BOŞANMA

Kadınlar Öncesinde, Erkekler Sonrasında Stres Yaşıyor

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 06.05.2015 - Güncelleme : 09.07.2022

Kadınlar Öncesinde, Erkekler Sonrasında Büyük Stres Yaşıyor

Kimi uzmanlara göre evlilik erkeğe hizmet, kadına ezen toplumsal bir yapıya sahip. Peki bu yapı yıkıldığında erkek ne hisseder?

Kimse İki Kişilik Yatağına Yalnız Girmek İstemez Ama...

Evlilik kurumuna inanarak yola çıkmışsanız ve güzel bir kır düğününden sonra aylarca arayıp içinize sinerek yerleştiğiniz aşk yuvanızdan çıkmak ya da iki kişilik yatağınıza tek başınıza girmek zorundaysanız, yaşadıklarınızı kişisel biyografinize yerleştirmekte zorlanırsınız. Çünkü kimse bir gün boşanırım diye yapmaz bunca hazırlığı. Peki boşanma sürecinde kadın ne hisseder, erkek ne hisseder? Bakın uzman psikolojik danışmanlar bu konuya ilişkin neler söylüyor.

Başlardaki Uzlaşı, Dostluk Tavırlarının YeriniBir Anda Nefret Alabilir

Bu sürecin en zor zaman dilimi boşanmanın gerçekleştiği ilk aylar ve yıllardır. Özellikle evler ayrıldıktan sonraki ilk zamanlar, içsel çatışmaların ve gelgitlerin en fazla olduğu evredir. İstatistiksel verilere göre boşananlar 2-4 yıl içinde içsel ve dışsal dengelerini bulup hayatlarına yeni bir düzen kazandırmayı başarabilir.

Bazı çiftlerde ruhsal ayrılık süreci çok daha uzun sürebilir. Bu ayrılamama hali, dost kalalım beklentisi nedeniyle sürmeye devam eden bağ, uzlaşma arzularının ve bağımlı kişilik yapısının varlığı ya da devam eden hukuki mücadele nedeniyle nefrete dayalı bir bağın ortaya çıkmasıyla gerçekleşebilir.

Erkek İçin Evliliğin Bittiğini Kabul Etmek Güçtür

Esas olarak kadın için de erkek için de stres ve yük düzeyi aynıdır ama yoğun olarak hissedildiği dönemler değişiklik gösterebilir. Kadınlar için en zor evre, boşanma öncesi karar verme sürecidir. Boşandıktan sonra, ayrılığın olumlu getirileri de hissedilmeye başlanırsa, duygudurumları hızla düzelir.

Kadınlar Yükten Kurtulma Sevinci Yaşarken, Erkek Düzen Sorunu Yaşıyor

Erkekler içinse evliliğin bittiğini kabul etmek daha güçtür. Ruhsal ve fiziksel sorunlar esas olarak ayrılıktan sonra yaşanır. Birçok çalışma boşanma sonrası erkeklerin daha uzun süre ve daha şiddetli olumsuz duygular altında ezildiklerini göstermektedir. Eğer ekonomik olarak sıkıntısı yoksa, aile desteği de arkasındaysa, kadınların boşanmayı büyük bir yükten kurtulma olarak yaşadıkları sayısız çalışmada gösterilmiştir.

Erkekler Boşanmayı Çok Kolay Atlatamıyor

Erkek eşi tarafından aldatılarak ayrılmış ise karşı cinsine farklı, iki tarafın sevgileri ve heyecanları bittiği için ayrıldılar ise karşı cinsine olan yaklaşımı farklı olacaktır. Genelde sadakatsizlik nedeni ile bir ayrılık yaşanmış ise genelde karşı cinse daha güvensiz olunmaktadır.

Boşanma Sonrası Erkek Hayal Kırıklıklarıyla Dolu Bir Sürece Giriyor

Boşanma sonrası erkeklerin farklı ve sıra dışı davranışları olabiliyor. Hayal kırıklıklarıyla dolu bir süreç olan boşanma çok kolay anlatılamıyor. Çünkü kişiler yeni bir hayat kurmak ve bu hayata alışmak zorunda kalıyorlar, alışkanlıkları, arkadaşları ve sosyal çevreleri değişiyor, maddi sıkıntılar çekiyorlar ve para harcama alışkanlıklarını kaybediyorlar. Birçok erkek kendini gezmeye ve alışverişe verebiliyor ve bu durumdan bir başka kadınla tanışana kadar kurtulamıyorlar.

Erkek Yeni Eşe Karşı Önyargılı Olabiliyor

Kötü evliliğinin sorumlusu sanki yeni eşmiş gibi davranılabilinmektedir. Geçmiş evliliğinde yaşadığı korku ve kaygılarının tekrar başına geleceğinden korkan kişi, yeni eşine aşırı kontrollü ve kuşkucu davranabilmektedir. Bu da yeni eşte baskı, kısıtlanılmış hissi doğurmasına neden olarak yeni ilişkide anlaşmazlıklara neden olabilmektedir.

Bazen de kişi, geçmiş evliliğinde yaşmayı isteyip de bir türlü yaşayamadığı evliliği, yeni eşi ile yaşamaya başlayabilmekte ve yoğun bir mutluluk hissi yanı sıra bu kişiyi kaybetme kaygısı da yaşayabilmektedir.

Boşanmış Erkek, Ergen Tavırları Sergileyebilir

Hatta kimi boşanmış erkekler boşandıktan sonra adeta bir ergen gibi davranarak, hemen bir partner bulup olabildiğince yoğun bir cinsellik yaşamaya çalışabiliyor ve sosyal statüsüne uygun olmayan davranışlar içine girebiliyor. Bazıları ise içine kapanabiliyor ve her türlü sosyal ilişkiden kaçarak depresyona girebiliyor. Örselenmiş bir egonun savunma tepkileri olarak değerlendirilebilecek her iki davranış zamanla cinsel hayatta sertleşme sorunu şeklinde kendini gösterebiliyor. Araştırmalar ayrılık travmasının yaklaşık üç yıl sürdüğünü gösteriyor. Bu nedenle ilk üç yıl içinde yaşanan ilişkilerde geçmişin etkisi sürebiliyor, iktidarsızlık ve benzeri cinsel problemler yaşanabiliyor.

Konular :