CİNSEL HAYAT

Cinsel İlişkiyle Oluşan Baş Ağrısı Normal mi? Orgazmik Baş Ağrısı Nedir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 23.10.2017 - Güncelleme : 18.07.2022

Cinsel ilişki sırasında ‘’orgazm baş ağrısı’’ yaşayanların sayısı oldukça fazladır. Baş ağrısı; ilişki sırasında ya da orgazm ile ortaya çıkabilir. Bu baş ağrıları iyi huylu, olabilir çok nadiren tehlikeli durumlara da yol açabilir.  Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı orgazmik baş ağrısı konusunda sık sorulan, çeşitleri, etkileri nelerdir, cinsel ilişki ile baş ağrısı yaşayanlar ne yapmalıdır? İşte, merak edilen soruların yanıtları. 

Cinsel İlişkiyle Oluşan Baş Ağrısı Normal mi

 

 Cinsel İlişki Sırasında Oluşan Orgazmik Baş Ağrısı Nedir? 

Orgazmik baş ağrısı, cinsel ilişki sırasında görülen bir baş ağrısı türüdür. Tıpda “coital cephalgia” ya da “orgazmik baş ağrısı” olarak bilinir. Cinsel ilişkinin ön sevişme dönemi ya da daha sıklıkla orgazm döneminde görülür. Başlangıçta künt bir ağrı iken orgazma yakın dönemde keskin bir ağrı şeklinde hissedilebilir.

Hastanın yaşadığı korku ve ağrının şiddeti, ilişkiden kaçınmasına yol açabilir. Mastürbasyon ve boyun ya da yüz kaslarının ani kasılmasına neden olan olaylar da, bu tür ağrıları tetikleyebilir.  

Cinsel İlişkiyle Oluşan Baş Ağrısı Normal mi

 Cinsel İlişkiyle Oluşan Baş Ağrısı Normal mi?

 Cinsel İlişki Sırasında Oluşan Baş Ağrısı Kimlerde Daha Sık Görülür?

Hem erkek hem de kadınlarda görülebilir ancak erkeklerde rastlanma sıklığı daha fazladır. Hastalar utandıkları için bu şikâyetlerini hiç dile getirmediklerini belirttiler. Bu nedenle önceden bu hastalığın görülme sıklığı olarak bildiğimiz % 1 oranından biraz daha fazla sıklıkta görüldüğünü düşünüyoruz.

Cinsel İlişki Sırasında Oluşan Baş Ağrısı Tehlikeli midir?

Ağrılar, migren türü baş ağrılarının yakın akrabasıdır. Ancak nadiren bir beyin damar yırtılması bu tür ağrılara (ilk dakikalarda) yol açabilir. Kafa ya da beyin içinde kan birikimi gelişebilir ki bu durum ani ölüm nedenleri arasındadır.

Cinsel ilişki baş ağrısı tanısı konulan hastalarda; bu duruma yol açabilecek diğer ölümcül nedenleri bertaraf edebilmek için, hiç olmazsa bir kez beyin MR incelemesi yapmak gerekir. Yine de zeminde ölümcül bir sorun bulunması olasılığı oldukça düşüktür. 

Cinsel İlişkiyle Oluşan Baş Ağrısı Normal mi

Cinsel İlişkiyle Oluşan Baş Ağrısı Normal mi? 

Cinsel İlişki Sırasında Oluşan Baş Ağrısı İleri Tetkik Gerektirir mi? 

Cinsel ilişki baş ağrısının beyin kanaması ya da beyin damar yırtılması gibi ölümcül bir sorunun işareti olup olmadığının anlaşılması için MR ile beyin ve beyin damarlarının incelenmesi tıbben gereklidir. Hastalar tanının doğrulanması için bir nöroloğa başvurmalıdır.

 

Cinsel İlişki Sırasında Oluşan Baş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi Mümkün mü? 

Tedavisi oldukça basit ve ucuzdur. Migren kriz tedavisinde kullanılan ilaçlarla kolaylıkla yapılabilir. Bazı hastalarda ağrı orgazmdan hemen sonra olur ve birkaç saat dinlenme ile geçer. Nadiren, üç dört gün düşük şiddette devam ettiği görülebilir.

  

Konular :