PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Kendinden Emin İletişim Kurmanın Yolları

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 04.08.2010

Kendinden Emin İletişim Kurmanın Yolları

Karşınızdaki kişiyle fikir ayrılığınızı yumuşak bir dille ifade edin: Karşınızdaki kişinin görüşlerine katılmadığınızda, sürekli olarak huzuru bozmamak için katılıyormuş gibi yapmanız gerekmez: Eğer durum açıkça konuşmanıza elverişli değilse, başınızı başka tarafa yönelterek, yüzünüzü biraz buruşturarak, başınızı sallayarak, kaşlarınızı kaldırarak ya da konuyu değiştirerek de farklı düşündüğünüzü ifade edebilirsiniz.

Fikir ayrılığını açıkça belirtin:

Kendi fikrinizin doğruluğundan emin olduğunuzda, bunu belirtirseniz, hem kendinizi daha rahat hissedersiniz hem de karşınızdaki insanlara sizi daha iyi tanıma fırsatını verirsiniz. Bunun için bağırıp çağırmanız ya da karşınızdakini aşağılamanız gerekmez: “Bu konuda farklı düşünüyorum.” Diye başlayıp düşüncelerinizi açıkça ifade edin.

Karşınızdakinden kendisini daha açık ifade etmesini talep edin:

Karşınızdaki insan size karmaşık, dağınız açıklamalar yaptığında veya üstü kapalı emirler verdiğinde ondan tam olarak ne istediğini açıklamasını istemek hakkınızdır. Konuşmadan kafası karışmış olarak ayrılmak ya da tam ne istendiği anlaşılmadığı için yanlış yapmak daha iyi mi iyidir? Soru sorma yöntemleriyle konuya açıklık getirebilirsiniz.

Neden sorun:

Size pek anlamlı ya da uygun gelmeyen bir şey istendiğinde, bunu hemen yapmanın sizin açınızdan yol açtığı ruhsal ve sosyal durumları akıldan çıkarmayın: “Bunu yapmamı neden istiyorsunuz”” diye sormak hakkınızdır.

Haklarınızı koruyun:

Başka insanların sizi kullanmalarını izin vermeyin. Kendinizi suçlu hissetmeden “hayır” diyebilmeyi öğrenin. Haklarınızı nazik bir dille ifade edip buna göre davranılmasını talep edebilmelisiniz.

Fikirlerinizi aşırı derecede savunmaktan kaçının:

Fikirlerimiz her zaman kabul görmeyebilir. Özellikle de karşımızda farklılıkları kabul etmeyi bilmeyen birisi varsa sürekli bizimle tartışır, “Neden?” diye sorar veya kendi görüşünü benimsememiz için ısrar eder. Böylesi durumlarda konuşma sürdürmeyi kibarca reddebilmelisiniz. “Bu konuda benim fikrim bu.” dyebilmelisiniz.

Tekrardan kaçınmamayı öğrenin:

Geçerli bir şikâyeti olduğunda, diğer kişi karşı koysa da, şikâyetiniz tatminkar bir cevap alıncaya kadar tekrarlamaktan korkmayın. Bir-iki “Hayır” sizi durdurmasın.

Duygu ve düşüncelerinizi ifade etme yeteneği kazanın:

Zevklerinizi, isteklerinizi rahatça ve genellemelere başvurmadan ifade edebilmelisiniz. Örneğin: “Bu çorba çok güzelmiş” yerine, “Ben bu çorbayı çok beğendim” diyerek işe başlayabilirsiniz.

Kendiniz hakkında konuşabilin:

İlginç ve kayda değer bir şeyler yaptığınızda, bunu başka insanlarla paylaşmak güzeldir. Ben merkezci davranmadıkça, bu karşınızdakiler açısından ilginç bir deneyimi öğrenmek anlamına gelir.

Konuşma başlatın:

Daha yakından tanımak istediğiniz insanlara daha dışa dönük ve yakın olabilmelisiniz. Yüzünüzü yere eğerek hafif bir sesle, “Merhaba” yerine içten bir gülümsemeyle “Sizi gördüğüme ne kadar sevindim” diyerek söze başlayabilirsiniz.

Konular :