GÜNCEL

Hangi Firmanın Peynirinde Kanserojen Maddeye Rastlandı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.06.2018

Hangi Firmanın Peynirinde Kanserojen Maddeye Rastlandı

Muratbey Burgu Peyniri'nde bulunan Natamisin (E-235) katkı maddesi nedir, zararları nelerdir?Muratbey Burgu Peyniri’nde, Natamisin (E-235) katkı maddesi bulunduğu gerekçesiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından marketlerden toplatılma kararı çıktı. Muratbey Burgu Peyniri'nde bulunan Natamisin (E-235) katkı maddesi nedir, zararları nelerdir? gündeme geldi.

Muratbey Burgu Peyniri'nde bulunan Natamisin (E-235) katkı maddesi nedir, zararları nelerdir?

Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde Muratbey Burgu Peyniri’nde natamisin isimli katkı maddesi bulunduğu gerekçesiyle piyasadan toplatılma kararı çıktı. Peki ama Muratbey Burgu Peyniri'nde bulunan Natamisin (E-235) katkı maddesi nedir, zararları nelerdir?

MURATBEY BURGU PEYNİRİ'NDE KATKI MADDESİ ÇIKTI

Uşak İl Müdürlüğü tarafından Muratbey Burgu Peyniri’ne yapılan analiz sonucuna göre küflenmeyi önlemek için gıda üreticilerin kullandığı (E-235) katkı maddesine rastlandı. İl Müdürlüğü, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine uygun olmadığı gerekçesiyle Muratbey Burgu Peynirlerinin piyasadan toplatılması kararı çıkardı. Gıda maddelerinde yasal olmamasına rağmen natamisin (diğer adı pimaricin, ticari adı delvosit) kullanılabiliniyor. Bu madde gıda ürünlerinin küflenmesini engelliyor.

MURATBEY FİRMASI NE CEZA ALACAK?

Muratbey Gıda Sanayi firmasına da 5996 sayılı kanun kapsamında idari yaptırım kararı uygulandı. GerçekTaraf.com sitesinin haberine göre firmaya, Muratbey Burgu Peyniri ürünlerini piyasadan toplatılması için süre veren Uşak İl Müdürlüğü, verilen sürenin ardından ürünlerin piyasadan toplatılmadığı takdirde ceza işlemlerinin başlatılacağını bildirdi.

MURATBEY BURGU PEYNİRİ'NDE BULUNAN NATAMİSİN (E-235) KATKI MDDESİ NEDİR, ZARARLARI NELERDİR?

Gıdalarda küf bulunması, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Küfler, çok düşük sıcaklıklarda bile, yüksek toksik maddeler (mikotoksin) üretebilirler.Bu mikotoksinlerin bazıları kanserojen özelliklere sahiptir. Bu maddeler gıdanın içine dağılırlar ve yüzeydeki küfler dikkatlice temizlense dahi, bu mikotoksinler gıdadan arındırılamaz. Bu nedenle, kesin olarak küf gelişmesini engelleyici etkin yöntemler gerekmektedir.

Natamisin Hücre zarında steroller ile, özellikle ergosterol ile birleşerek, hücrenin geçirgenlik mekanizmasını tahrip eder. Bu durumda hücreden katyon sızıntısı nedeniyle, hücre içindeki pH da hızlı bir düşme oluşur.

Natamisin, gıda maddelerinde görülen tüm küf ve mayalara karşı çok etkilidir ve bunların bozulmasına neden olur. Bakterilere karşı herhangi bir etkinliği yoktur. Bu nedenle, et ve süt ürünlerindeki olgunlaşma aşamalarına herhangi bir etkisi olmaz.

Natamisin, diğer koruyucuların aksine, çok geniş bir pH aralığında (pH=3-9) aktivitesini korumaktadır. Bu özellikler, natamisin'in uygulamasının çeşitli gıda işleme tekniklerine kolaylıkla uygulanabilmesini sağlamaktadır.

Kullanım Alanları:

Natamisin Gıda sektöründe koruyucu (küf ve maya önleyici) olarak kullanılmaktadır. Gıdaların bozulmasına neden olan bilinen tüm küf ve mayalara karşı etkilidir. Natamisin özellikle Peynirlerde ve Sosis ve sucuklarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde meyve suyu, şarap ve yoğurtlarda da kullanılmaktadır. Natamisin ürünlere püskürtme sistemiyle yada direkt ürün içine ilave edilerek kullanılabilir.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR