BESLENME

Bebeğinizi beslerken bunlara dikkat edin

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 03.08.2010

Bebeğinizi Beslerken Bunlara Dikkat Edin

Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir.

Çocuklara tuz ve bal 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir.

Bebekler genellikle karışık yiyecekleri severler. Bu yüzden onlara soslu makarna yedirebilirsiniz. Tamamen ezilmiş bir püre yerine için de az çok tane bulunan yiyecekleri tercih etmeniz bebeğinize çiğneme alışkanlığı kazandırarak katı gıdalara geçişini kolaylaştırır.

Bir tahıl çeşidi olan ve buğdaydan yapılan kuskus bebekler için çok yararlıdır. Hazırlanışı kolay, güzel ve yumuşak bir besindir. Püre gibi pütürlü yemeklerden normal yiyeceklere geçişte de kolaylık sağlar.

Yiyecekleri renklere ayırın ve her renkten vermeye çalışın, böylece kafanız karışmaz. (yalnız en çok üç sebzeyle bebeğinize yemek hazırlayın)

Turuncular: Havuç, balkabağı vb.
Yeşiller: Ispanak, pazı, brokoli, taze fasulye gibi.
Kırmızılar: Mercimek, Pancar vb.
Beyazlar: Soğan, pırasa, karnabahar, lahana vb.
Sarılar: Patates, sarı mercimek, bulgur vb.

Kuru meyveler, demir açısından zengin oldukları için bebeğinizin menüsüne ilave edin.

Tuzsuz kabak çekirdeği iyi bir çinko kaynağıdır. Tohum öğütücü ile iyice ezip meyve pürelerine ya da çorbasına bir çay kaşığı haftada iki kere katabilirsiniz.

Bebeğinize yoğurt yapmarken önemli nokta sütün sıcaklığıdır. Süte parmağınızı sokup yediye kadar saydığınızda eliniz sütün sıcaklığına dayanacak bir ısıda olmalı. Sütün çok ılık olması yoğurdun mayalanmasını engelliyor. Sütü mayalanmaya bıraktıktan sonra hareket ettirmemek gerekiyor.Üstünü de çok sıkı örtmelisiniz.Süt çabuk soğursa mayalanma olmaz.Kışın radyatörlerin üzerine koyabilirsiniz. Böylece sütün sıcaklığı korunmuş olur.

4. Aydan itibaren verebileceğiniz ev yoğurdunu, cam bir kasede veya bir bardakta mayalayın.

Çok yönlü bir besin olan buğday, çok eski çağlardan beri insanoğlunun en önemli besin kaynağı olmuştur.

Buğday taneleri iki bölümden oluşur: Dışta kalın ve sert tohum zarı; içte yumuşak besidoku. Öğütme sırasında tohum zarı par¬çalanır ve içindeki besidoku açığa çıkar. Böylece un hazırlanmış olur. Un, daha sonra elekten ge¬çirilir ve eleğin üzerinde kalan to¬hum zarlarına kepek adı verilir. Kepek eskiden beri hayvan yemi olarak kullanılır.

Eski zamanlardan bugüne buğdayın un haline getirilmesinde önemli bir değişiklik olmamıştır; yalnız su ve rüzgâr enerjisi ile çalışan değirmenlerin yerini daha modern elektrikli öğütücüler almıştır.

Ancak son yıllarda yapılan araştırmaların sonuçları unun hazırla¬nışında önemli bir değişikliğe neden olacak gibidir. Besin teknologları buğday zarının proteinler, vitaminler (özellikle E vitamini) ve kalsiyum, fosfor, sodyum gibi madensel tuzlar açısından çok zengin olduğunu saptamışlardır. Oysa buğday öğütüldükten sonra tohum zarları genellikle ayrılmakta ve insan beslenmesinde kullanılmamaktadır.

Hekimler bu bilgilere dayanarak beslenmede kepekli unun daha ağırlıklı olarak yer almasını öner¬mektedirler. Kepek özellikle küçük çocuklar için çok yararlıdır.

Kepeğin yararlarının yanı sıra sindirimi koolaylaştırmak gibi bir özelliği daha vardır. Kepek, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Bazı insanlar vardır, sürekli kabızlıktan yakınırlar. Bağırsaklar bir kez tembelliğe alıştılar mı, bir daha kolay kolay normal çalışma düzenine geçemezler. Bu yüzden çocukluktan başlayarak kabızlığın bir alışkanlık haline gelmemesine çalışılmalıdır. Her gün bir dilim kepek ekmeği ya da bisküvisi çocuğunuz için yeterlidir.

Konular :