GÜNCEL

LYS’de Açık Uçlu Soruların Olumsuz Yönleri Neler?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 13.10.2016

Açık Uçlu Soru Sisteminin Dezavantajları Neler

Çoktan seçmeli olarak uygulanan sınav sistemin klasik açıklamalı sınava dönüştürülmesi birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, açık uçlu soruların dezavantajlarını sıraladı.

Açık Uçlu Soru Sisteminin Dezavantajları Neler?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç’ın üniversiteye giriş sınavının ikinci aşaması olan LYS’de açık uçlu sorular sorulabileceğini gündeme getirdi. Rehber öğretmen Hülya Yavuz, bu tarz bir sınav programını uygulayabilmek için en azından pilot olarak seçilen 9. Sınıf öğrencilerinin lise hayatlarındaki 4 yıllık süreçte açık uçlu LYS’ye hazırlanması gerektiğini söyledi.

Çoktan seçmeli soruların ezberciliği pekiştirdiği için öğrencilerde kendini ifade edebilme zorluğu yaşatabileceğini söyleyen rehber öğretmen Hülya Yavuz, açık uçlu soruların dezavantajlarına dikkat çekti:

Bilgi birikimi açık uçlu sorularla daha net ölçülebilir. Açık uçlu sorular güvensizlik oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesi çok zor olacaktır.

Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde üniversite giriş sisteminde YÖK tarafından değişiklikler yapılması planlanıyor. Bu kapsamda Lisans Yerleştirme Sınavları’nda deneme amaçlı açık uçlu az soru sorulması gündemde.

Tarih ve Coğrafya Bilgisini Ölçmek İçin Faydalı

Geçtiğimiz yıllarda aynı sistemin TEOG’da uygulanması gündeme gelmiş ancak yöntemle ilgili çekincelerden dolayı uygulanması ertelenmişti.

Öğrencinin bilgi birikimini ölçmede açık uçlu soruların çoktan seçmeli sorulara göre teknik olarak daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Fakat 1 milyon öğrencinin sınav kâğıdının insanlarda güvensizlik oluşturmayacak bir şekilde değerlendirilmesi çok zor görünüyor.

Ayrıca bazı öğrencilerin el yazısının okunaklı olmaması değerlendirme sürecini uzatacaktır. Konuyla ilgili dikkate alınması gereken bir olumsuzluk da tüm okul hayatı boyunca çoktan seçmeli sorulara göre öğrenim görmüş öğrencilerin son anda açık uçlu sorulardan oluşan bir sınava tabi tutulmasıdır.

Bu tarz bir sınav programını uygulayabilmek için en azından pilot olarak seçilen 9. Sınıf öğrencileri lise hayatlarındaki 4 yıllık süreçte açık uçlu LYS’ye hazırlanmalı.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR