GÜNCEL

Üniversite Sınavına Girecek Adaylar Bu Önerilere Kulak Verin

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 07.03.2023

Ülkemizi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geçirdiğimiz zor günlerin ardından uzmanlar, her şeye rağmen hayata karışmamız, bazen yeniden başlamamız, yaralarımızı sarmaya devam etmemiz için psikolojik iyi oluşumuzu güçlendirmemiz gerektiğine dikkat çekiyor.

Depremzede öğrencilerin ve üniversite adaylarının rutin gündemlerine dönmeleri gerektiğinin önemini anlatan Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş üniversite sınavına hazırlanan adaylara yol gösterici tavsiyelerde bulundu. 

Deprem Bölgesinde Sınava Girecek Adaylara Uyarı
Deprem gölgesinde sınava girecek adaylara uyarı! 

Üniversite Adayları Nasıl Rutin Çalışma Gündemine Dönebilirler? 

1. Çalışma Programınızı Yeniden Belirleyin 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından üniversite sınavlarına hazırlanan adaylar, yeniden rutin gündemlerine dönmeleri önemli. Yeterliliklerinizi, yeteneklerinizi ilerleyen zamanlarda geliştirmenin, güçlendirmenin yollarını arayın.

"Kafam Çok Karışık Nereden Başlayacağımı Bilemiyorum" Diyenlere....

  • Nereden Başlamalı?

Konu başlıklarını tekrar gözden geçirip, eksik olan konularınızı tamamlayın, günlük çalışma programınızı buna göre belirleyin. 

  • Kısa ve Uzun Süreli Hedefler Motivasyonu Artırıyor

Planlı program dahilinde çalışmanın verimliliği artırır; sınavla ilgili kısa ve uzun süreli hedefler koyarak motivasyon sağlamanız yararlı olacaktır. 

2. Zihninizdeki Olumsuz Sesleri Susturun 

Özellikle depremzede öğrencilerin ve üniversite adaylarının rutin gündemlerine dönmesi önemli. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız deprem felaketinin ardından hepimiz biliyoruz ki artık eski normale dönmek hepimiz için daha zor. 

"Keşke bir düğme olsa da şu zihnimin sesini susturabilsem!" dediğimiz zamanlardan geçiyoruz... Kendimize ve başkalarına yardım edebilmek için zihnimizi dinlendirmemiz gerekiyor.

3. Psikolojnizi Nasıl Toparlayabilirsiniz?

Eskisi gibi olmasa da hayata karışmamız, bazen yeniden başlamamız, yaralarımızı sarmaya devam etmemiz için psikolojik iyi oluşumuzu güçlendirmemiz gerekiyr. Psikolojik iyi oluş, yaşamda karşı karşıya kalınan anlamlı amaçları sürdürme, kişisel gelişim ve diğerleri ile nitelikli ilişkiler kurma gibi varoluşsal meydan okumaları yönetme olarak açıklanmıştır.

Kişinin yaşamındaki pozitif işlevselliği ifade etmektedir. Hayatlarımız kendi seyrinde akıp giderken yaşadığımız birçok güzel olayın yanında kontrol edemediğimiz pek çok kötü olayla da karşılaşabiliyoruz. İyi olanla baş edebilmek her zaman daha kolay ama kötü olanla baş edebilmek için bazı yönlerimizi geliştirmemiz gerekir.

4. Acele Etmeyin ve Asla Vazgeçmeyin!

Gençlerin de bu iyi oluş hali için öncelikle anlamlı amaçlar oluşturmaya ve bu amacı sürdürmeye ihtiyaçları vardır. Anlamlı amaç dediğimizde herkes için genel bir tanım yapabilmek zor. Hayattan beklentilerimiz, hayallerimiz, olmasını istediklerimiz ve keyif aldığımız alanlar aynı değil. Bunları bulup doğru hedefleri seçebilmek kendini tanımaktan geçiyor.

Ben kimim, ne yaptığım zaman mutlu olurum ya da mutsuz olurum? Bunların cevabı uzun bir yol alıyor, her gün kendimizle ilgili yeni bir şey öğreniyoruz ve yaşadığımız her yeni deneyim bize bir şeyler öğretiyor. Gençlere önerim: Acele etmeyin ve asla vazgeçmeyin! 

Bir başarısızlıkla ya da bir yenilgiyle karşılaştığımızda yaptığımız en büyük hata vazgeçmek oluyor. Asıl büyük başarılar her yenilgiden ders çıkarıp tekrar tekrar ayağa kalktığımızda, daha büyük bir motivasyonla o istediğimize ulaşmak için var gücümüzle çalıştığımızda geliyor.

Başarı sadece gururlandırır, ama yenilgi, kaybetmek olgunlaştırır, geliştirir hatta iyileştirir… Hayatı kaçırmamak önemli ve hayatın tadı da bizi besleyen, geliştiren sosyal ilişkiler yaşamaktan anlamlı arkadaşlıklar kurmaktan geçiyor.

5. Üniversite Sınavına Girecek Adaylar Bu Önerilere Kulak Verin

  • Bundan sonra ne yapmalıyım?

Liyakatı daha fazla konuştuğumuz bugünlerde yeterliliklerinizi, yeteneklerinizi ilerleyen zamanlarda geliştirmenin, güçlendirmenin yollarını arayın. Bilimin her türlüsü her zaman ışığınız olsun. Hangi meslekte olursa olsun o mesleği icra eden doğru kişilerle yeniden ayağa kalkacağız. Bundan sonra ne yapmalıyım? Bu soruyu kendimize sormak yeniden başlayabilmek için bir adım olacaktır.

  • Bu önerilere kulak verin!

Gerek deprem bölgesi gerek ise ülkenin farklı bölgelerinde sınava hazırlanan üniversite adaylarına bu süreçten sonra yapmaları gerekenler:

- Konu başlıklarını tekrar gözden geçirip, eksik olduğunuz konuları tamamlamakla başlayabilirsiniz. 

- Kendinize günlük çalışma programı belirleyebilirsiniz. Bir program yaparak çalışırsanız daha verimli bir şekilde ilerleyebilirsiniz. 

- Sınavla ilgili kısa ve uzun süreli hedefler koymak motivasyonunuzu sağlamak için yararlı olacaktır. Kısa süreli olarak günlük, haftalık çalışmalarınızla ilgili hedefler belirleyebilirsiniz. Uzun süreli olarak üniversite, bölüm seçimlerinizle ilgili hedeflerinizi gözden geçirebilirsiniz. 

- Motivasyonumuzu yeniden sağlamaya çalışarak, daha çok çalışarak hep birlikte yaralarımızı saracağız. Unutmayın gelecek sizsiniz. 

Konular :

deprem bölgesinde sınava girecekler, depremden sonra sınav, üniversite sınavına hazırlanan adaylar, sınava hazırlanmak, sınava nasıl hazırlanılır

BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR