PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Mükemmel Bir Özgeçmiş Hazırlamanın 17 Kuralı

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 22.12.2012

Mükemmel Bir Özgeçmiş Hazırlamanın 17 Kuralı

Asılnda özgeçmiş oluşturmanın son derece basit kurallarını öğrendikten sonra, bu “sevimsiz” görevin ne kadar kolaylaşabileceğini göreceksiniz. Eğer daha yarışa başlamadan diskalifiye olmak istemiyorsanız özgeçmiş hazırlarkenbu 17 kurala çok dikkat edin!

1.Özgeçmişinizde olumsuz ifadeler kullanmayın.

2.Kariyer hedefiniz net ve gerçekçi olsun. Hedefleriniz içinde başvuracağınız şirkete yapmayı planladığınız katkılardan söz edin.

3.Özgeçmişinizi mutlaka bir ön yazı ile birlikte gönderin. Ön yazıda, kısaca kendinizi tanıtın, pozisyona olan ilginizi özetleyin ve neden en uygun aday olduğunuzdan söz edin. Özgeçmişte yer alan bilgileri tekrarlamayın. Ön yazının amacı, başvurunuzu pozisyona ve şirkete uyarlamaktır.

4.Özgeçmişiniz iki sayfayı aşmasın. Unutmayın, özgeçmişinizi okuyacak kişini bu işe ayıracağı süre ortalama 10-30 saniyeyi geçmeyecektir.

5.Hatalı bilgi vermeyin, görüşmede mutlaka ortaya çıkar. Verdiğiniz bilgiler birbirleriyle çelişmesin.

6.Özgeçmişinizi başvurduğunuz pozisyona göre uyarlamalısınız. Bunu, özgeçmişteki genel çerçeve değişmeden yapabilirsiniz. İş ilanında pozisyonu tarif eden anahtar kelimeleri özellikle kullanmaya çalışın.

7.Profesyonel deneyiminizdeki bilgiler ile kariyer hedefiniz uyumlu olmalıdır.

8.Profesyonel deniyiminizdeki pozisyonların ideal sayısı, son pozisyon için en fazla 4, önceki pozisyonlar için ise en fazla 3 olmalıdır. Son işiniz ilk sırada yer almalıdır.

Mükemmel Bir Özgeçmiş Hazırlamanın 17 Kuralı

9.Kariyerinizdeki başarıları somut örneklerle ve rakamlarla kanıtlayın.

10.Hedeflediğiniz şirketlere ve pozisyonlara göre, Türkçe dışındaki dillerde de özgeçmiş bulundurun.

11.Yazım kurallarına çok dikkat edin. Özgeçmişinizin kalitesi sizin iş kalitenizin göstergesidir.

12.Özgeçmişinizi A4 kağıda hazırlayın. 12-13 punto idealdir. Yaratıcı olacağım diye garip yazı karakterleri kullanmayın. Çok süslü metinlerden ve kağıtlardan kaçının.

13.Bütün sayfayı doldurmaya çalışmayın. Bol bilgi vereceğim diye okuyanın içini karartmayın! Ama sayfada gereksiz boşluklar da bırakmayın.

14.Kullandığınız dil yalın, cümleleriniz anlaşılabilir ölçüde kısa olsun. Klişe ifadelerden ve anlaşılması zor kısaltmalardan kaçının. Özgeçmişin kendine özgü bir dili vardır. Bu dili iyi öğrenin ve kullanmaya çalışın.

15.Referans kişilerin bilgileri özgeçmişte yer almamalıdır. Teklif almadan referans vermeyin. Yeni mezunlar üniversitedeki hocalardan referans istemelidirler.

16.Özgeçmişinizi en az iki veya üç ayda bir güncelleyin. Pozisyon değiştirdiyseniz bu kadar bile beklemeyin.

17.Güncellenmiş özgeçmişinizi irtibat halinde olduğunuz kişi veya şirketlere düzenli olarak gönderin.

Konular :