HASTALIKLAR

Yaz Başı Mide Rahatsızlığı 3 Kat Artıyor

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 26.05.2015

Yaz Başı Mide Rahatsızlığı 3 Kat Artıyor

Uzmanlar mevsim geçişlerinde artan mide şikayetlerinin, önlem alınmazsa ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.

İşte Uzman Dr. Salim Bereket’ten mide sağlığını korumak için alınması gereken önlemler ve mide rahatsızlığınıbitkisel çözen bir çay tarifi:

Mide Rahatsızlıkları Neden Artar?

Mide, vücudumuzun en duygusal ve en hassas organlarının başında gelir. Gündelik hayatta yaşanılan her türlü stres, sıkıntı, yenilen yemek ve içilen içeceklere kadar her şey mideyi etkiler. Özellikle bahar aylarının sonları ve yaz başlangıcı, mide sorunları yaşayan kişiler için en sancılı dönemdir ve bu dönemde şikayetler 3 kat artar. Mide hastalıklarının artışında mevsim geçişleri önemli bir etken olsa da genetik olarak yatkınlık ve yaş gibi durumlar da rahatsızlığın oluşumunda büyük etkendir.

1)Stres Başlıca Nedeni

Kış mevsiminden bahar ve yaz dönemine geçerken mide şikayetleri daha fazla yaşanır. Bu süreçte yaşanan nem oranındaki farklılıklara ve güneş ışınlarının etkisi ile değişen hava şartlarına vücut tepki gösterir. Bunun sonucunda da vücutta bir stres ortamı oluşur ve birtakım hormonal değişiklikler meydana gelir. Bu değişimlerin etkisiyle de mide asit salınımını arttırır.

2) Alerjenler Mide Sorunlarını Artırabiliyor

Midede yaşanan problemlerin bahar aylarında üst seviyeye çıkmasına neden olan farklı durumlar da vardır. Özellikle beslenme düzenindeki değişimler, çiğ sebze ve meyvelerin tüketiminin artması, kızartma benzeri yağlı besinlerin aşırı tüketilmesi ve ısınan hava sebebiyle asitli içeceklerin alınması mide sorunlarının şiddetini yükseltebilir. Bahar aylarında ortaya çıkan birçok alerjen de midedeki sorunları tetikler. Bunun sonucunda da kişilerin hayatı olumsuz yönde etkilenir. Ayrıca bu geçiş sürecinde mide sorunu yaşamayan kişiler de problemler yaşayabilir. Mide rahatsızlıkları olan bireylerin şikayetlerinde de artmalar gözlemlenir.

3)Stresi Minimuma İndirin; Reflü Yastığı Kullanın

Reflüsü olan hastalar yatak başını kaldırarak ya da reflü yastığı kullanarak şikayetlerini ciddi oranda azaltabilir. Karnı zorlayıcı mekik gibi hareketlerden de uzak durulmalıdır. Yine mide asit salınımını arttıran önemli nedenlerden biri olan stresi minimuma indirmek gerekir. Stresi yaratan her türlü ortamdan uzak durulmalı, spor yapılmalı ve müzik dinlenmelidir. Böylece kişi kendisini motive ederek olumsuz durumlardan uzaklaşabilir. Alınan önlemlere rağmen şikayetler düzelmiyorsa mutlaka hekime başvurulmalı ve hekimin kontrolünde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Basit gibi görünen mide şikayetlerinin, önlem alınmazsa ciddi sonuçlar doğurabileceği kesinlikle unutulmamalıdır.

4) Spordan Önce Yenen Yemek Mide Rahatsızlığına Neden Oluyor

Mide rahatsızlığı yaşayan kişiler kendilerini rahatsız eden ve kendilerine dokunan belirli besinlerden mutlaka uzak durmalıdır. Bir öğünde aşırı miktarda yemek yerine sık ve az yemek yemeleri önerilir. Özellikle yemek esnasında lokmalar aceleyle yutulmamalı ve iyi çiğnenmelidir. Spor yapan kişiler egzersiz öncesi yemek yememeli ve günlük hayatlarında karına baskı yapacak kıyafetler giymemelidir. Aşırı kilo problemleri var ise mutlaka ideal kiloya dönmeleri gerekir. Sigara ve alkol tüketimi de midede rahatsızlık oluşumunu tetikleyeceğinden mutlaka uzak durulmalıdır. Bilinçsiz ilaç kullanımı da son derece sakıncalıdır.

5) Düzensiz ve Sağlıksız Beslenme Mideyi Vuruyor

Bahar aylarında oluşan ya da artan mide şikayetlerini önlemek ya da azaltmak için öncelikli olarak beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata, çiğ yeşillikler, kızartma, acı, baharat, turşu, soğan, yeşil elma benzeri gıdalar mide asit salınımını arttırır ve mide duvar yapısını bozabilir. Aynı şekilde sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar da midede şikayetlere neden olurlar.

Peki Ama Mide Sağlığımızı Korumak İçin Ne Yiyip, Ne İçmeli?

Bu sebeple bu tarz besinlerin tüketimi azaltılmalı, zararlı alışkanlıklar da mutlaka bırakılmalıdır. Ayrıca sık aralıklarla az miktarda yemek yenmeli ve gece yatmaya yakın mide boş bırakılmalıdır. Kişiye gaz yapıcı etkisi yok ise süt ve süt ürünleri tüketmek fayda sağlayabilir. Örneğin gece yatmadan bir süre önce 1 bardak soğuk süt içilebilir. Bu kişiler uyku düzenine de çok dikkat etmelidir.

Mideyi Rahatlatan Rezene ve Kakule Çayı

Mideyi Rahatlatan Rezene ve Kakule Çayı

Rezene, mide kramplarını ve ağrılarını dindirmeye yardımcı olur. Ağır yemeklerden sonra rezene çayı midenizi yatıştırır, hafifletir.

Kakule, hazımsızlık sorununu dindirmeye ve mide ağrısını önlemeye yardımcı olur.

Kakule ve rezene çayını birlikte demleyerek de tüketebilirsiniz. İşte hem şişkinliği, hem de karındaki gazın neden olduğu ağrıları dindirmenin en doğal tarifi.

Malzemeler:

500 gr. su (kaynar)

1 tatlı kaşığı kakule

1 tatlıkaşığı rezene

Hazırlanışı:

Kaynamış suyun içine kakuleyi ve rezeneyi atın. 10-15 dakika demlendikten sonra bir-iki kere karıştırın. Süzerek için.

Konular :