SAĞLIK

Bebeğinizin İlk Dişlerine Nasıl Bakmalısınız?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.01.2013

Bebeğinizin İlk Dişlerine Nasıl Bakmalısınız

Diş çıkarma süreci hem bebekler için hem de anne babalar açısından zor bir süreçtir.Diş çıkarma deneyimi bazıları için uzun ve yıpratıcı bir süreç olabildiği gibi, bazılarında bir gecede biten bir şey olabilir. Bazen dişetinde şişlik ya da keskinleşmiş bir kenar haftalar, hatta aylar öncesinden dişin habercisidir bazen de hiçbir ipucu bulunmayabilir.

İşte anne babaların süt dişlerine dair en çok merak ettikleri sorular ve uzman yanıtları.

Bebeğin ilk dişi, çoğu ana baba için heyecan ve sevinç kaynağıdır. Diş çıkarmak, bebeğin ilk yıldaki gelişiminin önemli bir aşamasıdır.

1)Bebeğim sekiz aylık oldu ama daha tek dişi bile çıkmadı. Normal mi bu?

Kaygılanacak hiçbir şey yok. Kimi çocuklar ilk dişlerini daha üç aylıkken çıkarırlar. Dokuz aylık, hatta on iki aylık olunca ilk dişlerini çıkaranlar bile vardır. Diş çıkarma yaşının kalıtıma bağlı olduğu sanılıyor. Telaşlanmadan önce annenize sorun, belki siz de diş çıkarmada geç kalmışsınızdır. Genellikle süt dişleri altıncı ayla otuzuncu ay arasında tamamlanır, ilk çıkanlar kesici dişlerdir.

2)Çocuğa dişlerini fırçalaması ne zaman öğretilmeli?

On sekizinci aya doğru eline fırça (macun koymadan) verebilirsiniz; daha ilerde her yemekten sonra dişlerini fırçalamayı öğretir; yılda iki kez dişçiye kontrole götürürsünüz.

3)Diş bakımı açısından en önemli yaş hangisidir?

Daha zaman var; en çok ilgi gereken dönem altı yaşına doğrudur. Yani süt dişleri düşmeye başlayıp da kalıcı dişleri çıkmaya başlarken. Süt dişlerinin düşmesinden sonra kalıcı dişler hemen çıkmaz, gecikebilir. Bu durumda “dişsiz” kalan yer kapanabilir, dişler ilerde çarpık çıkabilirler.

Bebeğinizin İlk Dişlerine Nasıl Bakmalısınız

4)Süt dişlerinden biri kırılarsa ne yapmalı?

Bu durumda en iyi derhal dişçiye başvurmaktır. Dişin yalnızca uç bölümü kırılmışsa, diş hekimi dişi kontrol altında tutar; yerinden tümüyle çıkmışsa, dibindeki boşluğu korumanın yolunu arar.

5)Ya dişleri çarpık çıkarsa?

Genellikle dişlerin çarpık çıkmasının nedeni yer darlığıdır. Ya çene kemiği normal sayıda diş için fazla ufaktır ya da dişler fazla gelişmiştir. Çocuğunuzu dişçiye götürün, ne yapacağına (çekmeye ya da yer açmaya) o karar verir. Diş çarpıklarının düzeltilmesi ile ilgilenen bilim dalı “ortodonti”dir.

Konular :