GÜNCEL

Teknik Direktör Dick Adocaat İçin Ne Dediler?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.08.2016

Teknik Direktör Dick Adocaat İçin Ne Dediler

Hollandalı teknik adamla ilgili taraftar ikiye bölünürken, spor yazarları da Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörünü değerlendirdi.Peki teknik direktör Dick Adocaat için ne yorumlar geldi?

Fenerbahçe'nin Yeni Teknik Direktörü Dick Advocaat İçin Ne Dediler?

Vitor Pereira ile sözleşmesini fesh edilmesinin ardından, Fenerbahçe Hollandalı tecrübeli teknik direktör Dick Advocaat'ı İstanbul'a getirdi. Hollandalı teknik adamla ilgili taraftar ikiye bölünürken, spor yazarları da Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörünü değerlendirdi.

İşte, o yorumlardan bazıları...

ERCAN GÜVEN - ADVOCAAT SORULARI (MİLLİYET)

“Yüzyılın transferleri” bile fayda etmeyip son iki sezonda altı kupanın beşini ezeli rakibi Galatasaray’a kaptıran Fenerbahçe, sonunda makus talihini değiştirecek, Avrupa’yı bile titretecek uluslararası garanti belgeli teknik direktör buldu!

Tanımıyorsanız sizin probleminiz; adı Advocaat...

Umarım her şey Fenerbahçe’yi yönetenlerin dilediği gibi olur... Ama şu anda “işte budur” diyecek tek Fenerbahçeli yoktur.

Tamam... Pereira gibi sorun çözmek bir yana, kendi kendine sorun çıkaran bir hocadan sonra Advocaat antrenman ve taktiğe karışmayıp Saraçoğlu’da kahve içse, 36 yıllık kariyeri ve yapısından kaynaklanan disiplin, tecrübe, donanım ile elbette “düzeltmiş” görünecektir Fenerbahçe’yi.

Benimsediği 4-3-3 düzeni ile “oyun anlayışından dizilişe kadar Portekiz sahilindeki bir ahtapot kadar omurgasız” selefinden daha çok güven verecek adamdır Hollandalı...

Ama açık konuşun; bu mudur Fenerbahçe’nin gönlünde yatan aslan?

Aranan, beklenen, koşulsuz güvenilecek hoca Advocaat mıdır?

Nitekim katmerli sorularla geldi Fenerbahçe’ye:

Birincisi Pereira öyküsünün gizemi sona ermedi... Fenerbahçeliler, henüz eski hocanın niye sezon sonunda değil de yeni sezon başında gönderildiği sorusunun yanıtını alamadı yönetimden.

Gönderildi, peki... Böyle mi gönderilmeliydi?

Ayrıca Avrupa’dan “tehdit edildim” diye bağıran, yeni gelen hocadan daha fazla tazminat alacak olan Portekizli’ye ait sorular altı ay daha bitmez artar.

Yeni teknik direktör Advocaat için merak edilenler de ondan az değil:

Adam resmen emekli... Sahayı bırakmış masaya geçmiş. Üç yıldır hiçbir antrenman sahasına ayağını sürmemiş.

UEFA ve Süper Kupa zenginliğine sahip kariyeri ise son on yıldır adım adım zirveden uzaklaşmış, onu en tepelerden orta sınıf bir hocanın yardımcılığına kadar indirmiş.

Yaşı da epeyi... Mesela Salih, torunundan küçük olmalı Advocaat’ın. Bir yıllık sözleşme de gösteriyor ki, yarınlarına pek güvenilmiyor adamın!

Zaten “Fenerbahçe’ye transfer öyküsü” anlatıyor şu andaki teknik direktör popülaritesini... Daha teklif cümlesi bitmeden bavulunu toplayıp İstanbul’a gelmek için hava alanına doğru yola çıkması, Fenerbahçe’yi bir emekli ikramiyesi olarak algıladığını gösterir bardağın boş yarısını görenlere göre.

Sahada harikalar yaratır; o başka... Ama ilk tökezlediği anda bu soruları çok daha acıtıcı biçimde sorarlar adama.

Advocaat’ın gelişi, biraz “vekaleten vali ataması gibi” olmadı mı sizce de?

Aykut Kocaman dedikoduları gölgesinde kalmadı mı?

Aziz Yıldırım “ben varken olmaz” dediği için Aykut Hoca’nın gelme ihtimalini yok sayıp Kocaman-Fenerbahçe görüşmelerini “uydurma” kategorisine sokmasın hiç kimse.

Daha iki ay önce sayın Yıldırım bu yasağı yumuşatmış ve kendisiyle yaptığım söyleşide pek çok eski hoca için “şu kötüydü, bu ahlak zafiyetindeydi” falan derken Aykut Kocaman için sadece “kendisi gitti” deyip, kapıyı kilitleyecek tek kötü söz etmemişti.

O sebeple Kocaman ile görüşüldüğüne inanıyorum ben. Olumsuz sonuç çıkınca, açmışlar telefonu Advocaat’a... O da balıklama... Aslında “kaçıncı tercih” acaba?

Şimdi Sneijder-Riekerink örneğinden yola çıkıp “hiç de fena olmadı” pratiğine yaslanarak Advocaat ismini Van Persie’nin ortaya attığı, epeydir ölçüp biçip hesaplandığı ve mutlu sona ulaşıldığı fantezisine gelelim...

Bırakın Van Persie’nin gelmesi için alt yapı hazırlamasını, Advocaat yönetiminde Pereira devrinden daha huzurlu ve verimli olacağına inanmıyorum ben.

Advocaat, Van Persie’nin Hollanda milli takımına alınmaması fikrindeki danışman... Öyle ahbap çavuş ilişkisi yok aralarında.

Bu sorular ve olasılıklardan çıkan bir tek sonuç var... Fenerbahçe, geçen sezon kapasitesi iyot gibi açığa çıkan Pereira’yı ta bu sezon başına kadar göndermeyerek, transferi ona yaptırıp takımı başkasına zimmetleyerek olayların doğal ve sağlıklı akışını bozdu.

Şu anda yeni elbise yerine yama derdinde.

Türkiye çok daha yoksulken “yama ayıp değildir” derlerdi... “Yeter ki, temiz olsun”!.. Bu hoca değişikliğindeki “temizlik” unsurunu yıpratan da Pereira’nın yollanış zamanlaması ve şekli.

UMARIM FENERBAHÇE'Yİ TAKİP ETMİŞTİR - MEHMET DEMİRKOL (FANATİK)

Anlaşma sağlanmadan önce Advocaat için yorumum, ilk tercih olmaz olurdu. Hatta ben, takımın ruhunu, oyuncuları iyi bilen Şenol Çorlu, Müjdat Yetkiner gibi bir ismin başa geçmesi gerektiğini düşünüyordum. Çünkü ligin başlamasına çok kısa süre kaldı. Herhalde yönetim hesabını yapmıştır.

Advocaat bana misyonunu tamamlamış bir teknik direktör gibi geliyor ama tabi bu tip görüşmeler yapılırken, karşınızdaki insanın gözünün içine bakarsınız, enerjisini alırsınız. Herhalde bu ışığı gördüler ki, böyle bir atama yaptılar. Ki çok da ucuz bir anlaşma olduğunu düşünmüyorum. 2007’de Zenit’le UEFA Kupası’nı kazanmıştı. Aranan teknik direktörlerden biriydi uzun bir dönem. Ancak sanki sonuna gelmiş gibi geliyor bana. Umuyorum hayırlı olur. Şartlar da kolay değil, istediğiniz herhangi bir yabancıyı getirmek kolay değil. Yönetimin sıkıntısını anlıyorum ancak çok geç kalındı. Ancak belki de Pereira’nın gideceği 3-4 ay önceden bellidir ve Advocaat bu süreçte takımı takip etmiştir. Tabii bu, biraz Pollyana’cılık oluyor.

Eğer böyle bir şey varsa güzel. Ancak hiç haberi olmadan, bugün yeni bir takıma geliyorsa kolay olmayacak.

EN İSABETLİ SEÇİM - GÜRCAN BİLGİÇ (SABAH)

"Dick Advocaat böyle bir zamanda, mevcut adaylar içinde doğruya en yakın seçim… Oynattığı sistemi Fenerbahçe yıllardır deniyor. Yurt dışı tecrübesi çok olduğundan uyum sorununu da çabuk çözecektir. Genelde pas üstüne kurulu bir futbolu tercih ediyor. Topun hızlı olmasını seviyor ve çalıştırdığı her takımda da bunu denedi. Tam bir sistem hocası, bu nedenle ilk aylarda inişli çıkışlı oyunlar

seyredebiliriz. Eğer destek bulursa takımı daha da geliştirebilir. Fakat Pereira'nın yarattığı enkazı nasıl toparlayacak, bilemiyorum. Fizik güç olarak Fenerbahçe çok geride ve bunu telafi edecek zaman da kalmadı."

mynet

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR