GÜNCEL

2016 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Bu Yıl Kim Aldı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.10.2016

Nobel Ekonomi Ödülünü Bu Yıl Kim Aldı

Nobel Ekonomi Ödülü sahiplerini buldu

Nobel Ekonomi Ödülü'nü Bu Yıl Kimler Aldı?

Nobel Ekonomi Ödülü'ne bu yıl Oliver Hart ve Bengt Holmström layık görüldü.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel anısına verilen Sveriges Riksbanks (Merkez Bankası) Ödülü'nün bu yıl "sözleşme kuramına katkıları" nedeniyle İngiliz Hart ve Finlandiyalı Holmström'e verildiğini açıkladı.

Akademi'den yapılan açıklamada, "Modern ekonomiler, sayısız sözleşmeyle bir arada tutulur. Hart ve Holmström'ün geliştirdiği yeni kuramsal yapı, gerçek yaşam sözleşmeleriyle kurumlarının yanı sıra sözleşme tasarımının olası tehlikelerini anlamamız açısından büyük öneme sahiptir. Hart ve Holmström, 1970'lerde sözleşme kuramını verimli bir alan olarak ortaya attı. Sonraki yıllarda kuramın uygulamalarını da araştırdılar. En uygun sözleşmeli düzenlemelerle ilgili analizleri de birçok alanda politika oluşturmanın entellektüel temellerini oluşturdu." ifadeleri kullanıldı.

Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu

Hart ve Holmström, 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 3 milyon lira) tutarındaki para ödülünü paylaşacak. Bilim adamlarına Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde birer diploma ve altın madalya da verilecek.

Nobel Ekonomi Ödülü

Nobel Ekonomi Ödülü, 1968'te İsveç Merkez Bankası tarafından Nobel Ödülleri'nin kurucusu Alfred Nobel anısına kuruldu. 1969'tan bu güne 47 kez dağıtılan ödüllerden 17'si iki kişi, 6'sı da üç kişi arasında paylaştırıldı.

Nobel Fizik Ödülü'nün sahipleri belli oldu

Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan 75 kişi arasında sadece bir kadın bulunuyor. Elinor Ostrom, 2009'da ödüle layık görülmüştü.

Nobel Ekonomi Ödülü'nün en genç sahibi, 1972'de 52 yaşındayken ödüle layık görülen Kenneth J. Arrow oldu. 2007'de Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen 90 yaşındaki Leonid Hurwicz, tüm alanlarda Nobel Ödülü verilen en yaşlı kişi olarak tarihe geçti.

Dünya gazetesi

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR