HASTALIKLAR

Yaz Aylarında Vajinal Mantar Neden Artar? Nasıl Tedavi Edilir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 17.06.2022 - Güncelleme : 28.07.2022

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan güneş ışığı, ısı ve nem sebebiyle vajinal mantar enfeksiyon türlerinin sağlığı en çok tehdit ettiği mevsime girmiş bulunuyoruz. Peki yaz aylarında vajinal mantar neden artar? Vajinal mantar nasıl tedavi edilir? 

Cilt sağlığımızı korumanın yanı sıra vajinal sağlığı da korumak önemli.  Yaz aylarında sıkça görülen ve kadınların yaşam kalitesini düşüren vajinal mantar enfeksiyonlardan korunmak için hangi önlemler alınmalı sorusunu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Nihal Çetin’e sorduk.  

Yaz Aylarında Vajinal Mantar Neden Artar Nasıl Tedavi Edilir

Yaz Aylarında Vajinal Mantar Neden Artar? Nasıl Tedavi Edilir?

1. Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nedir?

Vajinal Mantar

Vajinal mantar enfeksiyonu, vajina ve vulvanın yani vajina açıklığındaki dokularda tahrişe, akıntıya ve yoğun kaşıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Vajinal kandidiyaz olarak da adlandırılan vajinal mantar enfeksiyonu, yaşamlarının bir noktasında her 4 kadından 3'ünü etkiler. Birçok kadın  yılda en az bir ya da iki kere bu can sıkıcı durumu yaşar.

2. Vajinal Mantar Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? 

Sıcak havalar enfeksiyon riskini artırır. Alacağınız basit önlemlerle bakteriyel vajinoza benzer kaşıntılı, rahatsız edici enfeksiyonlara yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Nasıl mı? Bol pamuklu giysiler giyin ve sık sık hareket edin!

Vajinal Akıntı Renkleri Ne Anlama Gelir? Vajinal Mantar Enfeksiyonun Belirtileri Nelerdir?  

Mantar enfeksiyonunun belirtileri, hafif ve orta dereceli arasında değişebilir. Sıkça görülen mantar enfeksiyonunun belirtileri şunlardır: 

  • Renkli ve kokulu akıntı 
  • Vajinal bölgede yanma 
  • Vajina ve vulvada kaşıntı ve tahriş
  • Özellikle cinsel ilişki sırasında veya idrar yaparken yanma hissi
  • Vulvada kızarıklık ve şişlik
  • Vajinal ağrı 
  • Vajinal döküntü
  • Süzme peynir görünümünde kalın, beyaz, kokusuz vajinal akıntı
  • Sulu vajinal akıntı
  • Kimi zaman belirti vermeden de hastalığın geliştiği görülmektedir. Bu durum da doktor kontrolü sonrasında netlik kazanır.  

Yaz Aylarında Vajinal Mantar Neden Artar Nasıl Tedavi Edilir

Kronikleşeyen ve bir türlü geçmeyen vajinal mantar enfeksiyonları mutlaka uzman hekim kontrolünde tedavi edilmeli.  

3 .Vajinal Mantar Enfeksiyonu En Sık Ne Zaman Görülür? 

Özellikle adet kanamaları sırasında vajinal enfeksiyonun görülme oranı artış gösterir. Regl kanamaları içeriğindeki protein sebebiyle vajinal bölgede bakterilerin artması için uygun zemini oluşturur. Adet dönemlerinde vajinal enfeksiyonlardan korunmak için çok daha dikkatli olunmalı. 

 

4. Vajinal Mantar Enfeksiyondan Nasıl Korunmalı? 

  1. Doktorunuz önermedikçe vajinanın yıkanmasına yönelik ürünleri (şampuan, sprey, deodorant) kullanmayın. Yaz aylarında rahatlatmak için kullanılan vajinal duş ürünleri ihtiyacınız olan bakterileri azaltır ve bölgenin pH seviyesini bozar. PH dengesinin bozulması vajinal mantarların büyümesine ve gelişmesine sebep olur. 
  2. Tuvalet sonrası vajen temizliğini önden arkaya doğru yapın. Duş dışında tazelenmek için ne yapılabilir? Yanınızda kokusuz, kadınlara özel mendillerden taşıyabilirsiniz. Bu mendilleri tıpkı tuvalet kağıdını kullandığınız gibi kullanın: Yumuşak bir hareketle önden arkaya doğru silme işlemini gerçekleştirin. 
  3. Genital bölgeyi temizlik sonrası mutlaka kurutun.
  4. İç çamaşırlarınızı sık sık değiştirin.
  5. Sentetik naylon içerikli çamaşırlar yerine pamuklu çamaşırlar tercih edin.
  6. Sıkı çorap ya da sıkı pantolon kullanmayın. Sıcak havalar ve dar şortlar vajinada bakteriyel enfeksiyon türlerine zemin hazırlıyor.  Nemli, sıcak ortam, bakterilerin büyümesi ve gelişmesi için maalesef ki çok uygundur.  Bu durum bakteriyel vajinoz veya vajinit riskinizi artırır.
  7. İdrar ihtiyacını ertelenmeyin çünkü bakteriler enfeksiyon oluşturmak için zaman bulabilir.
  8. Vajinal tampon kullanmayın ya da sık sık değiştirin.
  9. Deniz, havuz, sauna, banyo veya egzersiz sonrası ıslak, terli çamaşırlar veya mayoyla uzun süre durmayın.
  10. Bakteriyel enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olmak için, pamuk veya keten gibi doğal, nefes alabilen malzemelerden yapılmış, bol giysileri tercih edebilirsiniz. Sıcak ve nemli gecelerde iç çamaşırı olmadan da uyumayı düşünebilirsiniz.
  11.  İster klimalı bir ofiste olun, ister sahilde olun, sık sık kalkıp dolaşın. Çok uzun süre oturmak vajinada yüksek sıcaklıklara sebep olur. Bu durumda geçmeyen vajinal mantar enfeksiyonlara sebep olabilir.  .

5. İdrar Yolu Enfeksiyonları Önlenebilir mi? 

İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli nedenlerinden biri dehidrasyondur yani vücuttaki su kaybıdır. Yaz aylarında sıkça yaşanır. Yeterli sıvı alımı olmadan, normalde banyoyu kullandığınızda kurtulacağınız bakteriler idrar yolunuzda kalır, çoğalır ve bakteriyel enfeksiyonlara neden olur.

İdrar yolu enfeksiyon riskinizi azaltmak için gün boyu bol su içtiğinizden emin olun. Tuvaleti her kullandığınızda idrarınız açık sarı veya berraksa, bu durum yeterince sıvı aldığınızı gösterir. 

Enfeksiyonu Önlemek İçin Yüzmeden 48 Saat Önce Temizliğinizi Yapın  

Birçok kadın yaz aylarında bikini giymeden önce ekstra bakım çabası gösterir. Ancak, havuza veya okyanusa gitmeden hemen önce tıraş olursanız, cilt enfeksiyonu riskiniz artar. Tıraştan veya ağdadan hemen sonra cildiniz hassaslaşır ve cilt gözenekleri tamamen açıktır. Ve maalesef bu durum bakterilerin ve diğer mikropların cildinizi kolaylıkla tahriş etmesine sebep olur.

Bunun yerine en doğru hareket, yüzmeye gitmeyi planlamadan 24 ila 48 saat önce bu temizliğinizi yapmanız olacaktır. Sonrasında cildin hızla iyileşmesine yardımcı olmak için bölgeyi nemli tutun.

 

6. Vajinal Mantar Enfeksiyonu Cinsel Yolla Bulaşır mı? 

Vajinal mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak kabul edilmez. Ancak, ilk düzenli cinsel aktivite sırasında vajinal mantar enfeksiyonu riski artar. Enfeksiyonların ağızdan genital temasa bağlı olabileceğine dair bazı kanıtlar da var. 

Vajinal mantarların tedavisi için reçetesiz satılan ilaç ve fitiller mevcut. 

7. Vajinal Mantar Enfeksiyonu Tedavisi - Vajinal Mantar Enfeksiyonu Yaşandığında Ne Zaman Doktora Görünmeli?  

1. İlaçlar vajinal mantar enfeksiyonlarını etkili bir şekilde tedavi edebilir. Bir yıl içinde dört veya daha fazla tekrarlayan maya enfeksiyonunuz varsa, 

2. Reçetesiz satılan mantar önleyici vajinal kremler veya fitiller ile tedavi edildikten sonra semptomlarınız rahatlamadığında,

3. Etkili ve doğru tedavi için en iyi vajinal enfeksiyon ilacını internete sormak yerine bir türlü geçmeyen, kronikleşen mantar enfeksiyonları karşısında uzman bir doktora danışılmalıdır.  

Sağlıklı yaz tatili için daha fazla tavsiyeye ihtiyacınız var mı? Öyleyse sağlıklı bir yaz için önerilerimizi okumaya devam edin. Yaz gelirken uygulayabileceğiniz sağlık önerilerine ulaşmak için burayı tıklayın. 

 Bu yazının faydalı olduğunu düşünüyorsanız sosyal medya hesabınızdan paylaşabilirsiniz!

Konular :