AİLEMİ SEVİYORUM - BEKİR FEHMİ ÖRMECİ

Dikkat Artırıcı 11 Oyun ve Çalışma

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 03.01.2013

Dikkat Artırıcı 11 Oyun ve Çalışma

Dikkat dağınıklığı olan bir çocuğun dikkat süresi diğer çocuklara göre daha kısadır, o nedenle dikkat dağınıklığı olan bir çocuğa, bir saat ders çalıştırmanın anlamı ve bir faydası yoktur. Onun yerine, dikkat sorunu yaşayan çocukların ders çalışma programlarının kısa süreli planlanması daha sağlıklıdır.

Kaçamaklara İzin Verilmemeli

Örneğin 20 dakika ders ve arkasından 5–10 dakikalık mola şeklinde bir uygulama, çocuğa bir saat ders çalışmaya zorlamaktan daha faydalı olacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, çocukların değişik bahanelerle molaları uzatmasına ve molalarda televizyon seyredeyim gibi kaçamaklarına izin verilmemelidir.

Çocuğunuzun Unutmasını Azaltacak Yaklaşımlarda Bulunun

Zaten yeterince dikkat ve hafıza sorunu olan bu çocukların unutmalarını azaltmak amacıyla verilen görevler ve istenilenler açık, net ve kısa olarak anlatılmalı ve ayrıca ‘aferin, iyi gidiyorsun, yaptın mı, başladın mı?’ gibi geri bildirimler çocukların unutmasını azaltacak yaklaşımlardır.

Okul Öncesi İçin Resimli ve Büyük Kitaplar Seçin

Özellikle okul öncesi ve ilkokulun ilk yıllarında büyük resimli kitaplar çabuk sıkılan ve dikkati çabuk dağılan çocuğun dikkatini toplamasına yardımcı olur ve çabuk sıkılmasını önler. Resimsiz ve uzun kitaplar çocuğa sıkıcı gelecek ve gözünde yapamayacak gibi büyütmesine neden olacaktır.

Çocuğunuzun Hafızasını Güçlendirenve Dikkati Artıran Çalışma ve Oyunlar

1) Balon ve İp Oyunu:

Şişirilmiş balonu avucun içinde düşürmeden evin içinde dolaşma, yılan şeklinde uzatılmış ipin üzerinden yürümeye çalışma. Bu oyun çocuğun konsantrasyonunu artırmaya yönelik bir oyundur.

2) El Becerilerini Geliştirme Oyunu:

Boyama, boncuk dizme gibi dikkat gerektiren el becerileri.

3) Saklanan Eşyayı Bulma Oyunu:

Evin bir odası seçilir ve çocuğa etrafındaki eşyalara dikkatlice bakması söylenir. Çocuk odadan çıkınca eşyalardan biri saklanır. Çocuk odaya döndüğünde saklanan eşyayı bulmaya çalışır.

4) Harita Oyunu:

Harita üzerinde bir şehri veya ülkeyi bulma oyunu.

5) Hatırlama Oyunu:

Çocuğa bir dakika süresince bir resim gösterilir ve bir dakika sonra resim kapatılır. Daha sonra resimle ilgili sorular sorulur. Çocuğun kıyafeti ne renkti, Saçı ne renkti, kaç çocuk vardı? gibi.

Ya da bizim zekâ testlerinde kullandığımız gibi eksik bir tarafı bulunan resimler gösterilir ve bir süre baktıktan sonra resim kapatılır ve çocuktan resimdeki eksik olan kısmın neresi olduğu bulması istenir.

6) Farklı Olan Resmi Bulma:

Çocuktan, kendisine gösterilen resimlerden diğerlerine göre farklı olanı bulması ve ne açıdan farklı olduğunu açıklaması istenir.

Örneğin: üç cansız eşyanın yanına bir hayvan resmi konabilir, ya da üç geometrik şeklin yanına bir çiçek, ya da üç balık resminin yanında bir kuş resmi koyarak farklı olanı bulması istenir.

7) Şekilleri Hatırlama:

Anne-baba bir kâğıt üzerine bir takım geometrik şekiller çizerek çocuğa bir dakika süreyle bakması istenir. Daha sonra resim kapatılır ve çocuktan hatırladıklarını çizmesi istenir.

Veya aynı yöntemle birbirinden farklı yıldız, böcek, kuş, elma… Gibi isimler yazılır veya söylenir, daha sonra bunlardan hatırladıklarını söylemesi veya yazması istenir.

8) Benzer İki Resim Arasındaki Farkları Bulma:

Birbirine benzeyen ama aralarında küçük farklılıklar bulunan iki resim çocuğa gösterilir. Bunların arasındaki farklılıkları çocuğun bulması istenir.

9) AnlatılanBir Öykü veya Masalla İlgili Sorular Sorma:

Çocuğa bir hikâye anlatılır ve bu hikâyenin belli kısımları ile ilgili sorular sorulur, bu çalışma ile çocuğun anlatılanlara konsantre olması sağlanır.

10) Okuduğunu Anlatma:

Çocuğa kısa bir okuma parçası verilir ve okuması istenir, okuması bittikten sonra okuduklarını anlatması istenir. Yukarıdaki egzersiz gibi bu da çocuğun okuduğuna konsantre olmasını ve dikkat etmesini sağlayan bir çalışmadır.

11) Son Harften Kelime Bulma:

Oyunculardan biri bir kelime söyleyerek oyunu başlatır. Ondan sonra gelen oyuncu, söylenen kelimenin son harfini kullanarak yeni bir kelime söyler. Bu şekilde oyun devam eder.

Konular :