HASTALIKLAR

Kışın Kalpte Sessiz Kanlanma Azlığına Dikkat

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.11.2014

Kisin Kalpte Sessiz Kanlanma Azligi Artiyor

Kalp krizlerinin en çok kış aylarında görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar; kalp hastalığı olanların, şeker hastalarının ve ileri yaştaki kişilerin, kış mevsiminin soğuk havasından zarar görmemek için şimdiden önlem almaları gerektiğini söylüyor.

Özellikle kalpte sessiz kanlanma azlığı olanların, kışa girmeden önce sağlık kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyleyen Kardiyolog Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı bakın bu konuda hangi önerilerde bulundu.

Kalbinizi Kışa Hazırlamanın Yollarını Biliyor musunuz?

Soğuk havalarda damarlar daralıyor, kan basıncı yükseliyor, kanın pıhtılaşma özelliği artıyor, kalbin kanlanması azalıyor. Bütün bu değişimler özellikle koroner kalp hastalarını ciddi şekilde etkiliyor.

Bu Durum Kalp Krizi Riskini Artırıyor

Önceden koroner kalp hastalığı olup, gerekli tedaviyi görmüş ve kullandıkları ilaçlarla bir yakınması olmayan hastalarda, şeker hastalarında ve ileri yaşta olup kalp hastalığı olmadığı düşünülen kişilerde, herhangi bir yakınmaları olmasa bile, kalpte sessiz kanlanma azlığı olabilir. Bu durum, kalp krizi riskini artırabilir. Kalpte sessiz kanlanma azlığı olanların kışa girmeden önce sağlık kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.


Soğuk havalar damarları daralttığı için, koroner kalp hastaları bu daralmalardan ciddi derecede etkileniyor. Kanın pıhtılaşma özelliği artıyor, kalbin kanlanması azalıyor. Kalpte sessiz kanlanma azlığı olduğunda kalp krizi artıyor ve ani ölümler olabiliyor. Yapılacak efor testi ve/veya ilaçlı efor testi (miyokardperfüzyon sintigrafisi) ile kalpte, gizli kansızlık ve zorlanmanın olup olmadığının araştırılması, varsa gerekli tedavinin yapılması şart, böylece kış mevsiminin olumsuz koşullarına karşı önlem alınmış olur.

Kışa kalbi hazırlamak için EECP (Ritmik Masaj ) yöntemi denenebilir. EECP, koruyucu bir yöntemdir; kalp damarlarını genişleterek, kalbin damar ağını zenginleştirerek, doğal bypasslar oluşturur. Kış mevsimi öncesi 35 saatlik EECP tedavi kürü ile kalp ve damarlara sağlanacak destek, soğuğun ve kalp krizinin zararlarından kalbinizi koruyabileceğinizi unutmayın.

Konular :