belirten hiçbir bilimsel kanıt yoktur; ancak saç yağı saç tellerinizi nemlendirebilir, hasar ve kırılmaları önleyebilir, bu da saç sağlığınız korunmasını sağlayacaktır. 

4) Saç kremi ile saç bakım yağı arasındaki fark nedir?

İkisi arasındaki temel fark, saç kremlerinin içeriğinde genellikle su bulunması ve saç yağının bulunmamasıdır. Suyun varlığı nedeniyle kremler, daha kolay uygulanmasını sağlayan kremsi bir kıvama sahiptir. Saç bakım yağı, gerçek tereyağı kıvamına sahiptir.

5) Saç bakım yağını ne sıklıkla kullanmalısınız?

İdeal olarak, derin bir onarım maskesi gibi olduğu için haftada bir kez saç yağı kullanmalısınız.

6) Saç bakım yağı saçı kalınlaştırır mı?

Saçlarınız ince fakat hacimli ise, saç yağı uygulaması daha kalın ve dolgun görünmesini sağlayacaktır.

Konular :

#kıvırcık saçlar için bakım #saç yağı #saç yağı bakımı #saç yağı nasıl yapılır #saç yağının faydaları #kuru saçlara özel bakım #boombutter  #evde boom butter yapma