Karşılıksız İyilik Yapmak Neden Önemli? Peki Ya Siz En Son Kime Bir İyilik Yaptınız?
“Vermek almaktan daha iyidir.” cümlesini çoğumuz biliriz; ancak bunun araştırmalarla desteklendiğini biliyor muydunuz?
“Ailece yapılan iyilikler o kadar etkileyicidir ki, tesiri ölümünüzden sonra da devam eder.
Çocuklarınızın okul ödevlerini önemsemeyiniz. Dünya, ödevlerini eksiksiz yapan, ama sonunda mutsuz olan milyonlarca insanla doludur.
"Dünyamızın gittikçe iyiye doğru gitmesinin tek yolu, çocuklarımızın o tertemiz kalplerine ekeceğimiz iyilik tohumlarının hasat vaktini beklemek olacaktır.” diyen Kişisel Gelişim Uzmanı Münir Arıkan “Aile Zekası” kitabında karşılıksız iyilik üzerine bakın ne diyor...
Etrafınıza iyilik enerjisi saçın, rahatlayın!
İçindekiler: İyilik Yapmanın Psikolojiye Etkisi
İyilik Yapmak İnsanı Mutlu Ediyor
İyilikten ne anlıyoruz? Nezaket, gerçek sıcak duygularla motive olan başkalarına veya kendinize yardımcı olan bir şey yapmayı seçmektir.
Nezaket veya iyilik yapmak, çoğu zaman diğer insanların ihtiyaçlarını kendimizinkinin önüne koymak anlamına gelir. Otobüste koltuğumuzu daha çok ihtiyacı olan birine vermek ya da işyerindeki birine bir fincan çay yapmayı teklif etmek olabilir...
Kanıtlar, başkalarına yardım etmenin kendi zihinsel sağlığımıza ve esenliğimize de fayda sağlayabileceğini gösteriyor. Örneğin, stresi azaltmanın yanı sıra ruh halini, benlik saygısını ve mutluluğu iyileştirebilir.
Günlük hayatımızın bir parçası olarak başkalarına yardım etmenin pek çok yolu vardır. İyi işlerin fazla zaman alması veya herhangi bir paraya mal olması gerekmez.
Çevrenizde insanların kalbinde sevinç doğurabileceğiniz onlarca olay vardır. Keşfeden gözlerle bakıp “Ben bugün kime ve nasıl bir iyilik yapabilir?” diye düşünmek gerek.
İyilik yapmak bir kültürdür ve belli bir zerafetle yapılmalıdır. Başkalarına yardım etmenin kendi zihinsel sağlığınız üzerindeki olumlu etkileri sanıldığından da fazla.
Kişisel Gelişim Uzmanı Münir Arıkan:
"Bazı akşamlar eve gelirken, iyiliksiz geçen günüme kahredip arabama almak için yol üstünde yolda kalmış garipleri arırım. Günüm iyiliksiz bitmesin diye, en azından yolda kalmış bir garibi evine götürmek arzusunda olurum.
İyilik halkası, en yakınınızdan başlayıp uzaklara doğru dalga dalga yayılmalıdır. İyiliklerimizin tüm dünyaya yayılmasının, uzaklara ulaşmasının ilk yolu, yakınlarda iyilik yapılmadık bir tek kişi bile bırakmamaktır."
#Relam
Hayatınızdaki Boşluğu İyilik Yaparak Doldurun
2. Ailece İyilik Yapmanın Etkisi
İyiliklerinizi çocuklarınızla ortaklaşa yapmak, onları da bu iyiliklere ortak etmenin yanında, büyüdüklerinde size karşı iyi davranmalarını da sağlayacak erdemli bir davranıştır.
Ailece yapılan iyilikler o kadar etkileyicidir ki, tesiri ölümünüzden sonra da devam eder. Çocuklarınızın okul ödevlerini önemsemeyiniz. Dünya, ödevlerini eksiksiz yapan, ama sonunda mutsuz olan milyonlarca insanla doludur. Ama her gün bir iyilik yapmalarını, bir iyilik projesi oluşturmalarını teşvik edin. Bu sayede hem iyi hem de başarılı olacaklardır. Çünkü bu, onlara ekstra bir düşünce gücü de kazandırır.
Küçük değişiklikler büyük bir fark yaratabilir
Hayatınıza nezaketi nasıl getireceğinize dair ipuçları:
- Gönüllülük
- İyi bir amaç için bir şeyler yapmak
- Kibar davranışlar
3. İyilik Yapmanın Sağlığımıza Faydaları
- Başkalarına yardım etmek kişiye kendini iyi hissettiriyor
Araştırmalar, nezaket eylemlerinin artan refah duygularıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Başkalarına yardım etmek, destek ağlarımızı da geliştirebilir ve bizi yaşamda daha aktif olmaya teşvik eder. Bu da doğal olarak özsaygımızı artırır.
Nezaket ayrıca stresi azaltmaya ve duygusal sağlığımızı iyileştirmeye yardımcı olur.
Başkalarına yardım ettiğimizde, bunun beyinde mutlulukla bağlantılı değişiklikleri teşvik edebileceğine dair bazı bilimsel kanıtlar da mevcut.
- Aidiyet Duygusu Yaratıyor
Başkalarına yardım etmenin, insanların sosyal bağlarını oluşturma, sürdürme ve güçlendirme yollarından biri olduğu düşünülmektedir.?
Örneğin, gönüllü olmak ve başkalarına yardım etmek, aidiyet duygusu hissetmemize, yeni arkadaşlar edinmemize ve topluluklarımızla bağlantı kurmamıza yardımcı olabilir.
- Olayları Belli Bir Perspektif İçinde Tutmaya Yardımcı Olur
Pek çok insan, farklı bir bakış açısının hayata bakış açıları üzerindeki etkisinin farkında değil.
Kendi nezaket davranışlarımızın ve ayrıca minnettar olduğumuz şeylerin farkında olmanın mutluluk, iyimserlik ve memnuniyet duygularını artırabileceğine dair bazı kanıtlar var.
İyilik yapmak, kendi koşullarınız hakkında daha olumlu bir bakış açısına sahip olmanıza yardımcı olabilir.
- Dünyayı daha mutlu bir yer haline getirmeye yardımcı olur...
Nezaket eylemleri, dünyayı daha mutlu bir yer haline getirme potansiyeline sahiptir. Bir nezaket eylemi, güven, kontrol altında olma, mutluluk ve iyimserlik duygularını artırabilir.
Ayrıca başkalarını, kendilerinin deneyimledikleri iyi işleri tekrar etmeye teşvik edebilirler ve daha olumlu bir topluluğa katkıda bulunabilirler.
- Başkaları için ne kadar çok yaparsan, kendin için o kadar çok yaparsın
Başkalarına yardım etmenin faydaları, iyilik sunanlar ve fayda sağlayanlar için, eylemin kendisinden çok sonra bile devam edebilir. Bu da öz saygımızı artırabilir.
Gereğinden Fazla İyilik Yapmayın!
4. İyilik Yaparken Aşırıya Kaçmayın
Aşırıya kaçmadığımızdan emin olmak önemlidir!
Kendimizden çok fazla şey verdiğimizi veya imkanlarımızın ötesine geçtiğimizi fark edersek, muhtemelen geri adım atma zamanı gelmiştir. Tüm enerjimizi vermek çok kolaydır, özellikle de kendimiz zor buluyorsak ve başkalarına odaklanmak istiyorsak. Yeterince bırakın - nezaket kendinizle başlamalıdır.
Küçükten başlamanızı öneririz, böylece bunalmayın veya mali olarak gücümüzün yettiğinden fazlasını vermeyin.
Başkalarına yardım etmenin paraya mal olması veya çok zaman alması gerekmez. Bir süredir konuşmadığımız bir arkadaşımızı aramakla ya da kalbimize yakın ve bütçemiz dahilinde bir hayır kurumuna aylık küçük bir miktar bağışta bulunmakla başlayabilir.
5. İyilik Yapmaya Nereden Başlamalı?
İyilik yapmak için nereden başlayacağınızdan emin değilseniz işte size yardımcı birkaç öneri:
Evde ve Sosyal Çevrenizde İyilik Yapmanın Yolları
- Bir süredir konuşmadığınız bir arkadaşınızı arayın.
- İletişim kurmadığınız birine bir kart veya mektup gönderin.
- Sevdiğiniz bir arkadaşınıza çiçek gönderin.
- Yalnız yaşıyan bir aile büyüğünüzü, tanıdığınızı arayın veya görüntülü arayın daha da mutlu olacaktır.
- Birine el yazısıyla yazılmış bir teşekkür notu gönderin.
- Ailenize onları ne kadar sevdiğinizi ve onlara değer verdiğinizi söyleyin.
- Ev işlerine yardım edin.
- Yaşlı veya savunmasız bir komşuya yardım etmeyi teklif edin.
- Zor bir dönemden geçen tanıdığınız birini kontrol edin, yardıma ihtiyacı olup olmadığını sorun.
#Rekam
İşyerinde İyilik Yapmanın Yolları
- Meslektaşlarınıza merhaba demeyi ve nasıl olduklarını sormayı unutmayın – yüz yüze mi yoksa sanal olarak evden mi çalışıyorsanız
- Video konferansa veya daha önce kullandığınız yeni yazılımlara aşina olmayan meslektaşlarınızı desteklemeyi teklif edin
- Normal iş arkadaşlarınızla ve yenileriyle sanal bir kahve/öğle yemeği kulübü kurun
- Normalde konuşmadığınız bir meslektaşınızla sohbet edin
- Yeni bir personel üyesini tanıyın – bu kısıtlamalar altında yeni bir işyerine katılmak zordur
- Kulak ver – kötü bir gün geçiren meslektaşını dinle
- Size yardımcı olan bir meslektaşınıza teşekkür edin
- Bir iş arkadaşınızı iyi yaptığı bir şey için övün
Halka Açık Yerlerde İyilik Yapmanın Yolları
- Sosyal izolasyon kurallarına uyun ama başkaları hakkında olumsuz varsayımlarda bulunmayın.
- Yoldan geçen birine uygun bir mesafeden (2 metre veya daha fazla) günaydın veya öğleden sonra dileyin.
- Düşünceli bir bisikletçi/sürücü olun.
- Sokaktaki çöpleri toplayın.
- Her gün yanından geçebileceğin ama daha önce hiç konuşmadığın insanlara uygun bir mesafeden (2 metre veya daha fazla) gülümse ve merhaba de.?
Sosyal Medya Üzerinden İyilik Yapmanın Yolları
- Bir süredir görmediğiniz arkadaşlarınıza çevrimiçi olarak ulaşmak için zaman ayırın.
- Beğendiğiniz bir gönderiye güzel veya cesaret verici bir şey yazın.
- Birinin hikayesini kabul edin ve onaylayın – eğer zor zamanlar geçiriyorsa, tüm yanıtlara, bazen bir beğeniye veya kısa bir 'Bunu duyduğuma üzüldüm, yapabileceğim bir şey var mı?' duymalarını sağlamak için yeterli olabilir...
- Ne paylaştığınızı düşünün - gönderinin kaynağına ve tonuna bakın. Kibar bir fikir değilse, iki kez düşünün. Bir şey başkalarını üzebilirse ve bunu yayınlamanız gerektiğini düşünüyorsanız, bir tetikleyici veya içerik uyarısı kullanın.
- Yorumlarınızı ve cevaplarınızı düşünün. Kötü şeyler söylememeye çalışın ya da birinin başka birinin eylemlerini sorguladığı yere yığmayın.
“Yalnızca iyilik yapmak yetmez. O iyiliği zerafetle yapmak gerekir.” Diderot
#iyilik yapmak #karşılıksız iyilik yapmak #iyilik yapmanın psikolojiye etkisi