PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

İş Görüşmelerinin 10 Altın Kuralını Aklınızın Bir Köşesine Not Edin

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.12.2011

İş Görüşmelerinin 10 Altın Kuralını Aklınızın Bir Köşesine Not Edin

İş görüşmesi, bırakın iş hayatına yeni adım atacak yeni mezunları, deneyimli profesyonelleri bile heyecanlandıran, oldukça zorlu bir süreç. İş arayanlar veya iş değiştirmek isteyenler için iş görüşmesi artık çok daha kritik bir öneme sahip. İşte başarılı bir iş görüşmesinin 10 altın kuralı.

Yeni Fırsatları Düşünün....

1-İş görüşmesini çok ama çok ciddiye alın. Görüşmenin ortasında, herhangi bir nedenden dolayı, söz konusu pozisyondan geçseniz bile dikkatinizi ve ciddiyetinizi yitirmeden toplantıya devam edin. Görüşmeyi yaptığınız İnsan Kaynakları Müdürü veya üst düzey yönetici, ileride başka bir şirkete transfer olabilir. Bu da sizin için yeni fırsatlar demektir. Unutmayın, küçük bir dünyada yaşıyoruz!

Görüşme Sırasında "Şablon" Yanıtlar Vermekten Kaçının

2- Ev ödevinizi çok iyi yapın: iş görüşmelerinin en önemli parçası araştırma ve hazırlıktır. Gelebilecek soruları belirleyin, bunları yazın ve yanıtlarını prova edin. Bir arkadaşınızın görüşmeci gibi sorular sormasını isteyebilirsiniz. Bol prova yapın ama “şablon” yanıtlar ezberlemeyin. Ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın, dikkatinizi görüşmecinin sorusuna verin. En sık yapılan hata, soruda istenilen bilgiyi değil, sizin hazırladığınız yanıtı vermektir.

Görüşmeye Zamanından 10 Dakika Önceden Gidin

3-Görüşmeye zamanında gidin. “Zamanında” 10 dakika erken demektir. Görüşmenin yapılacağı yere aracınızla gidiyorsanız, nereye park edeceğinizi önceden tespit edin. Özellikle İstanbul gibi bir şehirde, görüşmenin yapılacağı saatte gideceğiniz yere doğru trafik yoğunluğunun ne olacağını tahmin edin. Son dakika yetiştiğiniz bir görüşme, imajınızı zedeleyecek ve dikkatinizin dağılmasına neden olacaktır.

Resmi Giyinmeye Özen Gösterin

4-Giyiminize dikkat edin. Ne çok spor olun ne de aşırı şık. Görüşmeye gittiğinizde işyeri, örneğin cuma günleri spor giyime izin verse bile siz resmi giyimi tercih edin.

Beden Dilinizi Nasıl Kullanmanız Gerektiğiyle İlgili Kitaplar Okuyun

5-Beden dilinize özen gösterin. Belli anlarda gülümsemeyi unutmayın. Beden dilini profesyonel düzeyde öğrenin. Bu konuyla ilgili kitapları mutlaka okumaya gayret edin. Çünkü tüm iş hayatınız boyunca bu bilgiler işinize çok yarayacak.

Pozitif Tutumunuzu Hiç Bozmayın

6-Olumlu olun. Şirketinizi, işinizi veya patronunuzu (hatta kız arkadaşınızı) görüşmeciye şikâyet etmeyin. “Ama” kelimesini de az kullanmaya çalışın. Kendiniz, görüşmeciyle karşı karşıya kalacağınız durumlara sokmayın. Görüşme bitince, görüşmecinin elini sıkın ve ona ismiyle hitap ederek teşekkür edin. Görüşmede hava “limoni” bile olsa bu tutum asla değişmemeli.

Ne Çok Dürüst Ne de Yalancı Olun; Marifet Politik Olabilmekte Unutmayın!

7-Dürüstlükten ödün vermeyin: Unutmayın, yalancının mumu yatsıya kadar yanar! Yalan söylemek yerine, gerçekleri kendi lehinize kullanmayı öğrenin. Dürüstlük çok önemlidir, ama doğru Davutları da dokuz köyden kovarlar! Yanıtınızda bir bilgiyi doğrudan vermek sizi zor durumda bırakacaksa, o bilginin verilmemesi veya başka kelimelerle ifade edilmesi gerekir. Yapacağınız hazırlıklar, görüşmede size sorun yaratacak alanların saptanması ve bunlara karşı verilecek bilgilerin belirlenmesi açısından çok önemlidir.

Cevaplarınız Ne Kadar Kısa ve Öz Olursa O Kadar Akılda Kalıcı Olursunuz

8-Yanıtlarınızı zamanlayın. Yanıtlarınız 30 saniye ile 2 dakika arasında olmalıdır. Uzun yanıtlar görüşmecinin ve sizin dikkatinizi dağıtın.

9-Çok rahat davranmayın ama çok da çekingen olmayın. Öncelikle kendiniz olmaya çalışın. Yapmacık tavırlar hemen fark edilir, unutmayın.

10-Görüşme sonrası da öncesi kadar önemlidir. Sorulan soruları ve yanıtlarınızı not alın; ileride yen bir görüşmede benzer sorular gelebilir. Veya siz yanıtlarınızı beğenmeyip düzeltmek isteyebilirsiniz. Aynı zamanda o şirketle ikinci bir görüşmeye gitmeden önce bilgilerin üzerinden geçer, her görüşmede verdiğiniz bilgilerin ve yanıtların tutarlı olmasını sağlarsınız. Son yıllarda Türkiye’de de yapılmaya başlandığı gibi, görüşmeciye kası bir teşekkür mektubu göndermek yerinde olur.

Konular :