AKLINIZDA BULUNSUN

Taze Yiyecekler Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.07.2016 - Güncelleme : 05.07.2022

Derin Dondurucuda Yiyecek Saklama

Uzmanlar, uygun şekilde dondurulmuş besinleri, tazeleri ile besin değeri açısından kıyasladıklarında, aralarındaantioksidan ve mineraller açısından herhangi bir fark olmadığınısöylüyor.

Yaz yiyeceklerini ilk günkü tazeliğinde yılın her mevsiminde sofralarınıza tüketmek istiyorsanız, derin dondurucuda yiyecek saklamanın püf noktalarını bilmelisiniz.Böylelikle yazın tadına doyamadığınız taze sebzeleri kışın da yeme şansını yakalayacaksınız.

Yazın körpe bamyasını ve mis kokulu biberini kış mevsiminde yemeyi kim istemez... Öyleyse, Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez'in derin dondurucuda yiyecek saklamanın püf noktalarını dikkatlice okuyun.

Evinizde Yapacağınız Dondurma İşlemi Besin Kalitesi Açısından Son Derece Yararlı

Taze sebze, meyve ve yağlı tohumlar dalından koparıldıktan sonra bizlere ulaşana kadar sürede besindeki metabolizma faaliyetleri devam eder. Uygun depolama yapmadığımızda buzdolabımızda dahi ancak belirli sürede bozulmadan saklamak yiyecekteki biyokimyasal ve mikrobiyolojik faaliyetlerden dolayı mümkün. Yani, domatesi oda sıcaklığında ya da buzdolabında aylarca saklamak imkansız. Çünkü su içeriği yüksek olan sebze ve meyveler bu suyun varlığında bozulmaya neden olan reaksiyonları hızlandırır.

Dondurma işlemi dalından taze koparılmış birçok sebze, meyve ve yağlı tohumlarda sıcaklığın düşürülmesi ile yiyecekteki serbest suyun donmasına mikrobiyolojik, biyokimyasal ve enzim reaksiyonların da engellenmesine olanak sağlar.

Yiyecekleri Besin Değerini Kaybetmeden Saklamak Mümkün mü?

Taze sebze, meyve ve yağlı tohumlar körpe halleri ile hiçbir işleme maruz bırakılmadan uygun saklama kaplarına ayıklanarak konulduğunda dalından koparılırken sahip olduğu antioksidan, vitamin ve minerallerin de besin kaybını yiyeceğin içinde hapsederek besleyici değerin azalmasını sağlar. Örneğin taze bir sebzedeki C vitamini kaybı bir gün içinde bekleme ile % 50 kadar kayıplara uğrarken dondurma işlemi ile bu kayıp çok az bir düzeye düşer.

Taze Yiyecekleri Dondurmadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken 4 Altın Kurallar

1.Yiyeceğin hasat zamanı,

2. Olgun olması,

3. Üzerinde parçalanma bulunmaması ve

4. İyice yıkandığından emin olmak

Satın Aldığınız Yiyeceği En Kısa Sürede Derin Dondurucuya Atın

Eğer bu kriterlere dikkat ederseniz olgunlaşmış taze yiyecekleri daha uzun derin dondurucuda saklayıp ilk günkü tazeliğinde tüketme şansınız yükselir.Donduracağınız yiyeceği satın aldıktan sonra ne kadar kısa sürede derin dondurucuya atarsanız besin kayıpları da o kadar az olacaktır.

Taze Yiyecekler Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır

Hangi Besinler Derin Dondurucuda Saklanır?

Yapılan birçok araştırma ıspanak, bezelye, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzelerde bile hasat olup manavlara geldiği tarihten itibaren 7 gün içinde besin değeri açısından uygun tüketim süresi olduğunu gösterirken derin dondurucuda bu sürenin aynı besin değerinde aylarca saklanabileceğinin altını çizmektedir.

Farklı araştırmalar, uygun koşullarda hasat edilen taze yiyeceklerin dondurma işlemi sonrasında birkaç ay geçtikten sonraki formlarında besin değeri kayıplarının çok az olduğuna da işaret ediyor.

Derin Dondurucuda Her Mevsimde Bulamayacağınız Yiyecekleri Saklayın

Bu konuda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta her mevsimde bulamayacağınız uygun yiyecekleri seçerek derin dondurucularınızda saklamak. Çünkü tüm yiyeceklere dondurma işlemi yapmak hem olanaksız hem de gerekli değildir. Örneğin kırmızı ve beyaz etleri yılın her mevsiminde kaliteli olarak bulabilirsiniz.Bu nedenle aylarca derin dondurucuda bekletmek akıllıca değil. Fakat mevsiminde taze dalından koparılmış o mevsimde vitamin-mineralleri en yüksek düzeyde olan çeşitli sebze, meyve ve bazı yağlı tohumları farklı mevsimlerde aynı kalitede bulamayacağınız için derin dondurucu en sağlıklı alternatiftir.

Hangi Sebze ve Meyveler Derin Dondurucuda Saklanabilir?

Taze domates, bamya, acı küçük biber, kuşkonmaz, pancar, brokoli, Brüksel lahanası kereviz, bezelye, taze fasulye, ahududu, yaban mersini, böğürtlen, karadut, vişne, bazı elma çeşitleri, taze fındık, taze ceviz, taze Antep fıstığı ve taze kabak çekirdeği içi derin dondurucunuzun en değerli yiyecekleri olabilir.

Derin Dondurucuda Yiyecek Saklamanın Püf Noktaları Nelerdir?

Birçok kişi taze sebze ve meyveleri dondurmadan önce daha uzun süre derin dondurucuda diri kalmasını sağlamak için ön haşlama işlemi yapar.

Aslında bu işlem sebze ve meyvedeki vitaminlerin haşlama suyuna geçerek ciddi kayıplar yaratarak enzim faaliyetlerinin de artmasına neden olur. Ayrıca, dondurma sonrası çözme işleminde ise taze sebze – meyvenin yumuşamış olarak hem şekil hem de lezzetinin bozulmasına neden olur. Bu sebeple ıspanak, semizotu, bamya ve bezelye gibi sebzeleri ya da donduracağınız meyveleri iyice yıkayıp kuruduğundan emin olduktan sonra direk uygun kaba koyup derin dondurucuya koymak olmalıdır.

Aynı pratik işlem taze fındık, ceviz ve Antep fıstığı için de geçerli olduğunu unutmamakta fayda var. Saklama kabı olarak en sağlıklı alternatif olan cam kaseleri öneriyorum.

Derin Dondurucuda Taze Besinleri Ne Kadar Süre Saklamak Uygundur?

İngiltere’de Chester Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar taze sebze, meyve ve yağlı tohumları en az 4-6, en fazla 8 ay kadar tazeliğini koruyarak saklanabileceğini bildiriyor. Hatta uygun şekilde dondurulmuş bu besinleri tazeleri ile besin değeri açısından kıyasladıkları analizlerinde antioksidan ve mineraller açısından bir fark olmadığını belirtiyor.

Dondurulmuş Taze Besinleri Çözdürürken Nelere Dikkat Edilmeli?

Taze yiyecekleri dondururken tüketebilecek miktarlarda kaplara koyun. Çünkü dondurulmuş taze yiyeceği yeniden dondurma besin değerinin çok hızlı kaybolmasına ve yiyeceğin bozulması için enzim faaliyetlerinin hızlanmasına neden olur.

Derin Dondurucudan Çıkan Besinlerin Kokusu Nasıl Önlenebilir?

Dondurulmuş taze besinleri buzdolabında soğuk ısıda yavaşça çözdürüp yemeye hazır hale getirmelisiniz. Bu şekilde çözdürme yöntemi ile yiyecekte hem koku değişimini sağlamaz; hem de yumuşamasını önleyerek ilk dondurduğunuz andaki diriliği ile tadının da bozulmasını önlemiş olursunuz.

Konular :