PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

İş Görüşmelerinin 10 Altın Kuralını Öğrenmeye Ne Dersiniz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.03.2011
Görüşmesinin 10 Altın Kuralını Öğrenmeye Ne dersiniz

İş görüşmeleri, profesyonel olun ya da olmayın hemen hemen hepimizin stres yaşadığı görüşmelerdendir. İşe kabul edilip edilmeme endişesi içerisinde; nasıl doğru davranmalı, nasıl konuşmalı, nasıl beden dilimizi kullanmalıyız acaba diye de düşünür dururuz çoğu kez.

İşte size, ne giyeceğinizden, nasıl davranacağınıza kadar birçok konuda titizlikle düşünmenize neden olan iş görüşmelerinde, başarıya imza atmanızı sağlayacak 10 altın kural.

İşten Vazgeçseniz Dahi, İşveren Temsilcisini Dikkatle Dinlemeye Devam Edin

1. İş görüşmesini çok ama çok ciddiye alın. Görüşmenin ortasında, herhangi bir nedenden dolayı, söz konusu pozisyondan vazgeçseniz bile dikkatinizi ve ciddiyetinizi yitirmeden toplantıya devam edin. Görüşmeyi yaptığınız insan kaynakları müdürü veya üst düzey yönetici, ileride başka bir şirkete transfer olabilir. Bu da sizin için yeni fırsatlar demektir. Unutmayın; küçük bir dünyada yaşıyoruz!

İşverenin Sorularına Doğru Yanıtlar Verin

2. Ev ödevinizi çok iyi yapın: İş görüşmelerinin en önemli parçası araştırma ve hazırlıktır. Gelebilecek soruları belirleyin, unları yazın ve yanıtlarını prova edin. Bir arkadaşınızdan görüşmeci gibi sorular sormasını isteyebilirsiniz. Bol prova yapın; ama “şablon yanıtlar” ezberlemeyin. Kendinize özgü yanıtlar geliştirin. Ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın, dikkatinizi görüşmecinin sorusuna verin. En sık yapılan hata, soruda istenen bilgiyi değil, sizin hazırladığınız yanıtı vermektir.

Görüşmeye Zamanından Önce Gidin

3. “Zamanında” 10 dakika erken demektir. Görüşmenin yapılacağı yere aracınızla gidiyorsanız, nereye park edeceğinizi önceden tespit edin. Özellikle İstanbul gibi bir şehirde, görüşmenin yapılacağı saatte gideceğiniz yere doğru trafik yoğunluğunun ne olacağını tahmin edin. Son dakikada yetiştiğiniz bir görüşme, imajınızı zedeleyecek ve dikkatinizin dağılmasına neden olacaktır.

Mutlaka Resmi Bir Kıyafet Tercih Edin

4. Giyiminize dikkat edin. Ne çok spor olun ne de aşırı şık. Görüşmeye gittiğiniz işyeri, örneğin Cuma günleri spor giyime izin verse bile, siz resmi giyimi tercih edin.

Beden Dilinizi Doğru Kullanın

5. Beden dilinize özen gösterin. Belli anlarda gülümsemeyi unutmayın. Beden dilini profesyonel düzeyde öğrenin.

Olumlu Tavırlar Sergileyin

6. Olumlu olun. Şirketinizi, işinizi veya patronunuzu (hatta kız arkadaşınızı) görüşmeciye şikâyet etmeyin. “Ama” kelimesini de az kullanmaya çalışın. Kendinizi, görüşmeciyle karşı karşıya kalacağınız durumlara sokmayın. Görüşme bitince, görüşmecinin elini sıkın ve ona ismiyle hitap ederek teşekkür edin. Görüşmede hava “limonu” bile olsa bu tutum asla değişmemeli.

Zor Sorular Karşısında İşverenle Ters Düşmeyecek, Politik Cümleler Kullanmaya Çalışın

7. Dürüstlükten ödün vermeyin: Unutmayın; yalancının mumu yatsıya kadar yanar! Yalan söylemek yerine, gerçekleri kendi lehinize kullanmayı öğrenin. Dürüstlük çok önemlidir; ama doğrucu Davutları da dokuz köyden kovarlar! Yanıtınızda bir bilgiyi doğrudan vermek sizi zor durumda bırakacaksa, o bilginin verilmemesi veya başka kelimelerle ifade edilmesi gerekir. Yapacağınız hazırlıklar, görüşmede size sorun yaratacak alanların saptanması ve bunlara karşın verilecek bilgilerin belirlenmesi açısından çok önemlidir.

Sorulara Cevap Verirken Konuşmanızı Uzatmayın: Açık ve Net Yanıtlar Verin

8. Yanıtlarınızı zamanlayın. Yanıtlarınız 30 saniye ile 2 dakika arasında olmalıdır. Uzun yanıtlar görüşmecinin ve sizin dikkatinizi dağıtır.

Kendiniz Olmaya Gayret Edin; Fakat Özeni Elden Bırakmayın, Ne Olsa Hala İş Görüşmesindesiniz

9. Çok rahat davranmayın; ama çok da çekingen olmayın. Öncelikle kendiniz olmaya çalışın. Yapmacık tavırlar hemen fark edilir; unutmayın.

Görüşme Sonrası Teşekkür Mesaji Göndermek Etkileyici Bir Yöntemdir

10. Görüşme sonrası da öncesi kadar önemlidir. Sorulan soruları ve yanıtlarınızı not alın; ileride yeni bir görüşmede benzer sorular gelebilir. Veya siz yanıtlarınızı beğenmeyip düzeltmek isteyebilirsiniz. Aynı zamanda o şirketle ikinci bir görüşmeye gitmeden önce bilgilerin üzerinden geçer, her görüşmeye gitmeden önce bilgilerin üzerinden geçer, her görüşmede verdiğiniz bilgilerin ve yanıtların tutarlı olmasını sağlarsınız. Son yıllarda Türkiye’de de yapılmaya başlandığı gibi, görüşmeciye kısa bir teşekkür mesajı göndermek yerinde olur.

Konular :