SAĞLIK

Bebekler İçin En Doğal Diş Kaşıyıcı Önerileri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 05.10.2016

Dişlerindeki kaşıntıyı önlemek için neler yapılmalı

Diş çıkarma sürecinde, bebeklerin daha sağlıklı bir şekilde diş etlerini rahatlatmanın yollarını uzmanına sorduk.

Bebeklerin diş sürme macerası sırasında en sık ve rahatsız edici belirti kaşıntılardır.Bebeklerinin diş etlerindeki kaşıntıyı rahatlatmak için anne babalarıngenellikle ilk tercihi jeller olur.

Diğer bir yöntem de diş kaşıyıcıları. Peki ama diş kaşıyıcıları sağlıklı mı, bebekleri rahatlatmanın daha doğal yolları var mı?

Bu süreçte bakterilerle de tanışan bebeklerin daha sağlıklı bir şekilde dişlerini rahatlatmasının yollarını Diş Hekimi Zafer Kazak anlattı. İşte, Dr. Kazak'tan endoğal diş kaşıyıcı önerileri:

Dişlerindeki kaşıntıyı önlemek için neler yapılmalı?

Doğduktan birkaç ay sonra diş kaşınmaları başlar. Bebekler dişleri kaşınmaya başladıktan sonra ellerine geçen nesneleri dişlerini kaşımak için kullanmaya başlıyor.

Dişler Hangi Ayda Çıkmaya Başlar?

Diş çıkarma süreci oldukça zorlu ve uzun bir süreçtir. Bebeklerimiz dünyaya geldiği ilk aylarda anne sütü ile beslendikleri için dişlere ihtiyacı olmaz. Ta ki katı besinlere geçene kadar.

Anne karnında oluşmaya başlayan dişler bu süreç ile birlikte yavaş yavaş ağız içerisine sürmeye başlar. Literatürde dişlerin çıkma zamanları ve sıralamaları verilmiş olsa bile bu macera her bebekte farklılık gösterebilir.

Genel olarak dişlerin sürme sıralamalarına bakacak olursak:

İlk olarak, alt ön iki diş belirir. Bunları üst ön iki diş izler. Daha sonra üst yan dişler ile köpek dişleri ve sonrasında da alt yan dişler ile köpek dişleri ağızda belirir. Yaklaşık 12-15 aylar arasında birinci azı dişleri çıkmaya başlar. 25-30 aylar arasında da 2. azı dişleri çıkar ve toplamda 20 diş ile süt diş dizisi tamamlanmış olur.

Bebeğin Diş Etlerindeki Kaşıntıları Gidermek

Diş Etindeki Kızarıklık ve Şişlik Normal

Ayrıca diş etinde kızarıklık, şişlik ve salya akması görülebilir. Bütün bu değişikliklerden rahatsız olan bebek, eline geçen her şeyi ağzına sokmak ve kaşımak ister, huzursuz bir ruh hali içine girebilir. Uykusuzluk ve beslenme bozukluğu bu dönemde ailelerin en büyük korkusudur.

Doktorunuzun Kontrolü Önemli

Bir de bu tabloya hafif ateş ve halsizlik eşlik ederse ailelerin paniğe kapılması muhtemeldir. Ama unutulmamalıdır ki aynı dönemde bebekler bakterilerle yeni tanışmaktadır ve öncelikle doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Bebeğinizin Diş Etlerindeki Kaşıntıları Gidermek İçin Bunları Deneyebilirsiniz

Hem çocuğun kaşıntısını geçirmek hem de beslenme ve uyku düzenini sağlamak için sıklıkla önerilmektedir. Fakat her ürünün içerisinde kimyasal bileşikler olduğu unutulmamalıdır.

Kaşıntının geçmesi için öncelikle salatalık, yeşil soğan, havuç gibi doğal kaşıyıcılar kullanılabilir.

Hem kaşıntının geçmesi hem de ağrı azalmasında etkili olacaktır. Piyasada bulunan plastik kaşıyıcılar da kullanılabilir.

Kimyasal Ürünler Yerine, Soğuk Meyve ve Sebzeleri Kullanabilirsiniz

Özellikle içerisinde sıvı bulunan kaşıyıcılar, buzdolabında hafif soğutularak da kullanılabilir. Fakat tüm fabrikasyon ürünler akılda bir soru işareti oluşturmaktadır. Fabrikasyon ürünler yerine soğuk meyve sebzeler ve püreleri, hem bölgeyi rahatlatmakta hem de beslenmesini destekleyebilmektedir.

Bebeklerde kaşıntının engellenmesinde yapılabilecek en doğal ve basit şeylerden bir diğeri de anne ve babaların bölgeye yapacakları masajdır.

Bu Süreçte Bebeğinizde Huzursuzluk, Uykusuzluk ve Ateş Olması Normal

Ebeveynler ellerini iyice yıkadıktan sonra kaşınan bölgeye yapılacak hafif masaj, kan dolaşımını etkileyebileceği için bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Masaj yaparken nemli temiz bir bez de kullanılabilir. Fazla basınç uygulamamaya dikkat edilmesi gerekmektedir.

Diş eti kaşınmasının beraberinde huzursuzluk, uykusuzluk ve ateş eşlik eden durumlarda doktorunuza danışarak parasetamol içeren ilaçlar kullanılabilir.

Bebeğinizi Rahatlatmak İçin Doğal Ürünler, Doğal Sebze ve Meyveleri Tercih Edin

Sonuç olarak, bebeklerimiz en kıymetli varlıklarımızdır, büyüme ve gelişimlerindeki tüm süreçleri en az etkileneceği şekilde atlatmak isteriz. Diş sürme macerasında diş eti kaşıntısı ile başlayan belirtilerin hafifletilmesinde öncelikle doğal ürünler olan sebze ve meyvelerin kullanılması hem bebeğimizin rahatlamasını sağlayacaktır.

Beslenme, tat duyusunun gelişmesi ve mikroplarla savaşmada da bebeğimizi destekleyecektir. Beraberinde yapılan masaj hem bebeğimizin ağız içi dokularının takibi hem de dolaşımının rahatlamasında büyük destek olacaktır.

Konular :