PSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Pandemi Gençleri Nasıl Etkiledi? 

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.04.2022

Pandemi Gençleri Nasıl Etkiledi

Pandeminin psikolojik boyutlarını büyük küçük hepimiz derinden hissettik. Sonrasında yaşanan ekonomik belirsizlik, artan işsizlik de özellikle gençlerin yeni aile kurma hayallerini suya düşürdü… Üniversite mezunu olmak iş bulmayı kolaylaştırmadığı gibi genç iş ordusu yarattı. Çalışan kesim ise her geçen gün artan fiyatlar sebebiyle adeta çalışan yoksulluğu yaşıyor… Gençlerimizin yaşadığı bu çıkmaz ile ilgili Prof. Dr. Barış Erdoğan’dan bilgi aldık.

Gençler Hayallerini Erteliyor…

Pandemi sonrası emlak fiyatları ve yaşam maliyetlerinin gelirlerden daha hızlı artması sebebiyle, artık gençler ailelerinden ayrı yaşama isteklerini rafa kaldırmış durumda. Gençler yeni bir yuva kurmada da önemli ekonomik sorunlarla karşı karşıyalar. Genç yetişkinler pandemiden önceki dönemde de ekonomik sıkıntılar yaşıyordu fakat son aylarda bu sorun daha da arttı.

Üniversite Diploması İş Garantisi Değil Artık

Maalesef ki artık günümüzde üniversite diploması tek başına bir anlam ifade etmiyor. Her üniversite mezunu kolay kolay iş bulamıyor. Mevcut işler ise esnek çalışma saatleri, proje bazlı iş adı altında iş garantisi olmaktan çıkmış durumda. OECD ülkeleri arasında en fazla asgari ücretle çalışan işçi oranı ülkemizde. Kiralar ise asgari ücretin çok üstünde… Hal böyle olunca da ailelerinden ayrı yaşamak ve evlenmek isteyen gençler için bu durum hayal olmaktan öteye geçemiyor. Aile evine dönen gençlerin bu yeni yaşam düzenine rahatlıkla uyum sağlayamadıklarını ise sıkça gözlemliyoruz.

Ekonomik Zorluklar Psikolojimizi Bozdu

Daha önce tüketebildiği ürün ve hizmetlere ulaşamamak, tadına vardıkları özgürlük ve mahrem hayatlarını belirsiz bir süre daha yaşayamamak özellikle yetişkin gençlerde ekonomik nedenlere bağlı psikolojik ve fizyolojik sorunlara zemin hazırlıyor.

Yaşanan Bu Olumsuzluklar Gençlerde İntihar Eğilimini Artırıyor

Sosyal ilişkilerde niteliksel zayıflama, özgüven kaybı hatta kimi zaman depresyona sürükleyen sorunlara da sebep olabilmekte. Korkumuz, ekonomik sebepler nedeniyle bozulan psikolojilerin gençlerde intihar düşüncesine artışa sebep olmasıdır…

Türkiye bu sorunları birçok ülkeye göre daha ağır bir şekilde yaşamakla beraber, bu konu sadece Türkiye’ye özgü olmadığını da belirtmek isterim. Örneğin İngiltere'de emlak fiyatları 1997 yılından 2021’e kadar yüzde 173'ün üzerinde artarken, 25-35 yaşındakilerin reel gelirleri sadece yüzde 19 arttı. İstatistikler Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’daki gençlerin her geçen yıl daha fazla oranda aile yanında kalmaya başladığını ya da aile evine göç ettiğini göstermekte. 2018 yılında ABD’de yapılan bir çalışma, ilk kez 160 yıl sonra bu ülkede ortalama hane halkı sayısının artığını bize gösteriyor.

Yetersiz Beslenme Birçok Hastalığına Davetiye Çıkarıyor

Yaşanan ekonomik sıkıntılar psikolojimizi olumsuz etkilediği gibi yoksulluk nedeniyle kötü ve yetersiz beslenme de çocuk ve gençlerde diyabet, kardiyovasküler hastalıklar gibi bir dizi sağlık sorunun yaşanma ihtimalini yükseltiyor…

Gençlerin Bu Sorunlarının Çözümünü Nerede Aramalı?

Peki bu psikolojik ve fizyolojik sorunların üstesinden nasıl gelebiliriz sorusuna gelirsek, maalesef ki bu kitlesel sorunların önüne bireysel tedbirlerle geçemeyiz. Etkin sosyal ve ekonomik politikalarla bu sorunların üstesinden gelindiğinde, hem gençlerimizi hem de geleceğimizi kurtarabiliriz…

Konular :