SAÇ BAKIM VE MODELLERİ

Elektriklenmeyen ve Hızlı Uzayan Saçlar İçin Pirinç Suyu

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 22.07.2022 - Güncelleme : 24.07.2022

Asya’daki kadınların uzun ve sağlıklı saçlarının, pürüzsüz cildinin sırrının pirinç suyu olduğunu biliyor muydunuz? Saç bakım ritüelinizi değiştirecek ipuçları için okumaya devam edin. 

Çin, Japonya ve Güneydoğu Asya'daki kadınlar, yüzyıllardır pirinç suyunu saç bakımı ve güzelliği için kullandılar. Eğer saç bakımı için düzenli olarak pirinç suyu kullanırsanız, saçlarınızı güçlendirmenin, elektriklenmesini önlemenin yanında saç beyazlamasını erkenden önleyebileceğinizi biliyor muydunuz?

Elektriklenmeyen ve Hızlı Uzayan Saçlar İçin Pirinç Suyu

Bu makalede; saçlardaki kabarmayı, kırılmayı, dökülmeyi önleyen, saçların daha hızlı uzatması için pirinç suyunun nasıl hazırlayacağınızı ve kullanacağınızı ele aldık. 

  

Yıpranan, Kabaran Saçlar İçin Pirinç Suyu

1. Geçmişten Günümüze Güzellik Reçetesi- Pirinç Suyu ile Saçlarınız Hızlı Uzasın

Pirinç suyu saçın parlaklığını artırır; daha güçlü hale getirir ve saç dolaşıklıklarını açar. 

Pirinç suyu, pirinç pişirildikten veya ıslanmaya bırakıldıktan sonra kalan nişastalı sudur. Saçların elektriklenmesini önleyerek, pürüzsüz ve parlak hale getirmesinin yanı sıra daha hızlı uzamasına yardımcı olur.

Pirinç suyunu saç bakımınızda düzenli olarak kullandığınızda daha parlak, daha güçlü ve daha pürüzsüz saçlara kavuşabilirsiniz. Kabarmayan, elektriklenmeyn saçlara kavuşmak sandığınız kadar zor değil.

Pirinç taneleri yüzde 75-80 nişasta içerir. Pirinç suyu, pirinci ıslattıktan veya pişirdikten sonra kalan nişastalı sudur. Saçları pirinç suyunda durulamak, Asya'nın birçok bölgesinde popüler olan geleneksel bir güzellik bakımıdır. Birçok insan pirinç suyunu saç bakımında kullanıyor. Tarihsel örnekler ve anekdotsal kanıtlar, pirinç suyunun saçın gücünü, dokusunu ve büyümesini iyileştirdiği yönünde.

2. Pirinç Suyunu İçindeki Vitamin ve Mineraller Neler?

Pirinç suyunun içinde pirinçte bulunan birçok vitamin ve mineral bulunur:

• Amino asitler
• B vitaminleri
• E vitamini
• mineraller
• antioksidanlar

Japonya'da Heian döneminde (MS 794 - 1185) kadınlar pirinç suyu ile saçlarını yıkadıklarından topuklarına kadan uzanan saçlara sahiptiler. 

Bu hikayenin modern bir eşdeğeri Çin'de mevcut. Çin'de Huangluo adlı bir köyde yaşayan Yao kadınları, ortalama 6 fit (yaklaşık 1.80 cm) uzunluğunda saçları ile ünlüdür.

İnanılmaz uzunluğuna ek olarak, Yao kadınlarının saçlarının rengini de daha uzun süre koruduğu biliniyor. Çünkü Yao kadınlarının 80'li yaşlarına gelene kadar beyaz saçları çıkmaz!

Yao kadınları saçlarının uzunluğunu ve rengini pirinç suyuna borçlu. Son yıllarda, ürün geliştiriciler de bunu  deyim yerindeyse ticarete döktüler.  Kozmetikte pirinç suyu trendi hızla yayılıyor.

Elektriklenmeyen ve Hızlı Uzayan Saçlar İçin Pirinç Suyu

Saçlarınızı hızlı uzatmak istiyorsanız, bu yöntemi deneyin. 

Pirinç Suyu ile Saçlarda Keratin Etkisi 


3. Pirinç Suyunun Saçlara Faydaları

  • Pirinç suyu saçları güçlendirir ve daha hızlı uzamasına yardımcı olur.
  • Saç dökülmesini azaltır ve önler.
  • Pirinç suyu doğal antioksidanlar ve proteinler içerir.
  • Saç köklerini güçlendirir.
  • Saç kırıklarını önler, tedavi eder. 
  • Saçların beyazlanmasını önler. 
  • Saçların hızlı uzamasına yardımcı olur.
  • Saçların daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.
  • Saçların elektriklenmesini önler.
  • Ayrıca saçların daha hızlı uzamasına neden olan B, C, E vitaminlerini içerir.
  • Pirinç suyu düzenli kullanıldığında saçın yapısını iyileştirmeye yardımcı olduğundan saçlara ipeksi bir yumuşaklık kazandırır.
  • Pirinç suyunda bulunan amino asitler saçın yenilenmesine yardımcı olur ve saçların uzamasını hızlandırır.

4. Pirinç Suyu Nasıl Yapılır?

Pirinç suyu yapmanın birkaç farklı yolu var:

  • Islatma Yöntemi
  • Fermente Yöntemi
  • Kaynatma Yöntemi 

Islatma Yöntemi ile Elde Edilen Pirinç Suyu 

Pirinci iyice durulamak, ıslatma işleminin bir parçasıdır. Islatma, pirinç suyu yapmanın en hızlı yoludur.

Bu yöntemi kullanmak için:

2 yemek kaşığı pirinci (organik olursa daha iyi sonuç alırsınız) iyice durulayın. Yıkadığınız pirinçleri 2-3 bardak su ile bir kâseye koyun. 30 dakika suda bekletin. Ardından sütlü, bulanık su gördüğünüzde, onu süzebilir ve saçınızı ıslatmaya başlayabilirsiniz. Bu, birinci yöntem. 

Veya pirinç suyunu fermente ederseniz daha da iyi sonuçlar alabilirsiniz. 

Sürekli Kabaran, Elektriklenen Saçlara Doğal Formül

5. Pirinç Suyu Nasıl Fermente Edilir? 

Fermente Yöntemi ile Edilen Pirinç Suyu

Uzmanlar, fermente pirinç suyunun sade pirinç suyundan daha faydalı olduğunu söylüyor. 

2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, fermente edilmiş maddeler daha yüksek miktarda antioksidan içeriyor. Antioksidanlar saç ve cilt hücresi hasarıyla mücadele eder, bu yüzden güzellik ürünlerinde sıkça kullanılan bir bileşendir.

Neden Fermente Pirinç Suyu?

Fermente pirinç suyu, saç köklerinin beslenmesine katkıda bulunan vitamin ve besinlerden zengindir.

Fermantasyon sırasında, içinde hücre yenilenmesini olumlu yönde etkileyen ve sağlıklı saçların uzamasına yardımcı olan bir madde olan pitera oluşur. Suyun kendisi amino asitler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Normal pirinç suyuna göre saç üzerinde daha etkilidir.

Hızlı Uzayan Saçlar İçin Pirinç Suyu
Sağlıklı saçlar kolay kolay zarar görmez, güzel ve bakımlı saçlar için, saç sağlığınıza önem verin.

Fermente Pirinç Suyu Nasıl Hazırlanır? Nasıl Saklanır?

2-3 yemek kaşığı pirinci yıkayıp süzün. Pirinç suyunu plastik bir kaba koyun ve üzerini kapatın. Pirinç suyunu 12 ila 24 saat oda sıcaklığında bekleterek mayalanmasını sağlayın. Bu, fermente olmasını ve tüm lezzetli vitamin ve minerallerin ortaya çıkmasını sağlar. Fermentasyon işlemi için 24 saatten fazla bekletmeyin, pirinç suyu bozulabilir.

Kullanmadan önce pirinç suyunu temiz bir kaba süzün.  Uygulama için seyahat boyu şampuan şişesi veya küçük bir kavanoz gibi küçük bir kabı pirinç suyuyla doldurun. Kalanını buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Saçlarınızı şampuanladıktan sonra, pirinç suyunu saç kremi olarak uygulayın. Tüm saç derinize nazikçe masaj yapın. En iyi sonucu almak için saçınızda 20 dakika bekletin. Ardından saçlarınızı durulayın. 

Saç Bakımı Ürünlerine Alternatif Doğal Formül: Pirinç Suyu 

Saçların Hızlı Uzaması İçin ve Kabarmaması İçin Fermente Pirinç Suyu Nasıl Yapılır?

Fermantasyon, şeker gibi karbonhidratların asit veya alkole dönüştürülmesidir. Daha spesifik olarak, bu, şekeri alkole dönüştürmek için maya kullanımını veya belirli gıdalarda laktik asit oluşturmak için bakterileri kullanmak anlamına gelir. Bu süreç doğal olarak gerçekleşir ve insanlar bu süreci uzun yıllardır fermente pirinç suyu elde etmek için kullanırlar.

Fermente pirinç suyunu. saçınızı ve yüzünüzü yıkamak için kullanabilirsiniz. Her seferinde taze hazırlanması gerekiyor. Buzdolabında saklamanızı tavsiye etmiyoruz. Deneyin ve sonuçlarını bizimle paylaşın!

Kaynatma Yöntemi ile Elde Edilen Pirinç Suyu

Pirinç suyu yapmanın bir başka yolu da pirinci kaynatmaktır. 

Nasıl Hazırlanır?

½ fincan pirinci yemek pişirmek için kullanılan suyun iki katı suyla kaplayın (üzerini geçecek kadar). Pirinci kaynar suda haşlayın ve kullanmadan önce pirinç suyunu temiz bir kaba süzün.

6. Pirinç Suyu Nasıl, Nerelerde Kullanılır?

Saç Kremi Yerine Pirinç Suyu Kullanabilirsiniz

Yalnızca pirinç suyunu saç kremi yerini kullanabilirsiniz.

  • Önce saçlarınızı şampuanla yıkayın.
  • Ardından saçlarınızı durulayın. Saçlarınıza hazırladığınız pirinç suyunu dökün ve saç derinize masaj yapın.
  • 20 dakika saçınızda bekletin ardından ılık suyla saçlarınızı iyice durulayın.

Pirinç Suyu ile Kendi Saç Kreminizi Hazırlayabilirsiniz? Doğal Saç Kremi Nasıl Yapılır?

Pirinç suyu o kadar etkilidir ki saçlardaki çoğu sorunu ilerlemeden doğal olarak tedavi eder. Pirinç suyu ile oldukça etkili ve ekonomik bir saç kremi hazırlayabilirsiniz. İçiine birkaç damla biberiye, lavanta veya başka bir uçucu yağ ekleyebilirsiniz.

Karışımı saçın tüm uzunluğu boyunca uygulayın. 10-30 dakika bekletin, ardından soğuk su ile durulayın. Saçı onaran ve güçlendiren mükemmel bu doğal çözümü deneyin.

Elektriklenmeyen ve Hızlı Uzayan Saçlar İçin Pirinç Suyu

Şampuanlamadan sonra, saçınızı pürüzsüz ve yumuşak hale getirmek için pirinç suyu kullanın.

Pirinç suyu, saçlarda saç toniği görevi görür.  Saçın hem parlaklığını hem de hızla uzamasına yardımcı olur. Çok fazla saç dökülme sorunu yaşıyorsanız pirinç suyu probleminizi çok kolay bir şekilde ortadan kaldırabilir.

Saç bakım ritüelinize pirinç suyunu eklediğinizde saç bakımınızın tamamlanmış olur. Çünkü bu doğal formül, A ve C Vitaminleri ve saçınızın dokusunu ve hacmini iyileştiren fenolik, flavonoid bileşikler açısından oldukça zengindir.

Elektriklenmeyi Önleyen, Hızlı Uzatan ve Yıpranmış Saçları Onaran Formül

Kırık Saç Uçlarını Gidermek İçin Pirinç Suyu 

Pirinç suyunda bol miktarda bulunan protein ve amino asitler saç uçlarında oluşan kırıkları yani saç uçlarının ayrılmasını önler.

Pirinç suyu, saçınızın elastikiyetini artırabilen ve yüzey sürtünmesini azaltabilen inositol adı verilen karbonhidrat içeriğine sahiptir. Bu, hasar ve kırılmayı önlemeye yardımcı olabilir.

Saç uçlarındaki kırıklıklar için 15-20 dakika pirinç suyunda saçlarınızı bekletin, ardından saçı durulayın. Yavaş yavaş, saç durumunda gözle görülür bir iyileşme göreceksiniz.

Kepekten Kurtulmak İçin Pirinç Suyu 

Pirinç suyunun bir parçası olan amino asitler kökleri güçlendirir, saçı parlatır, pürüzsüz ve ipeksi yapar. Kepekten kurtulun Kepek her zaman utanç vericidir. Giysilerde beyaz küçük taneler bırakır, kaşıntı ve tahrişe neden olur.

Düzenli kullanımda pirinç suyu kepekten kurtulmaya yardımcı olur. Bunun için sürekli saçınızı onunla yıkamanız gerekir. Saçları ipeksi ve parlak hale getirin

Saçlardaki Elektriklenmeyi (Kabarmayı) Önlemek İçin Pirinç Suyu 

Saçın ipek gibi görünmesi için saç maskesi olarak pirinç suyu kullanılmalıdır.

Uygulayın, 20 dakika bekletin ve durulayın. Çözeltiye biraz gül suyu ve biraz uçucu yağ eklerseniz daha da iyi sonuç alırsınız.

7. Pirinç Suyu ile Şampuan Nasıl Yapılır? 

İhtiyacınız Olacak Malzemeler: Bir su bardağı pirinç, aktarlardan bulabileceğiniz fıstık sabunu (rendelenmiş) ve gerektiği kadar su.  Bir bardak pirinci akan suyun altında yıkayın. Pirincin tüm besinlerini kaybetmemesi için çok uzun süre yıkamayın. Bir kaseye yıkanmış pirinci ve temiz suyu ekleyin. Bir saat bekletin. Pirinç suyunu süzün ve kaseye fıstık sabunu rendesini ekleyin. 3-4 saat bekletin. Kısa süre sonra karışımın şampuan kıvamına geldiğini göreceksiniz. Pirinç suyu şampuanınız hazır!

Haftada 2-3 kez bu şampuanı kullanın, sonuçlarını gözlerinizle görün. 

Saç Bakımı İçin Evde Doğal Keratin Maskesi Nasıl Yapılır? 

8. Evde Kreatin Etkili Doğal Saç Maskesi Nasıl Hazırlanır?

Yarım su bardağı pirinç ve yarım su bardağı keten tohumunu bir tencereye alın. Üzerine bir bardak su ekleyin ve kaynatın. 10 ila 15 dakika kısık ateşte pişirin. Beyaz nişasta görünmeye başladığında ve keten tohumu sümüksü dokusunu bıraktığında ocağı kapatın. Karışımı sıcakken bir kaseye süzün. Taze bir aloe vera yaprağının jelini bıçak yardımıyla çıkarın. Jeli, keten tohumu ve pirinç karışımıyla maske kıvamına gelene kadar karıştırın. 

Evde Kreatin Etkili Doğal Saç Maskesi Nasıl Uygulanır?

  • Saç maskesini saç derinize, saç köklerinize ve saçınızın tümüne uygulayın.
  • Ilık suyla yıkamadan önce maskeyi saçınızda bir saat bekletin. İlk uygulama ile saçınızda büyük bir fark göreceksiniz.

Evde Kreatin Etkili Doğal Saç Maskesi Hangi Sıklıkla Kullanılmalı?

İşlemi haftada bir yapmanız yeterli olur. Ama siz saçlarınızın ışıl ışıl parlamasını istediğiniz her an bu doğal maskeyi tekrarlayabilirsiniz.

Pirinç Suyunun Cilde Faydaları 

Saç için potansiyel güzellik faydalarına ek olarak, pirinç suyu aynı zamanda cilt sağlığı ve güzelliği için de son derece etkilidir. Pirinç suyundaki nişasta, dermatit sorunu yaşanların hasarlı ciltlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Bu konuyu da detaylı olarak bir başka güzellik haberimizde sizlerle paylaşacağız. Takipte kalın! 

Konular :