BESLENME

Bebeğimi Nasıl Beslemeliyim?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 16.08.2010

Bebeğimi Nasıl Beslemeliyim

Hafta hafta bebeğinizi nasıl beslemeniz ile ilgili olarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cüneyt Ahmet Tandoğan bilgi verdi.

Dr. Tandoğan, her annenin bebeğini en az dört ay emzirmesi gerektiğini vurguluyor. İşte size bebeğinize özel beslenme tablosu ve birkaç örnek mama tarifi.

0-2 HAFTA: Anne sütü az ise, memeden sonra hazır mamalar.

3-4 HAFTA: Meyve sularına (elma, şeftali, portakal, mandalina, domates vb.) bir çay kaşığı kadar başlanır. Artırılarak her gün bir fincan verilir.

30-45 GÜN: Az şeker katılmış süt kıvamında taze yoğurt başlanır. Sonra yiyebildiği kadar artırılarak günde bir öğün verilir.

2 AY: Yemek sularına başlanır. Artırılarak günde bir öğün verilir. (Hazır bebek sebze çorbası da verilebilir.) Haşlama yumurtanın yarısı kadarı mama içinde ezilerek verilir. Dört günde yumurta sarısına çıkılır. Mama içinde yumurta yerine iki tatlı kaşığı kadar tuzsuz beyaz peynir ezilerek verilebilir.

3 AY, 15 GÜN: Sebze çorbası içinde 20 gr. (bir ceviz büyüklüğünde) tavuk göğsü blenderda çekilerek günde bir öğün verilmeye başlanır. Bol su verilir.

4 AY: Sebze çorbası içinde haşlanmış beyaz balık eti veya tavuk karaciğeri verilmeye başlanır. (Haftada iki gün) Bol su verilir.

5 AY: Sebze çorbası içinde hindi eti (20-30 gr.) başlanabilir. Tavuk beyaz eti ile dönüşümlü olarak verilebilir. (Çorbalar az şekerli olmalıdır)

6 AY: Taze balık buğlamanın (Somon, lüfer, mezgit, hamsi, çinekop vb.) kuyruk kısımları biraz çiçek yağı ve limon suyu ile ezilerek haftada bir gün yedirilir. (Suyu içinde ezilerek de verilebilir.) Bol su içirilir.

7 AY: Günde bir öğün sütlü muhallebi verilebilir. Bu ayda etli tarhana çorbası veya şehriye çorbası da verilebilir.

8-12 AY: Yukarıda tarif edilen ek besinler miktarları artırılarak verilir.

HER ANNE BEBEĞİNİ EN AZ 4 AY EMZİRMELİDİR.

Anne sütü bol ise ek besinler, alıştırma mahiyetinde memeden sonra az miktarda verilirler. Anne sütü az ise ek besinler, ilave olarak bebeğe doyacağı kadar verilebilir. Sebze çorbası içinde konulan et nedeni ile blenderdan geçirilerek verilmelidir. Bütün besinler, az miktarda başlanır, sonra artırılır. Bir ek besini bebek istemezse zorlanmaz, birkaç gün sonra tekrar denenir. Yine kabul etmezse yerine aynı kalitede başka verilir. (Balık veya et yerine tavuk vermek gibi.) Bebeğe sık sık su verilmelidir.

SEBZE ÇORBASI:

Tarife göre yaparak çocuğa veriniz. 1,5 su bardağı bir tane (yumurta büyüklüğünde), patetes, bir orto boy havuç, yeşil sebzelerden (pazı, ıspanak, kabak, bamya, karnabahar, domates vb.) birkaçı bir kaba konulur. Bir tatlı kaşığı terayağı veya zeytinyağı konur. Blenderdan veya süzgeçten iyice geçirilerek verilir. Et miktarı zamanlar artırılır.

SÜTLÜ MUHALLEBİ:

Bir çay bardağı süte, kokusu çıkıncaya kadar yağla kavrulmuş pirinç unundan iki çay kaşığı konulur. Ayrıca bir kesme şeker ilave edilir. Hafif ateşte 15 dakika kaynatılır. Ilınınca çocuğa verilir. Gazlı çocuklara muhallebi içine damla damla limon suyu karıştırılarak konulur. Küçük pıhtılar oluşunca çocuğa yedirilir. (Pirinç unu daha önceden kavrulup buzdolabında saklanabilir. Gerektikçe kullanılır.)

Tarif edilen sebze çorbasını almayan çocuklara bir zaman için hazır sütlü sebzeli bebek maması verilebilir. 3 aylıktan sonra sabah maması içine bir kibrit kutusu tuzsuz beyaz peynir konulabilir.

Ek besinler 5 aydan itibaren koyu püre kıvamında kaşıkla verilmelidir. Öğün aralarında bol su verilmelidir. Çocuk ağladığı zamanlarda önce su verilmelidir. (verilen su % 3 şekerli olabilir) Haftada bir gün çocuğa et, peynir, yumurta verilmemelidir. Bu günlerde mama, meyve suları, etsiz sebze çorbası verilmesi uygundur.

Konular :