GÜNCEL

2016 Nobel Edebiyat Ödülü Bob Dylan'a Verildi

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 13.10.2016

2016 Nobel Edebiyat Ödülü Bob Dylana Verildi

2016 Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yılki kazananı ABD'li müzisyen Bob Dylan oldu.

Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Bob Dylan oldu... Bob Dylan 2004 yılında yayımlanan 'Chronicles' adlı otobiyografisinde Türk asıllı olduğunu yazmıştı. Ünlü Amerikalı şarkıcı anılarında atalarının İstanbul'dan Kars Kağızman'a, oradan da Trabzon ve Odessa'ya göç ettiğini anlatıyor.

Nobel Komitesi, 2016 Edebiyat Ödülü'nü 'Amerikan müzik geleneğinde yeni bir şiirsel anlatım yarattığı' için ABD'li ünlü müzisyen Bob Dylan'a verdi.

Dylan, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk söz yazarı oldu.

İsveç Nobel Akademisi'nden yapılan açıklamada, 75 yaşındaki sanatçının, Amerikan müzik geleneğinde "yeni şiirsel anlatımlar yarattığı" için bu ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Ödülü Dylan'ın kazanması, edebiyat çevrelerinde sürpriz olarak değerlendirildi.

Dylan, 8 milyon İsveç kronu (Yaklaşık 3 milyon TL) değerindeki para ödülünün de sahibi oldu.

Edebiyat kategorisi, bu yılki Nobel ödüllerinin sonuncusuydu. Kimya, Fizik, Tıp, Ekonomi ve Barış kategorilerindeki ödüllerin sahipleri geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı.

Bob Dylan Kimdir?

Robert Allen Zimmerman veya sahne adıyla Bob Dylan, (24 Mayıs 1941, Minnesota), Amerikalı müzisyen ve yazar.

Robert Allen Zimmerman (Shabtai Zisel ben Avraham[1][2]) 24 Mayıs 1941 tarihinde Minnesota eyaletinin Duluth şehrinde bulunan St. Mary's Hospital'de Abram Zimmerman ile Beatrice "Beatty" Stone'nın oğlu olarak dünyaya geldi.

Aynı eyaletin Hibbing şehrinde büyüdü. Büyükbabası Zigman Zimmerman ve babaannesi Anna Zimmerman Trabzon (Osmanlı Devleti)'dan Odessa (Rusya İmparatorluğu)'ya göç etmiş ve 1905 yılında yaşanmış antisemitik pogramından sonra ABD'ye göç ettiler.

Annebabası Benjamin Edelstein ve anneannesi Lybba Edelstein Litvanyalı Yahudi olup 1902 yılında ABD'ye göç ettiler.

Dylan 2004 yılında Chronicles: Volume One adlı anılarında babaannesinin ailesinin Kağızmanlı olduğu, evlenmeden önceki adının "Kirghiz" (Kırgız) olduğu, onun ebeveyni de aynı bölgeden gelen ayakkabı ustası ve sepici olduğu ve onun sülalesinin aslen İstanbul'dan geldiğini, ilk gençliğinde söylediği Ritchie Vales'in In a Turkish Town (Bir Türk Kasabasında) şarkısının, herkesin dilindeki La Bamba'nın tersine kendisiyle daha uyuşur göründüğünü yazdı.

Sonradan "Huzurevine oranla daha fazla kişinin öldüğü yer" olarak tanımlayacağı üniversiteden atıldığında, henüz 18 yaşında bir gençti.Yirmisinde ise dağınık ve kirli saçları, eski püskü giysileri, omzunda gitarı ile New York'ta, "Beatnik"lerin arasında bulunmuştur. Ona göre New York "Henüz çok fazla insanın gitmediği, gidenin de geri dönmediği" bir yer ve oraya gitmek, "Aya gitmek gibi bir şey"dir.

13 Ekim 2016'da Nobel Vakfı tarafından 2016 Nobel Edebiyat Ödülüne layık görüldü.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR