PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

İş Görüşmesinde Puan Kazandıran Yanıtlar -2

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.07.2012

İş Görüşmesinde Puan Kazandıran Yanıtlar 2

İş görüşmeleri hem aday hem de mülakatı yapan kişi için stresli dakikalardır. Deneyimli profesyonelleri bile strese sokabilen mülakatlar, kuşkusuz en çok iş hayatına adım atacak yeni mezunları heyacanlandırır.

Aşağıda yer alan mülakatipuçları, iş hayatına adım atacaklar için yol gösterici olur umarız.

İnsanları ikna etmede iyi misiniz? Bunu nasıl başarıyorsunuz? Anlatır mısınız?

Vereceğiniz örneği, profesyonel yaşamdan olduğu gibi, üniversiteden de seçebilirsiniz. Örneğin bir hocanızı herhangi bir konuda ikna etmeyi başardınız mı?

Örnek Yanıt:

“Evet, insanları ikna yeteneğimin olduğunu düşünüyorum. Geçen hafta, büyük bir projeyi bizim için gerçekleştirecek ajansı seçtik. Ajanslardan biri daha eski ve deneyimli, ama pahalıydı; diğeri ise genç bir kadro ile kısa bir süre önce kurulmuştu. Bu işi almak için de iyi bir indirim yapmışlardı.

Arkadaşlarımın çoğu ucuz teklif veren ajansı seçmemiz için doğru olduğunu düşünüyordu. Ben ise bundan emin değildim. Karar toplantısında önümüzdeki alternatiflerin iyi ve kötü yönlerini yazmayı önerdim. Projenin hangi aşamalarının kritik önemde olduğunu saptadık. Sonra iki ajansın bu konulara ne kadar vakıf olduğunu değerlendirdik. Nerelerde hatalar olabileceğini ve sonuçlarını tartıştık. Sonunda deneyimli ajansın daha doğru bir seçim olduğuna arkadaşlarımı ikna etmiştim.”

Çok zor bir müşteriyi memnun etmeyi başardığınız bir örnek var mı?

Zor kişiler son derece heyecanlıdırlar. İyi niyetiniz çoğu zaman yetersiz kalır. Bu kişilerle en kolay yüz yüze görüşerek anlaşılır.

Örnek Yanıt:

“Ünlü bir tıp profesör çok pahalı ürünlerimizden bir tanesini satın almıştı. Ürün alındıktan hemen sonra ufak tefek sorunlar çıkarmaya başladı. Çok titiz olan müşterimiz gerçekten tatmin edilmesi zor bir kişiydi. Üründe ortaya çıkan sorunlar onu daha da hassas yapmıştı. Bizi mahkemeye vermeye hazırlanıyordu.

Sinirli kişilerle telefon görüşmesi yaparak anlaşmak zordur. Bu yüzden servis müdürü arkadaşımdan rica ettim. Birlikte müşterimizin üniversitedeki ofisine gittik. Bizden istediği tüm soruları yanıtladık. Kendisine sorunların nedenlerini ve nasıl çözdüğümüzü açıkladık. Zor oldu ama sonunda ikna etmeyi başarmıştık. Müşterimiz iki sene sonra ürünü yenilerken yine bizim markayı seçti.”

Önceki görevleriniz arasında en severek çalıştığınız hangisiydi?

Eğer örnek vereceğiniz görev, görüşmesini yaptığınız posizyona benzerse sorun yok. Değilse, ortak yönleri bulmanız gerekecek. O görevi neden sevdiğinizi açıklamayı da unutmayın.

Örnek Yanıt:

“Çalıştığım bütün işleri çok sevdim. Yoksa her birinde o kadar uzun süre kalamazdım. Ama sanırım en fazla finansal analiz görevini sevdim. O pozisyonda bütün yeteneklerimi kullanabiliyordum.”

Çok yakın bir çalışma arkadaşınız, siz bir iş yetiştirirken acil yardım istedi. Ne yaparsınız?

İşinizle insanlara gösterdiğiniz ilgiyi dengelemeniz gerekecek. Ama bu durumda, arkadaşınıza, iyi niyetli yardım etmeye çalışırken başkalarına verdiğiniz sözleri ve taahhütleri de düşünmelisiniz.

Örnek Yanıt:

“İstediği yardımın ne kadar kolay olduğuna bakarım. Eğer zaman alacaksa, öncelikle elimdeki işi bitirip sonra ona yardım ederim.”

Bir ekip içinde mi çalışmayı tercih edersiniz, yalnız çalışmayı mı?

Her ikisinde de iyi olduğunuzu ileten dengeli bir yanıt hazırlayın.

Örnek Yanıt:

“Yalnız çalışmaktan zevk alırım. Konsantre olmamı gerektiren zamanlarda uzun süre yalnız kaldığım olur. Ama bir ekip içinde çalışmayı tercih ederim; insanlarla beraber olunca yalnızken aklıma gelmeyen fikirler ve çözümlere ulaşabiliyorum. Elbette çalıştığım ekiple olan uyumum da önemli.

Fransız Yazar Andre Marois’in de dediği gibi: “İnsanları, düşüncenizi iyi savunarak değil, onu çok iyi bildiğinizi kanıtlayarak ikna edebilirsiniz.”

Konular :