BESLENME

Ek Gıda Döneminde Bebekler İçin Süper Besinler Neler?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 14.02.2025

Ek gıdaya geçiş döneminde ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri, bebeğin yeteri kadar prebiyotik alıp almadığıdır. Çünkü prebiyotikler vücutta bağışıklık fonksiyonlarını geliştiriyor, hastalıklara karşı direnci artırıyor; sindirim sistemine de iyi geliyor.

Ayrıca ek gıdayla alınan prebiyotikler, en güçlü prebiyotik kaynağı olan anne sütünün fonksiyonlarını da destekliyor. Peki, bu ‘süper besin’i en çok hangi besinlerde bulabilirsiniz? 

Ek Gıda Döneminde Bebekler İçin Süper Besinler Neler?

 

 Bebeğiniz Ek Gıda Döneminde Ne Kadar Prebiyotik Alıyor?

1. Bebeklerin Ana Besini Her Zaman Anne Sütü Olmalı

Bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmesi ve 2 yaşına kadar da emzirmenin devam etmesi gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, anne sütünün bebeği hastalıklardan koruyan en güçlü ilk aşı olduğuna dikkat çekiyor.  

Bebek mamalarının genellikle anne sütünün faydalı etkilerinden yoksun olduğu görülüyor. Bugüne kadar, piyasada bulunan hiçbir bebek maması ürünü, laktoz ve lipitlerden sonra anne sütünde en bol bulunan üçüncü bileşen olan HMO'lardan oluşmamıştır.

Çalışmalar, mama ile beslenen bebeklerin bağırsak mikrobiyomlarının daha az gelişmiş olduğunu ve yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerle karşılaştırıldığında bifidojenik etkilerden yoksun olduğunu kanıtlamıştır. Bu sebeple, anne sütünün, bir bebeğin en temel besini olduğu unutulmamalıdr. 

Ek Gıda Döneminde Bebeğin İhtiyacı Olan Gıdalar 

2. Bebekler İçin ‘Süper Besin’ Prebiyotik Yiyecekler 

Süper besinler genellikle yüksek miktarda şunları içerir:

  • Antioksidanlar (Hücreleri hasardan koruyan ve bazı hastalık risklerini azaltabilen doğal bileşiklerdir.)
  • Flavonoidler (Bitkilerde bulunur ve iltihap giderici, kanser önleyici özelliklere sahiptir.)
  • Vitaminler
  • Mineraller
  • Lif
  • Sağlıklı yağlar

3. Ek Gıda Döneminde Bebeğiniz En İyi Prebiyotik Mamalar

  • Ailelerin Kurtarıcısı Ev Yoğurdu

Prebiyotik ve probiyotik açısından zengin besinlerin başında yoğurt geliyor. Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan yoğurt, aynı zamanda da en kolay ulaşılabilen zengin prebiyotik kaynaklarından.

Kalsiyum, protein, B12 ve B6 vitaminleri açısından zenginliğiyle de bebek gelişimini, bağışıklığın güçlenmesini ve sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlıyor. Peki, yoğurdu prebiyotik açısından hangi besinlerle daha da zenginleştirebiliriz?

Ek Gıda Döneminde Bebekler İçin Süper Besinler Neler?

 

  • Mineral Deposu Muz

Yoğurt karışımlarının gözdesi, aynı zamanda gerçek bir prebiyotik kaynağı… Özellikle tam olgunlaşmamış muzlarda çok daha fazla görülüyor. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, kükürt, demir ve bakır gibi mineraller açısından oldukça zengin olan muz, aynı zamanda bebeklerin en hızlı alıştığı ve iştahla yediği besinlerin başında geliyor.

  • Mucize Meyve Çilek (mevsiminde ve doğal)

B, C ve K vitamini açısından zengin çilek aynı zamanda bir prebiyotik deposu. Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendiren, bebekler üzerinde sakinleştirici etkisi de saptanan çileği sekizinci aydan itibaren yoğurtlu tüm karışımlarınıza ilave edebilirsiniz.

  • Elmanın Suyunu Değil Püresini Bebeğinize Yedirin

Yoğurtlu karışımların vazgeçilmez öğelerinden biri de elma… Elma da diğer tüm prebiyotikler gibi bebeğinizin bağışıklığını düzenliyor, sindirim sistemine iyi geliyor. Elmayı bu kadar güçlü bir prebiyotik besin haline getirenin ‘lif’leri olduğunu, dolayısıyla suyu yerine püresinin tercih edilmesini gerektiğini de hatırlatalım.

  • Prebiyotik Başka Hangi Besinlerde Var?

Eğer bebeğiniz iyi bir prebiyotik karışımı elde etmek istiyorsanız elbette tek çözüm yoğurtlu meyve karışımları değil. Sebzelerden kereviz, kurubaklagillerden bezelye ve mercimek, tam tahıllardan yulaf ve arpa da ayrı ayrı prebiyotik depoları…

Konular :

#ek gıda #mama tarifleri #anne sütü 

BÜLTEN ABONELİĞİ
Aileye ve hayata dair en güncel uzman görüşleri için bültenimize hemen ücretsiz abone olun!
Zorunlu Alan
Zorunlu Alan