HASTALIKLAR

Hemoroid (Basur) Ağrısı İçin Ne Yapmalı? Hemoroid (Basur) Tedavisinde Aloe Vera Mucizesi

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 13.05.2019 - Güncelleme : 22.03.2023

Ülkemizdeki yaygın hastalıklardan biri olan hemoroidal hastalık sorunu, özellikle kabızlığı olanlarda, doğum yapan kadınlarda ve oturarak çalışan insanlarda daha sık görülüyor.

Hemoroid sorunu yaşayanlara Proktoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Menteş  önemli önerilerde bulundu.

Prof. Menteş'in değerli bilgilerinin yanı sıra, sizler için hemoroidin doğal tedavi yöntemlerini araştırdık. Karşımıza aloe vera mucizesi çıktı, tarifler haberimizde. Öyleyse, okumaya devam! 

 Hemoroid Tedavisinde Aloe Vera Mucizesi

Dünyada en sık rastlanılan hastalıklardan biri olan hemoroid (basur) hastalığı nasıl tedavi edilir? Basur ağrısı için doğal tedavi yöntemleri haberimizde. 

 

Hemoroide (Basura) Ne İyi Gelir?

1. Hemoroid (Basur) Sorununda Profesyonel Destek Önemli 

Hemoroidal hastalık toplumumuzda çok sık rastlanan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Toplumun dörtte üçünün bu hastalıkla karşı karşıya kalmasına rağmen sadece dörtte birinin bu konuda bir doktora başvurduğu biliniyor, dörtte ikisi ise profesyonel bir yardım almıyor ya da alamıyor. Çoğu hasta bu hastalığın yaşamının bir parçası olduğu gibi yanlış bir fikre sahip oluyor.  

  • Çok Yaygın Bir Rahatsızlık 

"Hemoroid, anal kanalda yani mide bağırsak sisteminin sonlandığı son segmentte normal insan anatomisinde de mevcut, damardan zengin yastıkların, yastıkçıların sarkmaları, dejenere olup şişmeleri ve kanamaları ile görülen çok yaygın bir hastalıktır. Sorunun gerçekten hemoroid olup olmadığının tanımlamasının iyi yapılması gerekmektedir. Tüm anal problemlerin (çatlaklar, fistüller, siğiller) hemoroid sanılmaları ve bu şekilde adlandırılmaları çok yaygındır.

2. Hemoroid (Basur) İçin Tek Çare Ameliyat Değil 

Hemoroid hastaları genelde hekime çok geç başvurmaktadırlar. Ameliyat olacaklarına dair bir önyargıları ve korkuları vardır. Halbuki bizim sistemimizde hastaların sadece yüzde onu ameliyat olmaktadır. İleri teknoloji ve deneyime karşın, anal bölge çok duyarlı bir doku yapısına sahiptir ve her türlü cerrahi girişim az ya da çok ağrı ve hassasiyete yol açmaktadır.

Bu nedenle, zorunlu kalmadıkça ameliyat yoluna gidilmemektedir. Diğer taraftan, sorunu bazı merhem, krem ve fitillerle halletmeye çalışmak da hemen hiçbir vakada kalıcı çözüm sağlamamaktadır.

3. Hemoroid (Basur) İçin Modern Tedavi Yöntemleri Neler?

Günümüzde pek çok hemoroid vakası:

- Band ligasyonu (ayaktan uygulanan hemoroid köklerinin bantlanması) 

- İnfrared koagülasyon (lazer tedavisi) 

- Skleroterapi(hemoroidlerin köklerine kurutucu madde injeksiyonu) gibi yöntemlerle iyileştirilebilmektedir.

 

4. Hemoroid (Basur) Hastalığının Verdiği Rahatsızlık Hafifletilebilir mi? 

Bunlar ağrısız günübirlik işlemlerdir. Herhangi bir doku kesilip çıkartılmamakta ve doğru uygulandıklarında hastaların çoğunun ameliyatsız iyileşmesini sağlamaktadır. Öncelikle hasta ile doğru iletişim kurulması gerekmekte, uygun diyet, sıcak banyolar, bazı ilaçlarla hastalık yatıştırılmakta ve hastalığın küçülmesi sağlanmaktadır.

Bu şekilde önce hastalık kontrol altına alındığında daha basit girişimlerle sorun çözülebilmektedir. Buna ek olarak hemoroide eşlik eden başkaca patolojilerin –özellikle kadınlarda barsak fıtığı (rektosel) gibi-atlanmaması gerekmektedir.

 

5. Nasıl Tedavi Edilir?

  • Kişiye özel tedavi uygulanıyor 

Ameliyat kaçınılmaz olduğunda, bunun klasik cerrahi aletlerle ile yapılması yerine ultrasonik dissektör yani ses ötesi dalga bıçağı gibi dokuyu hırpalamayan teknolojilerle yapılması tercih edilmektedir. Ayrıca hemoroidlere hiç dokunmadan köklerinin tam hedeflenip doppler ile özel dikişlerle bağlanmasına yönelik teknik de (THD) özellikle aşırı kanama eğilimli iç hemoroidlerde çok daha üstün sonuçlar sağlar.

 

  • Tedavide Önyargısız Yaklaşım Önemli  

Hemoroid hastalığının doğru tedavi edilmesindeki kritik unsur, hekimin hastaya en uygun tedaviyi tekniğini belirleyip, tedavide önyargısız ve bütünsel bir yaklaşımı uygulamasıdır. Hemoroid hastasının da daha sağlıklı bir diyet ve bağırsak alışkanlığı konusunda bilinçli olması ve tedavi aşamasında kendisinin de önemli rolü olduğunu fark etmesi gerekir. 

6. Hemoroid  (Basur) Sorunu Olanlar Nasıl Beslenmeli?

  • Posalı yiyecekler tercih edin 

Hemoroid hastalığında posalı beslenme oldukça önem taşımaktadır. Gerekli posalı gıda alımına başlanan ilk günlerde bağırsaklar bu düzene alışık olmadığı için, gaz ve karın ağrısı şikayeti olabilir. Bu nedenle posalı gıda alımı yavaş yavaş artırılmalıdır. Posalı gıda alımıyla birlikte günlük tükettiğiniz su miktarı da arttırılmalıdır. 

Sabah kahvaltı öncesinde güne 1 bardak ılık su ile başlamak da uygun olur. Sağlıklı bir bağırsak fonksiyonu için örneğin sabah meyve salatası, zeytinyağı ve tam buğday ekmeği, öğlen sebze yemeği ve yoğurt, akşam yemeğinde büyük bir tabak zeytinyağlı marul salatası ve protein ve gece de küçük bir kase dolusu kabak çekirdeği yenmesi önem taşımaktadır. Acı, turşu, sirke, alkollü içecekler tüketmekten ve sigara içmekten kaçınılmalıdır."

Hemoroide İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemlerini Sizler İçin Araştırdık

7. Hemoroid (Basur) Tedavisi İçin Aloe Vera Mucizesi 

  • Hastalığın Verdiği Rahatsızlık Doğal Tedavi ile Hafifletilebilir mi? 

Hemoroid, özellikle 45-65 yaş arasındaki insanları etkileyen oldukça yaygın bir sağlık problemidir. Hemoroid, rektum ve anüsün en alt kısımlarında bulunan şişmiş ve iltihaplı damarlardır. Sık sık rektal kanamaya neden olsalar da nadiren tehlikeli olabilmekte. Hemoroidler kimi zaman ağrıya, ciddi kaşıntıya ve yanma hissine neden olabiliyor. Peki bunun doğal tedavisi yok mu dediğinizi duyar gibiyiz.  

Hemoroidler iç veya dışta olabilir. İç hemoroidler rektumun içinde gelişirken, dış hemoroidler anüsün dış duvarında gelişir. İster içeride ister dışarıda olsun, aloe veranın hemoroidler için etkili bir doğal tedavi yöntemi olduğunu biliyor muydunuz? 

 

  • Aloe Vera Hemoroidler İçin Etkili midir? 

Saf aloe vera jeli,% 1 glikoprotein ve polisakkaritlerden ve % 99 sudan oluşur. Glikoproteinler, iltihabı azaltmaya ve ağrıyı azaltırken polisakkaritler cilt onarımına yardımcı olur. Hem glikoproteinler hem de polisakaritler, vücudun bağışıklık sistemini destekler; böylece anüs ve rektum çevresindeki enfeksiyonlarla rahatlıkla savaşır.  

Aloe vera yapraklarında bulunan Aloe lateksi, güçlü müshil özellikleri olan antrakinon glikozitleri içerir. Dışkıyı ve bağırsak hareketlerini yumuşatır. 

Aloe vera hemoroid riskini azaltır ve kötüleşmesini önler. Aloe veranın doğal büzücü özellikleri hemoroitlerin boyutunu azaltır. 

Aloe vera, şişmiş dokuları küçültmeye ve dokuları hızla iyileştirmeye yardımcı olur. İşte, hemoroidi doğal yollardan tedavi eden, aloe vera ile hazırlanan birkaç etkili tarif.

8. Hemoroidin Doğal Tedavisinde Aloe Vera Nasıl Kullanılır? 

Aloe vera, hem iç hem de dış hemoroidler için etkili bir doğal tedavi olarak tek başına kullanılabildiği gibi, diğer doğal bitkilerle bir arada da kullanılabilir. 

8.1. Hemoroid (Basur) Ağrısı İçin Soğuk Olarak Uygulanan Aloe Vera Jeli  

Aloe vera, hem iç hem de dış hemoroidleri tedavi etmek için çeşitli şekillerde kullanılabilir. 

Nasıl Hazırlanır?

Aloe vera yaprağını düzgün bir şekilde soyun ve kullanmadan önce yaprağının diken benzeri kenarlarını atın. Jel kısmını bir bıçak yardımıyla sıyırın. Jeli soğutmak için kullanmadan 20 dakika önce buzdolabında bekletin.  

Nasıl Uygulanır? 

• Parmağınıza bol miktarda buzdolabında beklettiğiniz taze aloe vera jelini alın. (alovera jelini her seferinde taze olarak hazırlayın)

• Doğrudan dış hemoroide uygulayın.

• Bölgeye birkaç dakika boyunca yavaşça masaj yapın.

• İşlemi birkaç hafta boyunca günde 2 ila 3 kez tekrarlayın.

 

8.2. Hemoroid İçin Aloe Vera İçeceği 

Bu içecek dışkıyı yumuşatmaya ve herhangi bir ajite peristaltik hareketi önlemeye yardımcıdır. 

• Yaklaşık 1/2 bardak taze aloe vera jeli alın.

• 1 bardak suyla birlikte bir miksere dökün ve iyice karıştırın.

• Aloe vera suyunu için.

• Günlük olarak 2 bardak aloe vera suyu tüketebilirsiniz. 

 

8.3. Hemoroid İçin Aloe Vera ve Zerdeçallı Merhem 

Zerdeçalın güçlü anti-enflamatuar özelliliği, hemoroid tedavisinde son derece etkili rol oynuyor. Zerdeçal, anüs etrafındaki ve rektum içindeki iltihaplı damarları yatıştırmaya yardımcı olur. 

Nasıl Hazırlanır? 

• 1 çay kaşığı zerdeçal tozu ve 1 çorba kaşığı aloe vera jeli alın.

• Cam bir kasede merhem kıvamına gelinceye kadar iyice karıştırın.

• Yatmadan önce anus bölgesine uygulayın. 

• Çatlaklar iyileşene kadar bu ilacı en az günde bir kez tekrarlayın.

 

8.4. Hemoroid İçin Elma Sirkesi ve Aloe Veralı Karışım 

Dış Hemoroid İçin:  Doğal, ev yapımı elma sirkesinin damar büzücü özelliği vardır. Ayrıca, elma sirkesi illtihaplı ve şişmiş damarları daraltarak dış bölgede yer alan hemoroidin şişliğini azaltır.  

Nasıl Hazırlanır? 

• Dış hemoroid durumunda, bir çay kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı aloe vera jelini bir kasede karıştırın, içine bir top şeklinde pamuğu batırın ve rektumunuzu silin.

• İşlemi, iltihap iyileşene kadar günde 2 ila 3 kez tekrarlayın.  

İç Hemoroid İçin:  

İç hemoroid durumunda, bir bardak elma sirkesi ve 1 yemek kaşığı aloe vera suyunun her birini bir bardak suyla karıştırın ve için.  

Günde 2 kez tekrarlayın.

 

8.5. Aloe Vera ve Badem Yağı Karışımı Merhem  

Badem yağı dokuları nemlendirir ve iltihaplanmayı önler; bu da hemoroidin neden olduğu yanma ve kaşıntı hissini hafifletmeye yardımcı olur. Badem yağı aynı zamanda iltihaplı dokuları küçültmek için derin doku emme özelliğine sahiptir. 

Nasıl Hazırlanır? 

• 1 çorba kaşığı taze aloe vera jelini cam bir kasede 1 çorba kaşığı badem yağı ile iyice karıştırın. 

• Pamuğu bu karışıma batırın. 

• Islatılmış pamuk topunu rektumunuza uygulayın.

• En iyi sonucu almak için bu ilacı günde birkaç kez tekrarlayın. 

 

8.6. Aloe Vera ve Zeytinyağı Merhem 

Zeytinyağının güçlü anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleri, iltihabı azaltır, rektumdaki şişmiş kan damarlarının boyutunu küçültür. Zeytinyağı ayrıca kan damarlarının esnekliğini de arttırır. 

Nasıl Hazırlanır? 

·         1 çorba kaşığı aloe vera jeli alın ve üzerine bol miktarda zeytinyağı ekleyin.

·         Pürüzsüz bir macun oluşturmak için bir kaşık yardımıyla karıştırın.

·         Bu macunu hemoroide uygulayın.

·         En iyi sonucu almak için işlemi günde 1-2 kez tekrarlayın.

Konular :

hemoroid hastalığı, hemoroid ağrısı, basur