GÜNCEL

Yabancı Dilli Tam Gün Eğitim Geliyor!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 04.10.2016

Yabancı Dilli Tam Gün Eğitim Geliyor

Başbakan Binali Yıldırım, 2016-2019 programını açıkladı. Yıldırım, yabancı dilli tam gün eğitimin de müjdesi verdi.

Başbakan Binali Yıldırım, 2019 yılından itibaren öğrencilerin tüm gün okula gideceğini ve yabancı dilin mecburi eğitim olacağını açıkladı.

Binali Yıldırım: Tam gün eğitim geliyor

Başbakan Binali Yıldırım 2016-2019 programını açıkladı.

İşte açıklamasından satır başları:

Türkiye 2009 hariç 27 çeyrek boyunca sürekli büyüdü, büyümeye devam ediyor. 3-4 bandındaki büyüme elbette bizim için yeterli değildir. Küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor. Biz 3'ün üzerinde büyüme yakaladık, 2016'da. 2016'da büyüme hedefi yüzde 3,2, 2017'de yüzde 4,4, 2018-2019'da yüzde 5 öngörülüyor.

Terörle mücadelede yoğun bir yıldı, FETÖ darbe girişimi birlikte değerlendirince geçtiğimiz 9 ay boyunca hemen hem hiç boş durmadık. Sürekli bir krizle karşı karşıya kaldık.

Darbeyi dinlemedik, yapısal reformlara devam ettik. Haziran-Ağustos arası Meclis'ten tüm toplumu ilgilendiren çok sayıda kanun çıkardık.

"ORTA VADELİ PROGRAMIN 5 TEMEL AMACI VAR"

2017-2019 dönemlerinde büyüme oranını arttıracağız. Bu vazgeçilmez bir hedefdir.Bu yüzde 5'in altında olmayacak.

Diğer bir konu orta vadeli programın 5 tane temel amacı var. Bunlardan bir tanesi istikrar. Siyasi istikrar, ekonomik istikrar. Siyasi istikrar var mı var.Millet biz size güveni verdik siz istikararı sürdüreceksiniz diyor.

Ürün bazlı, tüketime bağlı büyüme kalıcı olmaz. Katma değer üreten, üstünlük sağlayan büyüme altyapısını oluşturmak, çeşitliliğini ve kalitesini artırarak rekabet gücünü artırmak.

Türkiye mutlaka katma değeri yüksek teknolojik ürünlerde söz sahibi olması lazım.

İkinci temel hedefimiz enflasyonu düşürmek.Bu sene öngördüğümüz bir şekilde büyük bir farklılık olmazsa yüzde 7, 5 seviyesinde bir enflasyonla seneyi kapatmayı bekliyoruz. Seneye tahminimiz 1 puan daha düşük. Bu konuda kararlıyız enflasyonu aşağı çekeceğiz.

Diğer amaç cari açık. Satarken azimli, alırken nazlı olacağız. Pahalı pahalı milletin almasına gönlümüz razı gelmez. İçeride yapılanla dışarıda yapılan aşağı yukarı aynı olmalı ki vatandaşımız dışarıdan almasın. İlave ihracat için ilave destek sağlayacağız.Exim Bank'ın destek bütçesi 3 katı artırılacak. 1 milyardan 3 milyara çıkarılacak. Yani 1 milyar TL'den 1 milyar dolara çıkacak.

Mali disiplin vazgeçilmez. 10 sçeim kazandık. Seçim var diye ipin ucunu bıraksaydık buralara gelemezdik. Seçimi değil geçimi düşünen bir iktidarız. Herkes ihracatçı oldu. Eskiden belirli ülkeler ihracat yapıyordu. Şimdi herkes yapıyor. O halde farklı ürünler yapmak lazım. Teknolojiye yenilikçiliğe yatırım yapmalıyız. Verimliliği artıracağız. Daha çok üreteceğiz. Daha makul fiyatlarla satma imkanı yakalayacağız

Büyümeye dair 5 hedefimiz var. İnsana yatırımı sürdüreceğiz, daha iyi bir eğitim sağlayacağız. İş hayatında da öğrenme sürecek.Kurumsal kalitemizi arttıracağız. Devletin iş yapma alışkanlıklarını milletin beklentilerine uygun hale getireceğiz.

Bizim petrolümüz yok. Bizim mutlak üstünlüğümüz yok, bizim üstünlüğümüz genç nüfusumuz. Genç nüfus daha fazla, güç demektir. Gençlerimizi geleceğimiz olarak görüyoruz. Lokomotif öncü Türkiye için gençlerdir. İş gücü piyasasını daha etkin hale getireceğiz. Teknoloji kapasitesini artıracağız. Fiziki altyapı gayet iyi, yollar, demiryolları, hastaneler, okullar, Türkiye'nin her tarafı doğusunda batısında aynı standartta aynı şekilde altyapıyı yaptık. 2 şerit gidiş geliş yollar vardı yetmiyor. İtiraz edenler, bir şerit daha yapın yetmiyor diyor.

Büyümenin artarak devam etmesi, kişi başına gelirin artması, yeni iş aş alanları yani istihdam, okuldan mezun olan gençlerimiz var bunların iş bulması istihdam edilmesi için sürekli yatırım yapılması lazım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki çalışmaların en önemli amacı bu. Türkiye'nin genel kalkınmasına ciddi bir kaldıraç etkisi yapacak. Bu arada enflasyonun düşmesi için mücadele edeceğiz. Cari açığı azaltacağız ve mali disiplinden asla vazgeçmeyeceğiz.

Bütçe Açığı Ne Olacak?

2017 bütçesini 17 EKim'de Meclis'e sunacağız.

2017'de bütçe açığını yüzde 2'nin altında tutacağız. 1,9'u hedefliyoruz.

Yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz. Her şeyden kısıtlama olur ama yatırımdan olmaz. Yatırım ülkeyi geleceğe hazırlamaktır.

Türkiye yüzde 10'u görmüş bir ülke. Bizim partimizde gördü ama büyümeye devam etti. Türk ekonomisinin temeli sağlam bir göstergeyle uğraşmakla ekonomi olumsuz etkilenmiyor. Altyapımız, özel sektörümüz sağlam. Türkiye dünyaya açık bir ülke. Sınırlarımızı kapatsak, kimseyle alışveriş yapmasak hiçbir derdimiz olmaz. Dünyadan ayrı bir ülke gibi, Kuzey Kore gibi bir ülke oluruz ama hiçbir vatandaş istemez sanırım. Yatırımlara devam edeceğiz. Her şeyden kısıtlama olur ama yatırımlardan olmaz. Yatırımların kalitesi de önemli.

İstihdam oluşturacak, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak oluşturacağız. Alternatif finans yöntemlerini kullanacağız. En büyük havalimanı, tüp tünel geçişi dünyanın en geniş köprüsünü, şehir hastaneleri kamudan bütçeden kaynak kullanmadan yaptık. Hepsini toplayınca 50 milyar dolar ediyor. Kaynak var. Hem büyüyeceğiz, hem kaynak üreteceğiz, devam edeceğiz.

İstikrar olunca net kararlar alırsınız. Koalisyon olsa A Partisi şöyle diyor, B Partisi böyle diyor. Öteleniyor, sorunlar birikiyor sonunda elinizde patlıyor. 2001, 1995 nasıl oldu, böyle oldu. İrade olmayınca idare olmaz. 10. Kalkınma Planı devam ediyor. 10. Kalkınma Planı'ndaki bütün dönüşüm programı kararlılıkla uygulanmaya devam edecek.

REKABET GÜCÜ

Ekonominin rekabet gücü artıracağız, yatırım ve ticareti geliştireceğiz. Reformlar lazım. Bir sefer yapıp bitirilecek işler değil.

YARGILANMA SÜRESİNİN KISALTILMASI

Arabuluculuk sistemi getireceğiz. Sadece bilirkişye emanet edilmiş bir yargı sistemiyle bir yere varılmaz. Bilirkişi bir destek unsuru olarak görülecek. Kanun tasarısı Meclis'te. Yargı süresinin kısaltılması esas hedeflerimizden biri.

FETÖ örgütüne bulaşmış binlerce kişi var ama hepsi darbeye karışmamış. Darbeye karışanların yargılanması süratle yapılacak.

İhtisas mahkemeleri kurulacak. Esnafın işyeri açması kolaylaştırılacak. Kapı kapı dolaşmayacak. Tek merkezden makul bir bedelle yapılmış olacak. Çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmasını getiriyoruz.

Akıl yollarının şerit sayısını arttıracağız.

EĞİTİM SİSTEMİ

Tek tip değil, başka şey anlaşılabilir. Tam zamanlı eğitim. Yani öğlenciler, sabahçılar diye bir şey vardı ya. Hem sabahçıyım hem öğlenciyim. Öğlenleyin okulda olacaklar, yemeklerini yiyip aynen çalışanlar gibi. Nasıl işe gidiyorsun, sabah gidip akşam geliyorsun. Okula da sabah gidip akşam geliyorsun.

2019'a kadar ikili eğitime son vereceğiz. Öğrenciler tam gün okuyacaklar. 4+4+4 sisteminde 5. yılda yabancı dil eğitimi mecburi hale gelecek.

Vatan

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR