HASTALIKLAR

Astım Hastaları Hareketsiz Kalmamalı

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 07.05.2019

Astım Hastaları Hareketsiz Kalmamalı

Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu: “Astımda tam kontrol ile hastalar normal hayatlarına devam edebilir.”

Hastalık İyi Bir Tedaviyle Normalleşebilir

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, 7 Mayıs Dünya Astım Günü’nde astım hastaları ve yakınları için önemli bilgiler paylaştı. Prof. Yorgancıoğlu, astım hastalığı ve tedavisinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Prof. Yorgancıoğlu dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası bulunduğunu belirterek Türkiye’de 12-13 erişkinden ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu söyledi. Prof. Yorgancıoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti:

Astım Hastaları Yaşam Kalitelerini Nasıl Artırabilir?

"Astım hastalığı tamamen ortadan kalkan bir hastalık değil, sürekli devam eden, kronik bir hastalık. Bu yüzden süreci yönetmek çok önemli. Koruyucu tedavilerle hasta atağa girmeden birkaç semptomla süreci atlatabiliyor. Bu sayede hastalar istediği mesleği yapabilir, sanatçı olabilir, olimpiyatlara katılabilir.

Aktiviteden Vazgeçmeyin

Astım hastalarında yapılan en büyük hatalardan biri hareketsiz kalmaları. Biz astım hastalarının aktiviteden vazgeçmemesini istiyoruz. Hastalar doğru ve düzenli tedavi aldığı sürece istediği sporu yapabilir.

Genetik Yatkınlık ve Çevre Etkisi Önemli

Astım hastalığında genetik yatkınlık ve çevre etkisi önemli. Astım tedavisinde en kritik nokta tedaviye uyum. Hastaların ilaçlarını düzenli kullanması tedavinin başarıya ulaşmasında son derece önem taşıyor. Eskiden sadece atak dönemlerinde ilaçlar kullanılıyordu, düzenli tedaviler yoktu. Bunun ölüme kadar giden sonuçlarını gördük. Artık farklı hastalara farklı tedaviler uygulanabiliyor. Bu tedaviler düzenli uygulandığı sürece de hastalık normalleşiyor.

Astımlı Çocuğun Hareketleri Engellenmemeli

Çocuk hastalarda ise aileye büyük görevler düşüyor. Astımlı çocukların aktivitelerini engellememeli ve yanlarında sigara içilmemeli.

Hamilelikte Astım Tedavisine Devam Edilmeli mi?

Gebelikte de astım tedavisinin devam etmesi gerekir. Gebe astım hastasının atağa girmesi bebek için ciddi sorunlara neden olabilir."

Konular :