CİNSEL HAYAT

İlk Gece Korkusu Nasıl Önlenir? İlk Gece Korkusunu Yenmenin Yolları

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.07.2016 - Güncelleme : 05.08.2022

İlk gece korkusuna, gerdek gecesine ilişkin toplumdaki abartılı ve yanlış beklentiler, çiftlerin yaşamını ilk günden kabusa çevirebiliyor.  Peki ama ilk gece korkusu nasıl önlenir? İlk gece korkusunu yenmenin yollarını uzmanlara sorduk. 

Peki bu korkularla nasıl baş edilir? İlk gece korkusu nasıl aşılır? İlk gece korkusunu yenmek için düğün öncesi cinsel eğitimin önemine dikkat çeken CİSED Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keç,  uzmanlar bakın genç ve deneyimsiz çiftlere bu konuda hangi tavsiyelerde bulunuyor.  

İlk Gece Korkusunu Yenmenin Yolları

İlk gece kadınlar kanamanın çok olmasından ve penis-vajina birlikteliği sırasında acı çekmekten korkuyor; erkekler  ise sertleşme olmaması, erken boşalma ya da yetersiz kalma korkusu yaşıyor.

Bu korkuların neden olduğu cinsel sorunlar, yalnızca ilk geceyi kâbusa çevirmekle kalmıyor, aynı zamanda da cinsel yaşamları ve evlilik kurumunu tehlikeye atacak sorunlara zemin hazırlıyor.  

İlk Gece Aşırı Beklentiye Girmeyin 

Düğün Öncesinde Çiftleri İlk Gece Nasıl Geçecek Endişesi Sarıyor  

Aile Baskıları Çiftlerde Seks Yapma Korkusuna Neden Oluyor  

Ülkemizde ilk gece korkusunun yol açtığı cinsel sorunları, evliliklerin temeline yerleştirilen dinamite benzeten Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe, ilk gece korkusuna, gerdek gecesine ilişkin toplumdaki abartılı ve yanlış beklentilerin yol açtığını belirtiyor.

İşte, Keçe'den ilk gece korkularını yenmelerini sağlayacak öneriler.  

Erkekte Erken Boşalma, Kadında Vajinismus Sebebi  

Beklentiler yalnızca gelin ve damadı değil, onların ailelerini de kapsıyor. Ailelerin en büyük beklentisi gelinin bakire çıkması, damadın erkekliğe dair yüklenen gerekli performansı göstermesi...

Üstelik aileler gerdek gecesinin umulduğu gibi geçtiğine dair kanıt bekliyor olması da işi içinden çıkılmaz bir duruma sokuyor. Bu baskıların sonucunda; erkeklerde ileri derecede erken boşalma ve sertleşme sorunları, kadınlarda da seks yapma korkusu olarak bilinen vajinismus sorununa neden olabiliyor.  

 

Yeni Evlenen Çiftlerin Birçoğu Bu Korkuyu Yaşıyor 

Gençler, cinsellikle ilgili eksik ya da yanlış bilgileri ve toplum tarafından ilk geceye verilen aşırı önem nedeniyle, ilk kez gerdek gecesinde cinsel ilişkiye girecek kadınların bir yandan kızlık zarında kanama olmamasından endişesi duyuyor. 

İlk Gece Korkusu Yaşayanların Sayısı Az Değil 

İlk gece kadınlar kanamanın çok olmasından ve penis-vajina birlikteliği sırasında acı çekmekten korkuyor; erkekler  ise sertleşme olmaması, erken boşalma ya da yetersiz kalma korkusu yaşıyor. 

Bu Korkular Evliliği Tehlikeye Atacak Sorunlara Zemin Hazırlıyor  

Bu korkuların neden olduğu cinsel sorunlar, yalnızca ilk geceyi kâbusa çevirmekle kalmıyor, aynı zamanda da cinsel yaşamları ve evlilik kurumunu tehlikeye atacak sorunlara zemin hazırlıyor.  

Çiftler İlk Gece Korkularını Nasıl Yenebilir? 

Eğer kadın ve erkeğin daha önceden cinsel bilgi ve deneyimi yoksa heyecanlı olmaları çok normal bir durum. Önce konuşup birbirlerini rahatlatmalılar ve endişelerini paylaşmaları gerekir. Sorunsuz bir ilk gece için erkek, kadını rahatlatmak amacıyla elinden geleni yapmalı ve sabırlı olmalıdır.

Çift uzun bir ön sevişmenin ardından hazır olduklarında, cinsel birleşmeye geçmelidir. 

Cinsellik Hakkında Yanlış ve Yetersiz Bilgiler İlk Gece Korkusuna Neden Oluyor  

Eskiden ‘sağdıçlık’ adı verilen bir kurum vardı. Sağdıçlar, evlenmeden önce hem kadına hem de erkeğe ilk gece nasıl davranmaları gerektiğini anlatırlardı. Ancak böyle gelenekler artık yok! Sağdıçların yerini internet aldı diyebiliriz. Ancak internette de her zaman doğru bilgilere ulaşmak ne yazık ki mümkün değil. Erkekler bu konuda daha şanslı sayılır çünkü cinsellik hakkında arkadaşlarıyla ya da akrabalarıyla konuşabiliyorlar. 

 

Kulaktan Dolma Bilgilerle Bu İş Olmaz; Cinsel Eğitim Önemli 

Kadınlar ise cinselliği konuşmaktan çekiniyorlar; dolayısıyla da kulaktan dolma bilgilerle yetinmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle ilk gece korkusu, ilk gece nasıl geçecek endişesi yaşayan çiftler için en doğrusu evlilik öncesinde bir cinsel terapistten aile danışmanlığı ve cinselliğe dair bilgi almalarıdır. 

 

Konular :

İlk Gece Korkusu, Gerdek Gecesi