Bebeğinizi Sakinleştirecek 10 Doğru Hareket
Genelde bu bebekler, akşam saatlerinde ve hemen hemen aynı saatlerde ağlarlar. Ağlama sırasında yüzleri kızarır, karınları belirgin olarak şiştir ve bacaklarını karınlarına doğru çekerler. Bazen kendilerini arkaya doğru atar gibi bazen ellerini yumruk yaparak bazen de bacaklarını tekme atar gibi hareketler yaparak ağlayabilirler.
Bazı bebekler gün içinde uzun süreli veya sık ataklar şeklinde ağlama krizlerine girerler. Bu aşırı ağlama krizlerine “kolik” denir. Zamanla kendiliğinden geçer, bebeğe zararı yoktur. Kolik, genelde 4. aya doğru düzelir.
Bebekler Bazen Neden Aşırı Derecede Ağlar?
Kolik, kesin nedeni bilinmemekle birlikte bebeğin sinir ve bağırsak sisteminin tam olgunlaşmaması ya da gelişmekte olmasından kaynaklanabilir. Ayrıca annenin sigara içmesi, yaşının ileri oluşu ve ilk bebek olma durumu diğer risk faktörleri arasında yer almaktadır. İnek sütü protein alerjisi ve diğer alerjiler de kolik konusunda suçlanmaktadır.
Bebeğinizi Nasıl Sakinleştirebilirsiniz?
-
Mümkün olduğunca sakin olun, gerilmeyin.
-
Güler yüzle bebekle göz teması kurmaya çalışın.
-
Bebeğinizi bağrınıza basarak karnını ısıtın. Bunu ütü ile ısıtılmış bez ya da ısıtma pedleri ile de yapabilirsiniz.
-
Bulunduğunuz odada sakinleştirici müzikler açın.
-
Bebek emziği kullanın.
-
Rezene ve nane gibi bitki çayları içirmeyi deneyin.
-
Su ve süpürge sesi bazı bebeklerin hoşuna gidebilir, unutmayın.
-
Son seçenek olarak bebekle birlikte ufak bir araba yolculuğuna çıkın.
-
Kolik bir hastalık değildir. Bu, bebek gelişiminin ana aşamalarından birisidir. Bebeğin doktor kontrolünden sonra herhangi bir hastalığı olmadığı biliniyorsa bu konu ile ilgili süreçler sabırla ve sükunetle yerine getirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
- Bebeğinizi açık havaya çıkarın. Açık havada zaman geçirmek, her yaştaki çocuk için rahatlatıcıdır. Bebek küçük bile olsa, prematüre doğmuş değilse ilk günden itibaren sokağa çıkarılabilir. Büyükannelerin daha çok benimsediği "bebek 40 gün sokağa çıkarılmaz" yorumunun tıbbi dayanağı yoktur. Kuzey Avrupa ülkelerinde yapılan pek çok bilimsel çalışmada, doğumdan itibaren açık havaya daha çok çıkartılan bebeklerde hastalık görülme riski evden çıkmayanlara göre daha az bulunmuştur.
Bebeğinizin Uyku Sorunu Var ise...
Özellikle uyku sorunu olan çocuklar, açık havada kaldıkları süre ile doğru orantılı olarak daha iyi uyurlar. Güneşli günlerde güneş banyosu yaptırılan çocuklarda da D vitamini sentezi daha iyi olur ve bu da çocuğun hem bağışıklık sistemini düzenler hem de uykuya geçişi kolaylaştırır.
Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerektirir?
Bebekte kilo alamama, halsizlik (emmeme), kusma, ishal, ateş, isteksizlik veya kabızlık yoksa genelde herhangi bir tetkike gerek yoktur.