Bitkilerin Sizi Zehirli Gazlardan Koruduğunu Biliyor Muydunuz?
Ev bitkileri içinde bulundukları odaya renk ve kişilik kazandırır. Dahası karbon dengeleyici özellikleriyle size sağlık ve zindelik kattıklarını biliyor muydunuz? İçinizdeki bahçıvana kulak verin ve evinizi zehirlerden arındıran ev bitikleriyle donatın.
Bize büyük zevk veren bir şeyin aynı zamanda bilim insanları tarafından doğal ve zararsız ilân edilmesi kadar hoş bir şey olabilir mi? Ev bitkilerinin insan psikolojisine ve sağlığına yararları çok eski zamanlardan beri bilinir. ABD’nin NASA adlı uzay kuruluşu bir rapor yayımlayarak bu konuya bilimsel nitelik kazandırmış bulunuyor. Hava kirliliği konusunda yapılan NASA araştırmalarında, sıradan ev bitkilerinin şaşırtıcı derecede hava temizleme kapasitesi olduğu ortaya çıktı.
Modern sentetik döşemeler, bilgisayarlar, elektrikli cihazlar ve her gün kullandığımız temizlik malzemeleri, küçük miktarlarda da olsa, çeşitli zararlı gazlar çıkarır. Bu ise, bünyesi hassas kişilerin baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı gibi sorunlarla karşılaşmalarına yol açar.
NASA, yeşil bitkilerin uçucu kimyasal bileşikleri temizleyerek insanların bu gazlardan ve “hasta bina” sendromundan etkilenmesini önlediklerini ortaya çıkardı. Örneğin, örümcek bitkisinin, zehir içeren egzoz gazı karbonmonoksitin yüzde 96’sını temizlediğini biliyor muydunuz? Bakımı kolay, sağlık kaynağı diğer bitkiler arasında krizantem, sarmaşık ve drasena yer alıyor.
İşte size zehirli gazları en etkin biçimde temizleyen bitkilerin listesi:
Drasena
Sarmaşık
İncir (meyve veren ya da vermeyen türleri)
Sarmaşık deve tabanı
Barış çiceği
Her türlü eğrelti otu
Krizantem
Gerbera
Palmiyeler
İşte Size Bir Fikir:
Ev bitkilerinize itinayla bakın ve onların havayı temizleme özellikleri artırın. Bitkilerinizi aydınlık ama güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin ve susuz bırakmayın. Çiçek açmaları, yeni kökler salmaları ve sağlıklı yapraklar üretebilmeleri için enerjiye ihtiyaçları vardır; onları vitaminlerle beslemeyi ihmal etmeyin. Ilık su püskürtürseniz, yaprak uçlarının kurumasını yaprakların temizlenmesine ve iyi nefes alıp vermesini sağlarsınız.
Büyük parlak yapraklı bitkilerin yaprakları ara sıra nemli bir bezle silinmelidir. Bu bitkilerin “akciğerleri” yapraklarının yüzeyindedir ve toz tabakası nefes almalarına engel olur. Arada bir onlarla konuşup konuşmamak ise tümüyle size bağı!
Ayşe Bilge Dicleli
Kimse Bana Ne Diyemez