HASTALIKLAR

Ayağınızın Ağrısını Ciddiye Alın!

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 20.07.2010 - Güncelleme : 08.02.2024

İnsan ayağı biyolojik olarak bir şaheserdir. Bizi ömür boyu taşıyan ayaklarınıza ne kadar önem veriyoruz hiç düşündünüz mü? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Helvacı, topuk dikeninden düztabanlığa, sinir sıkışmasından nasır ve siğillere kadar birçok ayak rahatsızlığına zamanında müdahale edilmesi halinde kolayca tedavi edilebileceğini söylüyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Helvacı, sık karşılaşılan ayak hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. 

Ayağınızın Ağrısını Ciddiye Alın

Uzmanlar, topuk dikeninden düztabanlığa, sinir sıkışmasından nasır ve siğillere kadar birçok ayak rahatsızlığına zamanında müdahale edilmesinin önemine dikkat çekti. 

Düz Tabanlık Ağrı Yapar mı?

1. Düz Tabanlık Sorunu

Ayak taban kavsinin düzleşmesidir. Çocuğunuzu 3 yaşından sonra ayak taban kavsini kontrol ettirin. Çünkü çocuklarda taban yağ yastıkçığı teşhiste yanılmaya neden olabilir. Tedavi başlangıcında hemen tabanlık veya ortopedik bot verilmemelidir. Hastanın yakından takibi gerekir. Ağrılı durumlarda tabanlık tedavisine başlanabilir. Ağrı fazla ise cerrahi tedavi ileri çocukluk yaşlarında yapılabilir.

Ayakta Çarpık Parmak Sorunu Nasıl Tedavi Edilir? 

2. Ayakta Çarpık Parmak Sorunu

Ayak birinci parmağı ekleminin dışa doğru çıkıntı oluşturmasıdır. Zamanla şekil bozukluğu ve ağrı artar. Kalıtımsal olabileceği gibi yanlış ayakkabı tercihi de bu rahatsızlığa neden olur. Tedavide dar, sivri uçlu, yüksek topuklu olmayan uygun ayakkabılar tercih edilmeli.

Bu durum erken fark edildiğinde parmak arası yastıkçığı ve gece atelleri kullanılabilir.

Topuk Ağrısı Nasıl Geçer?

3. Topuk Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk altında özellikle ayakta dururken veya yürürken ağrı oluşmasına denir. Tedavide istirahatle kendiliğinden düzelme olabilir Uzun süren rahatsızlıklarda ilaç, slikonlu özel tabanlıklar veya lokal steroid enjeksiyonları kullanılabilir.

  • Morton Nöroması Nedir?

Parmaklar arasındaki sinirlerin sıkışması ile oluşan sinir lezyonudur. Daha çok üçüncü-dördüncü veya ikinci-üçüncü parmaklar arasında gelişmektedir. Sıkışan sinirlerde nöroma ortaya çıkar ve ağrıya neden olur. Tedavide dar olmayan, rahat ayakkabılar kullanılmalıdır. Tedavide antienflamatuar ilaçlar, özel tabanlıklar bazen de lokal steroid tedavisi faydalı olabilmektedir.

Ayakta Nasır ve Taban Siğilleri Nasıl Tedavi Edilir?

4. Nasır ve Taban Siğilleri Nasıl Tedavi Edilir?

Ayak derisi üzerinde basınç sonucu ortaya çıkan sert yapılardır. Sıkı ayakkabılar sorunun nedeni olmaktadır. En çok birinci ve beşinci parmaklarda oluşurlar. Parmak aralarında da ağrılı nasırlar oluşabilmektedir. Parmak kemiklerinin veya ayakkabılar tarafından sıkıştırılması sonucu oluşurlar. Nasırlara basıncın kaldırılması ile zamanla iyileşme olur. Nasır koruyucu yastıkçıklar da faydalı olmakta. İnatçı durumlarda nasırın altındaki kemik çıkıntıların çıkarılması kesin tedavi için gerekmektedir.

Siğiller ise nasır görünümünde belirli bir virüs enfeksiyonu ile oluşabilmektedir. Tedavisi güç olabilmektedir. Düzenli salisilik asit uygulaması, likit nitrojen kullanılması ve nadiren cerrahi müdahale uygulanabilir.

5. Çekiş Parmak Sorunu 

Ayak parmaklarında gelişen bu şekil bozukluğu genellikle ikinci ve üçüncü parmaklarda olur. Parmakları kıvrık bir şekilde sabit durması şeklinde şekil bozukluğudur. Sıkı ve küçük ayakkabı kullanma sonucu gelişebilir. Çıkıntılı bölge ayakkabı basısı ile ağrılı nasır oluşumuna neden olur.

Tedavinin başlangıç dönemlerinde uygun ayakkabı seçimi ile olur. Deformite kalıcı olduğunda cerrahi tedavi ile düzeltme yapılır.

Konular :

#ayak ağrıları nasıl tedavi edilir #topuk dikeni tedavisi #nasır tedavisi, siğiller için ne yapmalı #topuk ağrısı nasıl geçer #çekiç parmak sorunu #düztabanlık