ŞİFALI İÇECEKLER

Hangi Bitkiler Sindirimi Rahatlatır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.06.2016

Hangi Bitkiler Sindirimi Rahatlatır

Sıcak ve uzun yaz günlerinde, sağlığımıza da özen göstermemiz gerekiyor. Özellikle de vücudumuzda susuzluk ve açlığa bağlı oluşabilecek sorunlara...

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada; mide ve bağırsak rahatsızlıklarını önlemede ve rahatlatmada ise bitki çaylarının en doğal etkiye sahip olduğunu belirtiyor.

Midenin Rahatlatması İçin Ne Yapmalı?

Bilimsel araştırmalar rezene meyvelerinin birçok yararlı etkisini ortaya koyuyor. Özellikle sindirim sisteminde düz kas tabakasını gevşetmesine bağlı olarak sindirime yardımcı oluyor, midedeki gerginlik ve ekşime gibi şikayetlerin giderilmesini sağlıyor. Akşam yemeğinden sonra içilen rezene çayı, tüm gün boyunca kasılmış olan midenin rahatlamasına, buna bağlı olarak da yenilen yemeklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca mide ve bağırsaklarda rahatsızlık verecek gaz oluşumuna da engel oluyor.

Diğer taraftan, rezene meyvelerinin ağrı kesici ve iltihap giderici etkisi de mevcut. Yapılan çalışmalar rezene çayının, belirgin bir ağrı kesici, iltihap giderici ve antioksidan etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle de migren ağrılarında yararlı olabiliyor. Bu bakımdan gün içindeiçildiğinde midede gün boyu ortaya çıkabilecek kasılmaların yanı sıra baş ağrısı ve diğer ağrıları da önleyebilir.

Bitki Çayları Nasıl Hazırlanır?

Mayıs papatyası ya da Alman Papatyası çiçeklerinin mide-bağırsak kasılmaları, şişkinlik, gaz şikayetlerini giderici ve sindirime yardımcı etkileri bilimsel olarak kanıtlandı. Ancak papatya çayının etkisini kaybetmemesi için hazırlarken kaynatılmaması gerekiyor.

Çayı hazırlamanın en ideal şekli, kapaklı bir fincan ya da demlik içerisine bir poşet atıp taze kaynatılmış sıcak içme suyu ilave edildikten sonra 10 dakika bekletilip içilmesidir. Yemekten sonra içilmesi sindirime yardımcı olacak ve midenin rahatlamasını sağlayacaktır. Rezene çayı ile birlikte de kullanılabilir. Bu durumda demliğe her iki çaydan birer poşet koyup aynı şekilde demleyerek içilebilir.

Papatya’nın bir diğer özelliği de hafif yatıştırıcı etkisi. Papatya, çay şeklinde hazırlanıp içildiğinde merkezi sinir sistemi üzerinde hafif yatıştırıcı etki de gösteriyor. Bu bakımdan yemekten sonra içilen papatya çayı ile gece rahat uyumayı sağlar.

Sindirim sorunlarına karşı nane çayı

Yemeklerde kullanılan nane ile şifa özelliği olan nane arasında gerek lezzet gerekse etki bakımından önemli farklılıklar vardır. Bilimsel kaynaklarda yer alan tedavi önerilerinde belirtilen nanenin “tıbbi nane” olduğunu unutmamak gerekir.

Tıbbi nane çayı hazımsızlık, mide krampları ve gaz şikayetlerinin giderilmesinde etkilidir. Gaz şikayetlerini giderici etkisi midenin üst tarafında yemek borusundaki kasları gevşeterek midedeki gazın çıkmasını sağlamasına bağlı. Bu bakımdan özellikle reflü şikayeti olanların tıbbi nane çayı kullanması önerilmez.

Mentol gaz söktürücü ve spazm giderici özelliklerinin yanı sıra ödem giderici etkisi nedeniyle de divertikülit şikayetlerinde yararlı. Tıbbi nanenin safra artırıcı özelliği de bulunuyor. Dolayısıyla yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırıyor.

Safra işlevleri üzerinde etkisi nedeniyle safra kesesi şikayetlerinin giderilmesini, bazı durumlarda ise safra taşlarının eritilmesini sağladığı biliniyor. Nane çayının hazırlanmasında aşırı sıcak su ilavesi ya da çay suyunu kaynatmaktan kaçının.

Konular :