PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Karşınızdakini İkna Etmenin 5 Önemli Adımı

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 31.07.2010

İkna Etmek Bir Sanattır

İnanmak, söylediklerinizin karşınızdaki tarafından psikolojik olarak onaylanmasıdır. Bu olmadan hiçbir olumlu tepki alamazsınız. İnsanların sizi yürekten onaylamasını nasıl sağlarsınız?

Peki Ama Nasıl Etkili İkna Edilir?

Bu sorunun yanıtı pek çok şeye bağlıdır: O kişinin sizinle olan geçmiş deneyimleri; sizin kişiliğiniz, sosyal konumuzun, dürüstlüğünüz ve nesnelliğiniz; beden diliniz (görünüşünüz, sesinizin tonu, konuşma hızınız, fiziksel davranışlarınız) Ama inandırmayı sağlamada başrolü coşkunuz ve kanıtlarınız oynar.

Coşkuyla Konuşun

Söylediğinizi coşkuyla anlatıyorsanız, sizi dinleyen söylediğinize inanmış olduğunuzu düşünür. Bunun için güzel konuşmada usta, çok akıllı, duygusal veya ünlü bir kişi olmanız gerekmez. Söylediklerinize gerçekten inanıyorsanız, zaten bunu coşkuyla anlatır ve karşınızdakine de söylediklerinize gerekten inandığınızı göstermiş olursunuz. Onu bu etkiler.

Karşınızdakilere İnandırıcı Kanıtlar Sunun

İkinci önemli faktörde, kanıtlardır. Kanıt, sınanması mümkün olan bilgilerdir. İnandırıcı kanıtlar karşınızdaki kişinin soru ve kuşkularını giderir ve onu size inanmaya hazırlar. Sizin amacınız ise, kendinizin doğru olduğunu kanıtlamak değil, onun sizin görüşünüze dayanarak davranmasının doğru olacağını kanıtlamaktır.

Karşınızdakini İkna Etmenin 5 Önemli Adımı

İkna Etme Sanatının 5 Önemli Adımı

1. Mesajınızı ikna edeceğiniz kişinin ilgi alanına ve yaklaşımlarına uyarlarsanız dikkatini çekebilirsiniz.

2. Canlı bir dil ve somut örnekler daha iyi anlamayı sağlar.

3. İkna coşku ve kanıtların ürünüdür.

4. Aralıklarla tekrar, hatırlamayı sağlar.

5. Karşınızdakinin bir eylemde bulunmasını istiyorsanız, bu yönde talepte bulunmalısınız.

İkna eylemi, verdiğiniz mesajın sizi dinlemiş olan kişi tarafından hatırlanmasını sağlamaktır. Eğer sizin söylediğinizi hatırlamıyorsa, ikna yönünde buraya kadar atmış olduğunuz bütün adımlar boşa gider.

Unutmayın önem verilen ya da hoşa giden şeyler hatırda daha çok kalır.

Konular :