GÜNCEL

2022 Geleceğin Meslekleri Neler? -2- İnsan Kaynakları Yönetimi

Cansu Buldu ÇAN Cansu Buldu ÇAN
Yayın : 20.07.2022 - Güncelleme : 01.08.2022

2022 üniversite tercihi yaparken hangi meslekler öne çıkıyor yazı dizimiz devam ediyor. Geleceğin meslekleri dizimizin ilki Yapay Zeka Uzmanlığı'ndan sonra ikinci geleceğin mesleği tanıtım haberimiz İnsan Kaynakları üzerine.

İnsan Kaynakları Yönetimi 2022 LinkedIn Jobs on the Rise listesine göre son beş yılda en hızlı büyüyen 25 meslekten biri. 

"Türkiye şartlarında, bir öğrenci üniversitede hangi bölümü okumalı?" "2022’de hangi bölümü okumak mantıklı?" "Geleceğin meslekleri nelerdir?"

Uzmanlar, üniversite bölüm tercihi yaparken gençlerin geleceğin mesleklerine gözlerini dikmelerini söylüyor. Daha iyi bir gelecek için dünyada hangi mesleklerin önplana çıktığını bilmeniz, meslek seçiminde doğru tercihler yapabilmeniz için önemlidir. 

İş dünyasının ihtiyacı olan nitelikli işgücü nereye doğru evriliyor? Hangi mesleklerin yıldızı parlıyor? 2022 yılında geleceğin meslekleri neler? Gelin, inceleyelim. 

2022 Geleceğin Meslekleri Nelerdir İnsa2022 Geleceğin Meslekleri Nelerdir İnsan Kaynakları Yönetimin Kaynakları Yönetimi
Geleceğin mesleklerinden olan İk Uzmanlığı belki de kariyer yolcuğunuzun başlangıcıdır... 

 Geleceğin Meslekleri Nelerdir? 

Dünyanın her yerinde iş bulabileceğiniz, başarılı bir kariyere sahip olmak ister misiniz? Üniversite bölüm tercihi yaparken geleceğin mesleklerine dair yazı dizimizin bugünkü konusu İnsan Kaynakları Yönetimi. Yayınlanan 2022 LinkedIn Jobs on the Rise listesine göre, son beş yılda en hızlı büyüyen 25 iş unvanından biri İnsan Kaynakları (İK) Uzmanlığı.

İnsan Kaynakları (İK) Uzmanları, başarılı organizasyonlar kurmanın ve büyütmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Bir İK Uzmanı olarak çalışmak, güçlü organizasyon kültürleri oluşturmaya yardımcı olmak ve işyerinde çalışanları savunmak için ödüllendirici bir fırsata dönüşebilir. 

Geleceğin mesleklerinden İK uzmanlığı alanında bir kariyer düşünüyorsanız, işin gereksinimleri ve günlük olarak yapılacak görevler hakkında daha fazla bilgi edinmeniz meslek seçiminde doğru tercih yapmanıza yardımcı olacaktır.

 


İK alanındaki en büyük boşluklardan biri uluslararası deneyimdir. Küresel pazara daha fazla işletme girdikçe, uluslararası işe alım ve ilişki kurma dünyasında İK uzmanlarına duyulan ihtiyaç arttı.


Birçok işletme, günümüzün giderek küreselleşen dünyasında rekabet edebilmek için uluslararası yetenekleri anlamaya, aramaya ve işe almaya istekli İK profesyonellerine ihtiyaç duyuyor.

Geleceğin Meslekleri 2022 –İnsan Kaynakları Yönetimi

2022 üniversite bölüm tercihi yaparken geleceğin mesleklerini tanıtmaya devam ediyoruz.  Bu yazıda, bir İK uzmanının ne olduğunu, ne yaptıklarını, kariyer yolculuğunda onları nelerin beklediğini, sorumluluklarını, başarılı olmak için hangi becerilere sahip olması gerektiğini ve bu tür profesyonellere ödenen ortalama maaşlar hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz. 

 

 

1. İnsan Kaynakları (İK) Departmanı 

En basit tanımıyla İnsan Kaynakları (İK) departmanı, çalışan yaşam döngüsünü yönetmek ve çalışanlara sağlanan faydaları yönetmekten sorumlu (yani işe alma, işe yerleştirme, eğitim ve işten çıkarma) bir gruptur.

2. İnsan Kaynakları Ne Yapar?

Herhangi bir çalışana İK departmanının ne olduğunu sorduğunuzda, öncelikle işin en rahatsız edici yönleriyle ilgilenen bir cevap alırsınız: İK ihlalleri ve işten çıkarmalardan sorumlu olmak! Ancak gerçek şu ki, insan kaynakları aslında çalışanları desteklemek için vardır. Adından da anlaşılacağı üzere aslında insanlar için bir kaynaktır.

2022 Geleceğin Meslekleri Neler

Bu yazı dizimizde, bir İK yöneticisi olmak için gerekli eğitim, mesleki deneyim ve diğer nitelikleri kapsayan süreci adım adım ele aldık.

3. İK Uzmanı Ne Demek?

İnsan kaynakları (İK) uzmanları, işe alma, çalışan ilişkileri, tazminat, sosyal haklar ve eğitim ile ilgili çeşitli görevleri yerine getiren personel yönetimi uzmanlarıdır.

Bu profesyoneller genellikle genel bir İK disiplini içinde eğitim ve öğretim görürler.. Kariyerleri ilerlerken bir uzmanlık seçebilirler.

İK uzmanları, genel uzman olarak hizmet verebilir veya işe alım ve personel alımı, geliştirme, güvenlik ve sağlık, tazminat veya çalışma ilişkileri gibi alanlarda uzmanlaşmayı seçebilir.

4. İK Uzmanı Ne İş Yapar?  

İK uzmanları, bir kuruluşun personelinin istihdam ayrıntılarını yönetmede önemli bir rol oynar.

Bu profesyoneller, kuruluşun organizasyon kültürünü ve potansiyel büyümesini tanımlamaya yardımcı olurlar.

Çoğu İK uzmanı, organizasyonel üretkenliği, katılımı ve değeri artırmak için iyileştirme alanlarını belirlemekten sorumludur.

İK uzmanları genellikle bu kapsamlı görevi, tümü esas olarak bir işverenin markasını ve bir kuruluştaki personel deneyimini yönetmeye odaklanan çeşitli birbirine bağlı görevleri yerine getirerek gerçekleştirir.

Buna ek olarak, İK uzmanları, işyeri anlaşmazlıklarını, çalışan gelişimini ve şirket içi ilerlemeyi ele alabilecekleri için genellikle bir kuruluşun üyelerinin savunucusu olarak da hizmet eder.

Çalışanlar için başarılı bir savunuculuk, güven, memnuniyet ve işbirliği ilkeleri üzerine kurulmuş sağlam bir organizasyon kültürünün kurulmasına yol açabileceğinden, sorumluluklarının bu yönü özellikle çok önemlidir.

Özel görevleri ve çalıştıkları organizasyonun büyüklüğüne bağlı olarak İK uzmanları, İK ile ilgili görevlerin çoğunu kapsayan belirli personel yönetimi alanlarına odaklanabilir veya genel uzman olarak hizmet edebilir.

2022 Geleceğin Meslekleri Neler

İK yöneticileri bir organizasyonun idari işlerin planlar, yönlendirir ve koordine eder.

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

5. İK Uzmanının Görevleri Nelerdir?

İK uzmanlarının günlük olarak gerçekleştirebilecekleri görevlerden bazıları şunlardır:

  • İstihdam ihtiyaçlarını belirlemek için organizasyon liderleriyle adaylar arasında ara yüz olmak.
  • Kuruluştaki pozisyonlara başvuran yetenekli adayları işe almak.
  • Adaylarla mülakatlar yaparak onların deneyimlerini, eğitimlerini ve yetkinliklerini değerlendirmek.
  • Aday referanslarıyla iletişime geçmek ve gerektiğinde arka plan kontrollerini yapmak.
  • Adaylarla başvuru süreçleri hakkında iletişim kurmak.
  • Nitelikli adayları işe almak ve işe alım ayrıntılarını ele almak.
  • İstihdam kayıtlarını tutmak ve yasal evrakları işlemek.
  • Çalışan tazminatını ve diğer detayları yönetmek.
  • Çalışanları profesyonel olarak geliştirmek için eğitim programları organize etmek.
  • Çalışan memnuniyetini artırmak için kurum kültürü oluşturmak ve büyütmek.
  • İşyeri anlaşmazlıklarında arabuluculuk yapmak ve sorunları çözmek.

Geleceğin Meslekleri Nelerdir? yazı dizimiz devam ediyor, okumaya devam edin. 

6. Nasıl İK Uzmanı Olunur?

Deneyim seviyenize, eğitim geçmişinize ve size sunulan fırsatlara bağlı olarak bir İK uzmanı olmak için izleyebileceğiniz çeşitli yollar vardır. Bu durumsal faktörleri göz önünde bulundurarak, kariyerinize başlamak için atabileceğiniz birkaç temel adım bulunuyor.

İK uzmanı olmak için atmanız gereken 6 adım:

6.1. Önce İlgili Bir Alanda Lisans Derecesi Kazanın

İK uzmanları genellikle insan kaynakları, psikoloji, işletme, yönetim veya diğer ilgili alanlar gibi disiplinlerde lisans derecelerine sahiptir. Bu nedenle, bu kariyere devam ederken atmanız gereken ilk adım, lisans derecenizi kazanmaktır. Derece programınız, önemli beceriler geliştirmenize ve bir İK uzmanının rolüyle ilgili sağlam bir bilgi tabanı geliştirmenizi sağlayacaktır.

6.2. Yurtdışında Yüksek Lisans Yaparak Uluslararası Deneyim Kazanın

İnsan kaynaklarıyla ilgileniyorsanız, uluslararası deneyim kazanmanız iş dünyasındaki başarınız için kritik öneme sahiptir. İnsan kaynakları alanındaki kariyeriniz için neden uluslararası deneyime ihtiyacınız olduğuna gelirsek...

Geleceğin Meslekleri Neler 2022

 İK yöneticisi olmak için bu alanda staj yapmanız size avantaj sağlar.

İK alanındaki en büyük boşluklardan biri, uluslararası deneyimdir. Küresel pazara daha fazla işletme girdikçe, uluslararası işe alım ve ilişki kurma dünyasında İK profesyonellerine duyulan ihtiyaç arttı.

Birçok işletme, günümüzün giderek küreselleşen dünyasında rekabet edebilmek için uluslararası yetenekleri anlamaya, aramaya ve işe almaya istekli İK profesyonelleri istiyor ve buna ihtiyaç duyuyor.

Geleceği Olan Meslekler 2022 Yazı Dizisi -2-

6.3. Geleceğin Mesleği İnsan Kaynakları Kariyeri İçin Uluslararası Deneyim Neden Önemlidir?

Neredeyse her alanda başarının anahtarı ilişkilerdir. Herhangi bir kuruluşta veya işletmede güçlü çalışma ilişkileri kurmak, sürdürmek ve teşvik etmek, doğru görev için doğru insan kombinasyonlarını bir araya getirmek önemlidir.

Bu ne anlama geliyor? Bu, başarılı organizasyonların ve şirketlerin, organizasyonun genel yararı için insan sermayesini nasıl en üst düzeye çıkaracağını bilen, güçlü insan kaynakları uzmanlarına güvendiği anlamına gelir.

İnsan kaynakları (İK) yöneticileri, çeşitli geçmişlere ve deneyimlere, bilgi ve becerilere sahip insanları nasıl yöneteceklerini bilirler.

İşletmeler giderek daha uluslararası hale geliyor. Yüksek lisansınızı yurtdışında İnsan Kaynakları ve Organizasyon alanınızda yapmanız kariyeriniz açısından son derece faydalı olacaktır.

İnsan kaynakları alanında kazanacağınız deneyim, uluslararası insan kaynakları dünyasının teorileri, araştırmaları ve araçları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlar. Daha da önemlisi uluslararası kuruluşlarda istihdam edilebilme şansınızı yükseltir.

Üniversite Adaylarının Akıllarındaki Soru: 2022 Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

6.4. Becerilerinizi Geliştirin

Lisans derecenizi almaya çalışırken, bir İK uzmanı olarak başarılı olmak için ihtiyaç duyacağınız becerileri geliştirmeye odaklanmaya çalışın. İletişim, çatışma çözümü, yönetim ve kurumsal etik konularındaki yetkinliklerinizi geliştirmek, deneyimsel öğrenme fırsatlarını takip ederken ve kariyerinizde ilerlerken başarıya ulaşmanıza yardımcı olur. Becerilerinizi geliştirmenize izin veren uygulamalı uygulamalarla derslerden yararlanmaya çalışın.

6.5. Kurumsal Firmalarda Staj Yapın

Eğitiminizde ilerledikçe, İK alanında bir staj veya deneyimsel öğrenme programı izlemeyi planlamalısınız. Kurumsal kuruluşla bir fırsatı takip edebilir veya üniversitenizde İK irtibat görevlisi olarak gönüllü çalışabilirsiniz.

Stajlar kariyer hakkında yararlı bilgiler sağlayabileceğiniz endüstri profesyonelleriyle birlikte çalışma fırsatı sağlarken, iş başında deneyim ve sahada eğitim almanıza olanak tanır.

6.6. Profesyonel Bir Ağ Oluşturun

Geleceğin İK uzmanı olarak, profesyonel ağınızı oluşturmak ve bu alanda bir dizi bağlantı geliştirmeniz önemlidir. Bu kişiler, gelecekte istihdamı güvence altına almanıza, becerilerinizi geliştirmenize ve kendinizi bir profesyonel olarak konumlandırmanıza yardımcı olabilir. Ek olarak, başkalarıyla kişilerarası bağlantı kurmak İK alanının önemli bir parçasıdır, bu nedenle ağ oluşturma yararlı bir uygulamadır.

Bununla, üniversitenin son yılına yaklaşırken, okulunuzun mezunlarına ulaşarak, profesyonel kuruluşlara üyelik kazanarak veya diğer gelecek vadeden İK uzmanlarıyla iletişim kurarak ağınızı genişletmeye çalışın.

6.7. İK Alanında İş Arayın

Lisans derecenizle mezun olduktan, becerilerinizi geliştirdikten ve İK alanında deneyim kazandıktan sonra, İK uzmanı olarak iş aramaya başlayabilirsiniz. Personel çalıştıran hemen hemen tüm kuruluşlar İK uzmanına ihtiyaç duyduğundan, çeşitli iş yerlerinde açık pozisyonları araştırabilir ve başvurabilirsiniz. Bununla birlikte, ne tür bir organizasyon için çalışmayı tercih edeceğinizi düşünerek aramanızı daraltabilirsiniz. İlginizi çeken bazı pozisyonları belirledikten sonra size verilen başvuru ve görüşme protokolünü takip edin.

6.8. Hayat Boyu Mesleki Gelişim 

Bir İK uzmanı olarak bir pozisyon elde ettiğinizde kendinizi profesyonel olarak geliştirmeye çalışmalısınız. Mesleki gelişim sadece rolünüzü daha iyi yerine getirmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bu tür çabalarla kariyerinizde ilerleme şansınızı artırırsınız.

Yetkinliklerinizi geliştirmenize ve İK alanındaki trendlerden haberdar olmanıza sağlayacak profesyonel sertifikalar, kurslar veya diğer eğitim fırsatlarını mutlaka takip edin.

7. Geleceğin Öne Çıkan Mesleği - İK Uzmanının Eğitim Süresi  

Çoğu İK uzmanlığı işi, adayların ilgili bir alanda lisans derecesine sahip olmasını gerektirir. Bu programlar, eğitim geçmişinize bağlı olarak 3 ila dört yıl arasında sürebilir.

Ek olarak, bazı İK uzmanları, insan kaynakları alanında yüksek lisans veya İşletme Yüksek Lisansı gibi ileri dereceler almayı tercih eder. Bu dereceler İK alanında çalışmak için zorunlu bir gereklilik olmasa da adaylara iş piyasasında önemli bir avantaj sağlar. Bu tür programların tamamlanması bir ya da iki yıl sürebilir.

8. Bir İK Uzmanında Olması Gereken Kişisel Beceriler

İK uzmanlarının güçlü sunum, görüşme, müzakere, arabuluculuk, eğitim ve eleştirel dinleme becerilerine sahip olması gerekir.

İK uzmanlarının kariyerlerinde başarılı olmaları için ihtiyaç duyulan çeşitli beceriler vardır.  Eğer alanında başarılı, kariyerinde yükselme hedefi olan bir İK uzmanı olmak istiyorsanız aşağıdaki yetkinlikleri geliştirmeye çalışın:

Geleceğin Mesleklerinden İK Uzmanının Sahip Olması Gereken Özellikler

İletişim Becerileri: İK uzmanları, bilgiyi nasıl işleyeceğini bilen, çalışanlardan gelen sorulara dikkat eden ve kapsamlı cevaplar veren etkili iletişim becerilerine sahip olmalıdır.

Problem Çözme Becerileri: İK uzmanları, organizasyonel kültürlerin geliştirilmesine yardımcı olduklarından ve işyeri anlaşmazlıklarında arabuluculuk yaptıklarından, çeşitli potansiyel sorunlara yaratıcı çözümler üretebilmelidir.

Detay Odaklı: Bu profesyoneller, detaylara dikkat gerektiren çok çeşitli süreçleri yönetirler. Örneğin, başvuruları etkin bir şekilde değerlendirmek, geçmiş kontrolleri yapmak, kayıtları tutmak ve yasal istihdam standartlarına uymak, İK uzmanlarının detay odaklı olmasını gerektirir.

Kişilerarası Beceriler: İşverenler ve çalışan gelişiminde önemli rolleri olan İK uzmanları, başkalarıyla kişilerarası düzeyde etkileşim kurabilmelidir. Bu etkileşim yoluyla kurdukları bağlantılar, bir organizasyonun büyümesine büyük ölçüde fayda sağlar.

Organizasyonel Beceriler: İK uzmanları, evrak işleri, kayıt tutma ve uyumluluk gerektiren çok çeşitli görevleri yerine getirir. Bu nedenle, mükemmel organizasyon yeteneklerine sahip olmalıdırlar.

Etik Beceriler: Önemli iş konularını ele alan personel yöneticileri olarak İK uzmanları, görevleri boyunca etiği uygulayabilmelidirler. Görevlerinde başarılı olmak için dürüstlük, bütünlük ve gizlilik içinde hizmet etmeleri gerekir.

Geleceğin Meslekleri Neler

İşe alım, büyük ve maliyetli bir girişimdir; doğru aday tüm organizasyonu canlandırabilir, ancak yanlış aday operasyonları alt üst edebilir.

9. Geleceğin Mesleği 2022 -İK Yöneticisi Olma Adımları

İnsan kaynakları alanında lisans veya yüksek lisans derecesi yapın. İnsan kaynakları yöneticisi olabilmek için insan kaynakları, finans, işletme yönetimi, eğitim veya bilgi teknolojisi gibi ilgili bir alanda lisans derecesi almak gerekir.

Bununla birlikte, üst düzey pozisyonları için insan kaynakları, iş ilişkileri veya işletme yönetimi alanında yüksek lisans derecesi gerekmektedir. Mesleki alanda dünyada geçerliliği olan eğitim sertifikalarına sahip olmak da sizi rakiplerinizden öne çıkarır.

İnsan kaynakları yöneticileri bir organizasyonun idari işlevlerini planlar, yönlendirir ve koordine eder.

Özellikle işe alımı denetlerler, stratejik planlama konusunda yöneticilere danışırlar ve yönetimi personelle ilişkilendirirler.

İK yöneticileri ayrıca şu alanlarda uzmanlaşabilir:

  • İstihdam politikalarını denetleyen iş ilişkileri direktörü,
  • Çalışan ilişkileri yöneticisi,
  • İşçilerin ödemelerini denetleyen bordro yöneticisi,
  • Yeni yetenek arayışına öncülük eden işe alım uzmanı veya
  • Personel yöneticisi.

10. Geleceğin Meslekleri 2022 - İnsan Kaynakları Yöneticisi Nasıl Olunur?

İnsan kaynakları yöneticisi olmak için birçok neden var. İK yöneticileri bir kuruluşun personelinin ve operasyonlarının sorunsuz işleyişini sağlamaktan sorumlu olduğundan, pozisyon kişisel düzeyde de tatmin edicidir.

Bir İK yöneticisi olmak, genellikle bir İK uzmanı olarak uygun iş deneyimini gerektirir.

Uzmanlıktan yöneticiliğe geçiş, mutlaka bir kuruluştan diğerine geçmeyi gerektirmez, ancak aynı kuruluş içinde birinciden ikinciye geçiş süreci olabilir.
Bu, terfiler sırasında doğal olarak gerçekleşebilse de, yönetici olarak bir açılış için başvuran bir uzmanı dahil etmek çok daha olasıdır.

İnsan ilişkileri alanında yüksek lisans derecesine sahip olmak, alanla ilgili gerekli eğitim sertifikalarına sahibi olmak gibi özellikler yönetici pozisyonuna geçmeye yardımcı olabilecek niteliklerdendir.

11. Bir İK Uzmanı Ne Kadar Kazanır? Dünyada Ortalama İK Uzmanı Maaşları

Ülkemizde global firmalarda ortalama İnsan Kaynakları Yöneticisi maaşları 12.000 ila 25.000 TL.  arasında değişmektedir. İnsan kaynakları uzmanı maaşları 6000-9000 TL. arasında değişkenlik göstermektedir. 

Bir İK uzmanının ulusal alanda ortalama taban maaşı yıllık 49.884$'dır. İK uzmanları ayrıca sigorta, mesleki gelişim yardımı, ebeveyn izni ve daha fazlası gibi avantajlardan da yararlanır.

Bununla birlikte, potansiyel bir İK uzmanı olarak maaşınızın, deneyim seviyeniz, eğitiminiz, konumunuz ve bölgenizdeki mevcut fırsatlar dahil olmak üzere birçok durumsal faktöre bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir.

 12.SIKÇA SORULAN SORULAR

1. İnsan Kaynakları Yöneticisi Ne İş Yapar?

İnsan Kaynakları Yöneticisi, yeni personeli işe alır ve onlarla görüşür ve ödeme oranlarını yönetir. Bu pozisyonu elinde tutan kişi, karmaşık problemler üzerinde çalışırken iyi iletişim becerilerini koruyarak örnek olarak liderlik etmelidir.

2. İnsan Kaynakları Müdürünün Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

İnsan Kaynakları Yöneticileri, bir kuruluşun idari işlevlerini denetlemekten sorumludur. Stratejik bir planda belirtilen özelliklere göre yeni çalışanları işe alırlar.

3. Başarılı Bir İnsan Kaynakları Yöneticisinin Özellikleri Nelerdir?

İnsan Kaynakları Yöneticileri, işlerinde hızlı kararlar almalı ve dürüstlüğü korumalıdır. Beklentileri hemen karşılamayan veya hatta hiç karşılamayan çalışanlara karşı da sabırlı olmalıdırlar. Bu nedenle İnsan Kaynakları Yöneticilerinin üstün iletişim becerilerine sahip olmaları gerekir.

4. İnsan Kaynakları Yöneticisi Kimlerle Çalışır?

İnsan Kaynakları Yöneticileri, yeni çalışanların işe alınması ve eğitimi ile ilgili prosedürleri yürüten İK İşe Başlatma Yöneticileri ile birlikte çalışır.

Geleceğin meslekleri neler? 2022 yılında hangi meslekler ön plana çıkıyor yazı dizimiz devam edecek, okumadan karar vermeyin. 

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR